• Business

    Folli Follie: Ζημιές μαμούθ 116,29 εκατ. ευρώ και καθίζηση τζίρου το 2019

    • NewsRoom
    Folli Follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος κάθισαν ξανά στο εδώλιο


    Την ώρα που συνεχίζεται η προσπάθεια για τη διάσωση της Folli Follie, αποκαλυπτικά για την δυσμενή θέση στην οποία έχει περιέλθει η εταιρεία, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου το 2018, είναι τα στοιχεία που δημοσιεύονται στην οικονομική έκθεση για το 2019.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με αυτά καταγράφηκε καθίζηση τζίρου κατά 31% στα 204,21 εκατ. ευρώ και ζημιές «μαμούθ» ύψους 116,29 εκατ. ευρώ.

    Πιο αναλυτικά, το 2019 η ζημιά της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 55,2 εκατ. ευρώ από 133,2 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση, ενώ σε επίπεδο ομίλου διαμορφώθηκε σε 116,29 εκατ. ευρώ από 218 εκατ. ευρώ αντίστοιχα). Τα έξοδα διοίκησης διαμορφώθηκαν στα 19,2 εκατ. ευρώ, από 43,3 εκατ. ευρώ το 2018 ενώ τα έξοδα διάθεσης από 52,8 εκα. ευρώ το 2018 υποχώρησαν σε 40,7 εκατ. ευρώ λόγω της εξόδου πολλών brands από το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας, πέρα από τις αποζημιώσεις που δόθηκαν στα στελέχη που έτρεχαν αυτές τις συμφωνίες.

    Το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου διαμορφώνεται σε 412 εκατ. ευρώ το 2019 από 426 εκατ. ευρώ το 2018. Για την μητρική εταιρεία το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων 2019 ήταν 318 εκατ. ευρώ από 323 εκατ. ευρώ το 2018, ενώ σημειώνεται ότι με τη συμφωνία εξυγίανσης αναμένεται διαγραφή χρεών 360 εκατ. ευρώ, γεγονός που, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, θα αποκαταστήσει την εικόνα των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.

    Τα ίδια κεφάλαια διαμορφώθηκαν σε -285,3 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και -241,6 εκατ. ευρώ σε επίπεδο εταιρεία.

    Ο ελεγκτής αναφέρει ότι «Κατά τη γνώμη μας, εξαιτίας της σημαντικότητας των θεμάτων που μνημονεύονται στην παράγραφο της έκθεσής μας «Βάση για αρνητική γνώμη», οι συνημμένες εταιρικές και ενοποιημένες χρηματοοικονομικές καταστάσεις δεν παρουσιάζουν εύλογα, από κάθε ουσιώδη άποψη, την εταιρική και ενοποιημένη χρηματοοικονομική θέση της Εταιρείας και του Ομίλου κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019, την εταιρική και ενοποιημένη χρηματοοικονομική τους επίδοση και τις εταιρικές και ενοποιημένες ταμειακές τους ροές, για τη χρήση που έληξε την ημερομηνία αυτή, σύμφωνα με τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Αναφοράς (ΔΠΧΑ), όπως αυτά έχουν υιοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συνάδουν με τις κανονιστικές απαιτήσεις του Ν. 4548/2018».

    Την ίδια ώρα και η Διοίκηση της Εταιρείας αναφέρει ότι δεν κατόρθωσε να συντάξει τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της χρήσεως 2019 της Εταιρείας και του Ομίλου που να ανταποκρίνονται πλήρως με τα υιοθετηθέντα από την Ευρωπαϊκή Ένωση Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα και Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης, προκειμένου να απεικονίζουν κατά τρόπο επαρκή τα στοιχεία του ενεργητικού και του παθητικού, την καθαρή θέση και τα αποτελέσματα της «Folli Follie Ανώνυμη Εμπορική Βιοτεχνική και Τεχνική Εταιρεία».

    Μεταξύ άλλων οι ορκωτοί ελεγκτές σχολιάζουν ότι από τις ελεγκτικές διαδικασίες που κατέστη δυνατό να ολοκληρωθούν για τις χρήσεις 2018 και 2019, εντοπίστηκαν διαφορές οι οποίες, αν διορθώνονταν, θα μείωναν κατά την 31η Δεκεμβρίου 2018 τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας και του ομίλου κατά περίπου 14 εκατ. ευρώ και 19 εκατ. ευρώ αντίστοιχα και κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 κατά περίπου 95,1 εκατ. ευρώ και 77,5 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με την έκθεση, οι βασικοί κινδύνοι που αντιμετώπισε η εταιρεία και  ο όμιλος κατά τη διάρκεια του 2019, καθώς και του 2020, σχετίζονται με την διάψευση των επιμέρους στοιχείων των χρηματοοικονομικών καταστάσεων της εταιρείας, ιδίως όσον αφορά τον υπό-Όμιλο APAC της εταιρείας βάσει της προκαταρκτικής έκθεσης της Alvarez & Marsal (23.9.2018). Το γεγονός αυτό είχε εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στην οικονομική πορεία της τελευταίας, όπως ιδίως η καταγγελία όλων των συμβάσεων χρηματοδότησης με τις ελληνικές τράπεζες, η καταγγελία όλων των ομολογιακών δανείων, η παρουσίαση δυσχερειών ή / και διακοπή συμβατικών σχέσεων της εταιρείας με σημαντικούς προμηθευτές της και αποψίλωση του τομέα διανομής προϊόντων ένδυσης, υπόδησης και αξεσουάρ, η οποία επηρέασε σημαντικά τον κύκλο εργασιών της εταιρείας για τα έτη 2019 και 2020.

