• Business

    Φοβάται για haircut ο όμιλος Δαυίδ και η Coca Cola;

    Αναστάσης Δαυίδ

    Αναστάσης Δαυίδ. Πρόεδρος Coca Cola HBC


    Η Coca Cola HBC του ομίλου Δαυίδ στην Ελλάδα τα είπε όλα με μια λιτή ανακοίνωση. Ότι η γιγάντια εταιρία συνεχίζει να παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στην Ελλάδα και πως τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα που υπόκεινται σε έλεγχο κεφαλαίων την 1 Ιουλίου 2016 ανήλθαν σε 16,3 εκατ. ευρώ. Το ερώτημα είναι γιατί μια εταιρία του μεγέθους της CoCA Cola έχει ένα τέτοιο μικρό ποσό στα ταμειακά της διαθέσιμα. Προφανώς,  όπως εξηγεί  στο mononews.gr έμπειρος τραπεζίτης, η εταιρία έχει τόσα χρήματα στην Ελλάδα καθώς φοβάται haircut στις καταθέσεις. Σύμφωνα με τον ίδιο “ο φόβος της εταιρίας είναι απόλυτα λογικός και ουδείς μπορεί να πει το οτιδήποτε”.

    Σε κάθε περίπτωση πάντως οι περισσότεροι οικονομικοί αναλυτές έχουν επισημάνει ότι όσο περνούν οι μήνες τόσο είναι περισσότερο απίθανο να γίνει haicut σε μια τράπεζα στην Ελλάδα, με δεδομένο ότι παρόμοια ενέργεια δεν έγινε ούτε στις τράπεζες της Ιταλίας κάποιες εκ των οποίων σώθηκαν από βέβαιη κατάρρευση .  

    Αναστάσης Δαυίδ.
    Αναστάσης Δαυίδ. CEO Coca Cola HBC

    Μικρή πτώση των πωλήσεων 

    Μπορεί το πρώτο εξάμηνο του έτους ο όγκος πωλήσεων της Coca Cola HBC στην Ελλάδα να παρέμεινε εν πολλοίς αμετάβλητος, ωστόσο τα flagship προϊόντα της με το σήμα Coca-Cola, κατέγραψαν μεσαίας τάξης μονοψήφια πτώση των πωλήσεων, παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της Coke Zero αυξήθηκαν κατά 3,3%. Η ουσία πάντως είναι πως η αύξηση των πωλήσεων στην κατηγορία των μη ανθρακούχων αναψυκτικών, η μεσαία μονοψήφια αύξηση των πωλήσεων σε εμφιαλωμένα νερά και η αύξηση στο χαμηλό επίπεδο του εύρους 10-20% των πωλήσεων ποτών ενέργειας, αντιστάθμισε την πτώση των πωλήσεων των προϊόντων με το σήμα Coca-Cola.

    Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο όγκος πωλήσεων στην Ελλάδα να παραμείνει εν πολλοίς αμετάβλητος, μετά από ένα δύσκολο πρώτο τρίμηνο που χαρακτηρίστηκε από μεσαία μονοψήφια πτώση του όγκου πωλήσεων, όπως αναφέρει στην ανακοίνωση των εξαμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων της η Coca Cola HBC. Σημειώνεται πως τα καθαρά έσοδα από πωλήσεις για την Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του έτους ανήλθαν στο 6% των ενοποιημένων καθαρών εσόδων από πωλήσεις, ενώ τα μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία στις 1 Ιουλίου 2016 ανήλθαν στο 4% των ενοποιημένων μη κυκλοφορούντων περιουσιακών στοιχείων.

    Πάντως τα προβλήματα παραμένουν και έχουν να κάνουν με το μακροοικονομικό και εμπορικό περιβάλλον, το οποίο παραμένει δύσκολο όπως σημειώνεται στην εξαμηνιαία οικονομική έκθεση. Όπως σημειώνεται στην έκθεση η συνεχιζόμενη αστάθεια του ελληνικού τραπεζικού τομέα, και η συνεχιζόμενη επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων περιορίζοντας την μεταφορά κεφαλαίων εκτός Ελλάδας, ενδέχεται να επηρεάσουν περαιτέρω το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τη δραστηριότητα του ομίλου στην Ελλάδα για το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/tora-archizi-o-megalos-polemos-stin-tileorasi-oli-enantion-olon-psicharis-mpompolas-ektos/67043

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ 

    http://www.mononews.gr/rosia-mpikame-sta-spitia-ton-roson-oligarchon-entiposiakes-ikones-apo-ta-palatia-ton-sigchronon-tsaron/66998



    ΣΧΟΛΙΑ