• Business

    Friday’s: Η πορεία μετά το lockdown, οι δεύτερες σκέψεις για την Καπνικαρέας και η είσοδος στο delivery

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ο γενικός διευθυντής των Friday’s στην Ελλάδα, Νίκος Νέγκας


    Ικανοποίηση -δεδομένων των συνθηκών- επικρατεί στους επικεφαλής των Friday’s στην Ελλάδα για την πορεία της κίνησης κατά τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της εστίασης. Την ίδια ώρα, όμως, προβληματισμός υπάρχει για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην κατανάλωση σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

    «Παρ’ ότι ο καιρός δεν βοηθάει υπάρχει κινητικότητα στα καταστήματά μας», σημειώνει στο mononews.gr ο γενικός διευθυντής των Friday’s στην Ελλάδα, Νίκος Νέγκας, διευκρινίζοντας πάντως πως τα νούμερα είναι χαμηλότερα απ’ ότι το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

    Τα καταστήματα της αμερικάνικης αλυσίδας φαγητού σε Γλυφάδα, Κηφισιά και Φλοίσβο που διαθέτουν μεγάλους εξωτερικούς χώρους εμφανίζουν καλύτερη εικόνα απ’ όσα βρίσκονται σε εμπορικά κέντρα, τα οποία καταγράφουν αισθητά μειωμένους τζίρους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι. Η ανησυχία για τη μετάδοση του ιού σε κλειστούς χώρους αλλά και η πίεση που δέχεται το διαθέσιμο εισόδημα από την πανδημία θεωρούνται οι βασικοί λόγοι για τις «χαμηλές πτήσεις» των εστιατορίων στα εμπορικά κέντρα.

    Πτώση παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες και στο delivery, μια δραστηριότητα που ξεκίνησε μέσα στην καραντίνα σε συνεργασία με την πλατφόρμα efood.gr και την εταιρεία διανομών Wolt με πολύ καλή αποδοχή. Η εταιρεία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα καθώς αρκετός κόσμος προτιμάει την ασφάλεια του σπιτιού ενώ υφίσταται πάντοτε το ενδεχόμενο ενός νέου κύκλου περιοριστικών μέτρων σε περίπτωσης έξαρσης της πανδημίας.

    Συνολικά, για τη φετινή χρονιά, η εταιρεία περιμένει μια πτώση των πωλήσεων μεταξύ 20% και 40%. Και αυτό γιατί αρκετοί καταναλωτές παραμένουν αρκετά επιφυλακτικοί όσον αφορά στην έξοδο για φαγητό αλλά και λόγω της μείωσης του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων και των πελατών που μπορούν να εξυπηρετήσουν οι επιχειρήσεις εστίασης.

    Έντονος προβληματισμός υπάρχει στη διοίκηση των Friday’s στην Ελλάδα για τα βάρη που σηκώσουν οι επιχειρήσεις εστίασης σε αυτό το εξαιρετικά αβέβαιο και αντίξοο περιβάλλον. Τα ενοίκια αποτελούν με διαφορά το μεγαλύτερο πονοκέφαλο καθώς από την 1η Ιουνίου αίρεται η έκπτωση του 40% και πλέον οι επιχειρήσεις καλούνται να καταβάλλουν το 100% του μισθώματος.

    «Ρύθμιση στα ενοίκια, διαφορετικά προσφυγή στη Δικαιοσύνη»

    Ο κ. Νέγκας θεωρεί αναγκαία μια νέα κρατική παρέμβαση για την ρύθμιση των ενοικίων καθώς η ζήτηση παραμένει υπό πίεση παρά την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Χαρακτηρίζει απαράδεκτο ότι οι επιχειρήσεις υποχρεώθηκαν να καταβάλλουν το 60% των μισθωμάτων στο δίμηνο Απριλίου–Μαΐου ενόσω τα καταστήματά τους ήταν κλειστά με κυβερνητική εντολή, και τονίζει πως εάν δεν είχε παρέμβει η κυβέρνηση αρκετοί επιχειρηματίες θα είχαν προσφύγει μαζικά στη Δικαιοσύνη, ζητώντας απαλλαγή λόγω «ανωτέρας βίας».

