• Business

    Forthnet: Προ των πυλών η είσοδος της United και η ανάληψη της διοίκησης από στελέχη επιλογής της

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Νίκος Σταθόπουλος

    Νίκος Σταθόπουλος, Επικεφαλής της BC Partners


    Θέμα ημερών είναι η ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών προκειμένου η United Group Β.V. (θυγατρική της BC Partners) να αναλάβει τη διοίκηση της Forthnet.

    Ως ομολογιούχος η United έχει αιτηθεί τη μετατροπή των ομολογιών που έχει πλέον στην κατοχή της σε μετοχές και έπειτα από αυτό θα ελέγχει περίπου το 32% της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας.

    Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται, μεταξύ άλλων, στις αλλαγές που θα επιδιώξει η θυγατρική της BC Partners στη διοίκηση με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι το προηγούμενο διάστημα έχουν αναζητηθεί στελέχη από την αγορά για την πλήρωση θέσεων στο ανώτερο management.

    Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η συνέχεια αναφορικά με το πως η United θα αποκτήσει τον έλεγχο της εταιρείας και αν θα την αποσύρει από το Χρηματιστήριο. Σε πρώτη φάση έχει επιλέξει να μην έρθει στην κατοχή της ποσοστό πάνω από 33% που θα την υποχρέωνε σε δημόσια προσφορά.

    Η σημερινή διοίκηση κατά τη χθεσινή ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 6μήνου με ζημιές ως τελικό αποτέλεσμα όπως όλα τα τελευταία χρόνια (14,5 εκατ. ευρώ έναντι επίσης ζημιών 15,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα) αναφέρεται μάλλον γενικόλογα στην επόμενη μέρα της εταιρείας, χωρίς να προσδιορίζει π.χ. το πότε θα βγει εμπορικά στην κινητή τηλεφωνία, τη στιγμή που έχει ανακοινώσει πιλοτική λειτουργία της νέας υπηρεσίας.

    Η ολοκλήρωση της συμφωνίας με τις πιστώτριες τράπεζες επετεύχθη στις 8 Σεπτεμβρίου. Η United έχει αγοράσει όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της Forthnet, συνολικού ύψους 281 εκατ. (Κοινά Ομολογιακά Δάνεια και οι τόκοι τους) όπως εκτιμάται με κούρεμα 85% (δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα το τίμημα με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι είναι συνολικά 45 εκατ. ευρώ) και το 50% περίπου των μετατρέψιμων ομολογιών.

    Σε συνέχεια αυτών ο αγοραστής και ήδη ομολογιούχος η Newco United Group Hellas SARL, κατά τη διάρκεια της 17ης περιόδου μετατροπής υπέβαλε την 09.09.2020 ανέκκλητη αίτηση μετατροπής 85.766.667 μετατρέψιμων ομολογιών σε μετοχές της εταιρείας. Συνεπεία της άσκησης του δικαιώματος μετατροπής το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας αυξάνεται κατά 25,730 εκατ. ευρώ με την έκδοση 85.766.667 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ.

    Επίκειται η εισαγωγή των νέων μετοχών προς διαπραγμάτευση στην Κατηγορία Επιτήρησης της Αγοράς Αξιών του Χ.Α. και θα ακολουθήσει η εξαγορά των υπολοίπων μετατρέψιμων ομολογιών και των μετοχών που κατέχουν οι πιστώτριες τράπεζες.

    Η United έχει δεσμευτεί «να εκτιμήσει όλες τις διαθέσιμες εναλλακτικές για την ανακεφαλαιοποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της Forthnet μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους και της εισφοράς νέων κεφαλαίων».

    Όπως σημειώνεται από τη διοίκηση στην οικονομική έκθεση 6μήνου με βάση τα σημερινά δεδομένα οι ταμειακές ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης και για αποπληρωμή δανειακών υποχρεώσεων για τους επόμενους 12 μήνες θα ανέρχονται σε περίπου 23,2 εκατ. και 27,4 εκατ. αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Forthnet οι συνολικές συνδρομές της μειώθηκαν κατά 2,9% (873.080), τα νοικοκυριά με Nova 3Play συνδυαστικές υπηρεσίες κατά 8,5% (222.783) με το ποσοστό τους στο σύνολο των συνδρομητών να διαμορφώνεται σε 34,26% από 37,12%.

    Το σύνολο των συνδρομητών Pay TV (λιανική και χονδρική) μειώθηκε 0,6% (456.453), ωστόσο, η μείωση στη λιανική στην Ελλάδα και την Κύπρο είναι 7,8% (323.372 συνδρομητές στο τέλος εξαμήνου). Τη συνολική μείωση συγκράτησε η χονδρική στην οποία οι συνδρομητές αυξήθηκαν 22,9% (133.081). Υπενθυμίζεται ότι η Forthnet έχει συνάψει εμπορική συμφωνία παροχής περιεχομένου με τις Vodafone και Wind και ο αριθμός 133.081 αφορά (στο μεγαλύτερο τμήμα του) τους πελάτες τους στη συνδρομητική τηλεόραση.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