• Business

    Φορολογικοί έλεγχοι κατόπιν εορτής για το μεγάλο κόλπο με τα POS


    Υποτίθεται ότι τα capital controls, με όλα τους τα αρνητικά, έχουν και ένα θετικό: την αύξηση της χρήσης ηλεκτρονικού χρήματος για τις αγορές, που σημαίνει ότι είναι πλέον πιο δύσκολο για επιχειρήσεις να φοροδιαφεύγουν, αφού οι ηλεκτρονικές συναλλαγές καταγράφονται και δεν μπορούν να αποκρυφθούν από το κράτος.

    Όμως ακόμα και σε αυτήν την περίπτωση, το… ελληνικό δαιμόνιο βρήκε τον τρόπο να διαπρέψει: Επιτήδειοι «παρακάμπτουν» τα capital controls με τη χρήση «πειραγμένων» μηχανημάτων POS, μέσω των οποίων στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό!

    Η πρακτική αυτή αποκαλύφθηκε τη Δευτέρα, όταν εξαρθρώθηκε κύκλωμα που προμήθευε επιχειρηματίες με βουλγάρικα μηχανήματα αποδοχής καρτών, τα οποία επέτρεπαν στους ιδιοκτήτες τους να στέλνουν χρήματα στη Μάλτα και το Λουξεμβούργο, χωρίς να υπόκεινται σε capital controls.

    Τη δυνατότητα αυτή τους δίνει μία σειρά από «παραθυράκια» των capital controls, που ήταν γνωστά ήδη εδώ και μήνες, όμως δεν είχε δοθεί σε αυτό η δέουσα προσοχή από την πλευρά της κυβέρνησης. Για παράδειγμα, η αποδοχή καρτών για συναλλαγές χονδρικής που εκκαθαρίζονται από τράπεζες του εξωτερικού δεν απαγορεύεται ρητά από τη σχετική νομοθεσία, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει για τις πωλήσεις λιανικής. Επιπλέον, η απαγόρευση που υπάρχει για «κατάρτιση συμβάσεων» για μηχανήματα POS που εκκαθαρίζονται από ξένες τράπεζες δεν ισχύει (ή τουλάχιστον δεν προκύπτει ρητά ότι ισχύει) για συμβάσεις οι οποίες είχαν συναφθεί πριν από την επιβολή των capital controls.

    Τώρα, κατόπιν… εορτής, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται σε αναδρομικούς ελέγχους σε όσους επιχειρηματίες αγόρασαν τα εν λόγω «ύποπτα» μηχανήματα POS, ώστε να διαπιστωθεί από την εφορία αν πίσω από αυτά κρυβόταν μία βιομηχανία φοροδιαφυγής. Κάλλιο αργά παρά ποτέ…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/fotis-mpompolas-tha-touparaschirefstotita-ellaktor/66544

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/house-cards-vima-o-k-s-psicharis/66528

     



    ΣΧΟΛΙΑ