    Ο κ. Νέγκας δεν αποκλείει πάντως το ενδεχόμενο να υπάρξουν το επόμενο διάστημα μια μαζική προσφυγή στη Δικαιοσύνη, στην περίπτωση που οι ιδιοκτήτες των ακινήτων επιμείνουν να αρνούνται την αναπροσαρμογή των ενοικίων. Αυτή τη στιγμή, όπως λέει, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες «σφυρίζουν αδιάφορα» και αποφεύγουν να συζητήσουν την μείωση των ενοικίων. «Κάνουν λες και δεν συνέβη τίποτα. Εάν δεν υπάρξει παρέμβαση του Κράτους, αναπόφευκτα θα οδηγηθούμε στις δικαστικές αίθουσες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Βελτιώσεις σύμφωνα με τον κ. Νέγκα χρειάζεται και το πρόγραμμα «Συν- Εργασία» για την στήριξη των πληττόμενων από την πανδημία επιχειρήσεων. Όπως λέει, ο τρόπος που είναι φτιαγμένο το πρόγραμμα δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των επιχειρήσεων εστίασης, τονίζοντας πως το ζητούμενο είναι η αναπλήρωση του μισθού και των εργοδοτικών εισφορών που η επιχείρηση αδυνατεί να καλύψει εξαιτίας της μείωσης του τζίρου.

    «Ελπίζω να έχουμε δουλειά και να μην χρειαστεί να κάνουμε χρήση του προγράμματος», υπογραμμίζει ο ίδιος. Επιπρόσθετα, ο κ. Νέγκας θεωρεί ήσσονος σημασίας για την εστίαση τη μείωση του ΦΠΑ σε καφέ και μη αλκοολούχα ποτά στα εστιατόρια, επισημαίνοντας τα συγκεκριμένα προϊόντα συνεισφέρουν ένα μικρό μέρος του τζίρου.

    Δεύτερες σκέψεις για το νέο κατάστημα στην Καπνικαρέας

    Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της κατανάλωσης και οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην αγορά έχουν οδηγήσει την διοίκηση των Friday’s στην Ελλάδα στην επανεξέταση των πλάνων για τη λειτουργία του νέου καταστήματος στην πλατεία Καπνικαρέας στο κέντρο της Αθήνας. Το κατάστημα έχει ολοκληρωθεί και ήταν προγραμματισμένο να ανοίξει τον Απρίλιο. Ωστόσο, το lockdown ανέτρεψε το σχεδιασμό και ανέβαλε τα εγκαίνια.

    «Είμαστε προβληματισμένοι εάν πρέπει να το ανοίξουμε, παρ’ ότι το κατάστημα είναι καθ’ όλα έτοιμο. Γιατί αυτή τη στιγμή το κέντρο υποφέρει και φαίνεται πως θα περάσει δύσκολα…Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη εάν θα το ανοίξουμε. Ρέπουμε προς το όχι», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νέγκας, ο οποίος δηλώνει κατηγορηματικά πως «δεν θα προχωρούσαν στην επένδυση, εάν ξεκινούσε τώρα».

    Ο έμπειρος επιχειρηματίας δεν αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξουν λουκέτα τους επόμενους μήνες κυρίως για τις πιο ευάλωτες οικονομικά επιχειρήσεις που θα βιώσουν απώλειες τζίρου άνω του 50%. «Το στοίχημα είναι πόσες επιχειρήσεις θα μείνουν ανοιχτές», λέει με έμφαση.

    Τα Friday’s ξεκινήσαν τη λειτουργία τους το 1965 στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Το 1997 ανοίγει το πρώτο κατάστημα στην Αθήνα, και συγκεκριμένα στο Κεφαλάρι. Σήμερα, η εταιρεία λειτουργεί 9 καταστήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.



    ΣΧΟΛΙΑ