    Τεράστια είναι η πίεση υπέστη η ρευστότητα της εταιρείας λόγω της έλλειψης εξωτερικής χρηματοδότησης, ενώ υπέστη και καταδιωκτικά μέτρα, ήτοι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων και αγωγές από μετόχους και επενδυτές. Δεσμεύθηκαν επίσης ακίνητα, μετοχές της Dufry και ταμειακά διαθέσιμα από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες εξαιτίας της ποινικής δίωξης πρώην στελεχών της εταιρείας για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

    Η δυσπραγία της εταιρείας σε οικονομικό και εμπορικό επίπεδο επέτεινε η αδυναμία υλοποίησης της κατ’ αρχήν συμφωνίας της με τους ομολογιούχους πιστωτές της (η οποία είχε επιτευχθεί τον Δεκέμβριο 2018).

    Εξυγίανση

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες από την εταιρεία, γίνεται προσπάθεια ώστε μέχρι το τέλος Αυγούστου να κλείσουν και οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ένταξη της εταιρείας σε καθεστώς εξυγίανσης, που θεωρείται μονόδρομος για την επιβίωση της, καθώς προβλέπει γενναίο «κούρεμα» των υποχρεώσεών της (περίπου 70%) και μεταβίβαση σε νέο ιδιοκτήτη (τους ομολογιούχους).

    Προτεραιότητα δίδεται στην προσαρμογή της συμφωνίας αναδιάρθρωσης στις «επιταγές» του πτωχευτικού δικαστηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Folli Follie εργάζεται από κοινού με τους νομικούς της συμβούλους και εκτιμάται πως σύντομα θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει τις αλλαγές ενώπιον της Δικαιοσύνης, ώστε να εξασφαλίσει το «πράσινο φως» για την υπαγωγή της εταιρείας στις ευνοϊκές διατάξεις του άρθρου 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Ιουνίου το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών κάλεσε την εταιρεία να απαλείψει από τη συμφωνία αναδιάρθρωσης τους όρους για άρση κατασχέσεων και δεσμεύσεων κινητής και ακίνητης περιουσίας της που επιβλήθηκαν στο πλαίσιο της ποινικής εμπλοκής των προφυλακισμένων Δημήτρη και Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. Πρόκειται για την οικογένεια των βασικών μετόχων της Folli Follie, οι οποίοι κατηγορούνται πως ενορχήστρωσαν το μεγαλύτερο «σκάνδαλο» στην σύγχρονη επιχειρηματική ιστορία της χώρας.

    Το business plan

    Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται και η αναθεώρηση του business plan, -το οποίο αποτελεί μέρος της συμφωνίας αναδιάρθρωσης- μετά την αρνητική απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου για τις μετοχές της Dufry. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως σύντομα θα υπάρξει «λευκός καπνός» καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους προχωράνε θετικά. Η εταιρεία υπολόγιζε πως από τη ρευστοποίηση των μετοχών της Dufry θα έβαζε στα ταμεία της περίπου 20 εκατ. ευρώ, τα οποία θα συνέβαλαν στην επανεκκίνησή της. Ο «κύκλος των εκκρεμοτήτων» θα κλείσει με τον ορισμό του ειδικού εντολοδόχου από την Δικαιοσύνη, ο οποίος θα αναλάβει να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου αντί των μετόχων της Folli Follie που αρνούνται να εγκρίνουν τη συμφωνία αναδιάρθρωσης (σύμφωνα με το άρθρο 101 παρ. 3 του ΠτΚ). Η έγκριση της Γενικής Συνέλευσης είναι απαραίτητη για να ενεργοποιηθεί η συμφωνία αναδιάρθρωσης. Πηγές με γνώση της υπόθεσης θεωρούν πως το αργότερο μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου θα έχει εκδοθεί η δικαστική ετυμηγορία επί του συγκεκριμένου θέματος. Την ίδια ώρα, η εταιρεία συνεχίζει τις ενέργειες για την τόνωση των εσόδων της. Στο επίκεντρο βρίσκεται η σύναψη νέων συνεργασιών με διεθνείς οίκους μόδας, η ενδυνάμωση του ηλεκτρονικού καταστήματος και η επέκταση των εκπτωτικών καταστημάτων Factory Outlet, τα οποία αποτελούν το «βαρύ πυροβολικό» της εταιρείας. Μάλιστα, πριν από λίγους μήνες άνοιξαν δυο νέα Factory Outlet νέας γενιάς, στο Μαρούσι και στο Παλαιό Φάληρο. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται επίσης στην παρακολούθηση των χρηματοοικονομικών ροών και τη συνετή διαχείριση της ενδιάμεσης χρηματοδότησης των 13 εκατ. ευρώ που έλαβε η εταιρεία από επενδυτικό fund.



    ΣΧΟΛΙΑ