• Business

    Folli Follie: Τι σηματοδοτεί το νέο αίτημα προστασίας – Νέες αποχωρήσεις από το Διοικητικό Συμβoύλιο;

    • NewsRoom
    folli follie

    Δημήτρης, Καίτη και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Μετά την επιστολή των ομολογιούχων της Folli Follie σύμφωνα με την οποία ζητούν απο τον CEO της εταιρίας Τζώρτζη Κουτσολιούτσο να αποχωρήσει από την διοίκηση της, νεες εξελίξεις φαίνεται να δρομολογούνται από την απόφαση της νυν διοίκησης να καταθέσει νέο αίτημα προστασίας από τους πιστωτές της στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών. Η εξέλιξη, αυτή έρχεται μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις της διοίκησης της εταιρίας και των συμβούλων της με την πλευρά των πιστωτών της και κυρίως των ομολογιούχων της. Πράγματι χωρίς εμπράγματες εξασφαλίσεις, το γκρουπ των ομολογιούχων δέχθηκε να προμηθεύσει το απαραίτητο Letter of Interest με το οποίο κατ’αρχάς στηρίζει ένα νέο αίτημα προστασίας. Όμως η συναίνεση αυτή, φαίνεται οτι έχει αρκετά σκληρά προαπαιτούμενα όπως για παράδειγμα η απομάκρυνση απομάκρυνση προσώπων της πλευράς Κουτσολιούτσου, ο ορισμός νέας διοίκησης και η στελέχωση με νέους CFOs.  Να σημειωθεί οτι τα περισσότερα πρόσωπα στην νέα διοίκηση όπως για παράδειγμα ο πρόεδρος της FF κ. Κανελόπουλος είναι φιλικά πρόσωπα της οικογένειας των νυν μετόχων.

    Επί της ουσίας αποτελεί το ελάχιστο πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση μιας τελικής συμφωνίας αναδιάρθρωσης, όπου το γκρουπ των ομολογιούχων θα διεκδικήσει εμπράγματες εξασφαλίσεις. 

    Υπενθυμίζεται οτι το Σάββατο το πρωι το mononews.gr αναφέρθηκε στο θέμα επισημαίνοντας οτι οι εταιρείες που έχουν αναλάβει να υπερασπιστούν τα συμφέροντα των ομολογιούχων της εταιρείας προβληματίζονται από τις πληροφορίες που φτάνουν στα γραφεία τους για ύποπτες μεθοδεύσεις της οικογένειας.

    Η AXIA και οι Houlihan Lokey, Latham & Watkins και UBS έχουν αναλάβει το σκέλος της οργάνωσης των ομολογιούχων. 

    Μάλιστα, ήδη σύμφωνα με πηγές , έχει ζητηθεί γραπτώς από τη Folli Follie με επιτακτικό τρόπο η αποχώρηση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, ώστε να μπορέσουν να συναινέσουν σε ένα σχέδιο εξυγίανσης της εταιρείας με έναν “καθαρό” διευθύνοντα σύμβουλο που δε βαρύνεται με κατηγορίες για κακουργήματα.

    Όμως η απαίτησή τους αυτή προσκρούει στην απροθυμία του ίδιου να αποχωρήσει, καθώς επιμένει να έχει λόγο για την επόμενη μέρα στην εταιρεία.

    Ενδεικτικό των τακτικισμών και των μεθοδεύσεων της οικογένειας Κουτσολιούτσου είναι το αδιέξοδο με το διαμέρισμα στο Χονγκ Κονγκ, το οποίο εκτιμάται ότι θα μπορούσε να πωληθεί έναντι έως και 20 εκατομμυρίων ευρώ, όμως η πώλησή του δεν προχωρά με ευθύνη της οικογένειας Κουτσολιούτσου.

    Η δικαιολογία που ακούστηκε στο πρόσφατο διοικητικό συμβούλιο είναι ότι η πώληση δεν μπορεί να προχωρήσει επειδή εκεί διαμένει αυτήν την περίοδο η Καίτη Κουτσολιούτσου που υποτίθεται ότι βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ για να ασχοληθεί με θέματα της εταιρείας – το ότι βέβαια επισήμως έχει παραιτηθεί από το ΔΣ της Folli Follie είναι μικρολεπτομέρεια…

    Το νέο αίτημα προστασίας 

    Επί της ουσίας η εταιρία με την νέα προσφυγή φέρεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη του 20% των ανέγγυων (που δεν έχουν εξασφαλίσεις) πιστωτών της, αλλά και να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των εργαζομένων. 

    Το παραπάνω σχήμα στήριξης της αίτησης είναι διαφορετικό από εκείνο που υποστήριξε το πρώτο -και απορριφθέν αίτημα της εταιρείας- στο οποίο ως βασικοί πιστωτές είχαν εμφανιστεί θυγατρικές εταιρίες του ίδιου του ομίλου.

    Σημειώνεται δε ότι στο νέο αίτημα προστασίας περιλαμβάνεται αίτηση εξαίρεσης των ενέγγυων πιστωτών -δηλαδή των τραπεζών-, οι οποίες είχαν εξάλλου αντιταχθεί και στο παλαιότερο αίτημα προστασίας της Folli Follie. 

    Με βάση την παραπάνω παράμετρο, οι τράπεζες διατηρούν ακέραιο το δικαίωμα πλειστηριασμού του ενεχύρου που διαθέτουν ως εξασφάλιση δανείων, δηλαδή το ποσοστό 35,5% των Αττικών Πολυκαταστημάτων. 

    Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός αναμένεται να προχωρήσει έως το τέλος του Νοεμβρίου.

    Σημειώνεται ότι για την υποστήριξη του νέου αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές της, η Folli Follie θα ενσωματώσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης που σε αδρές γραμμές έχει επεξεργαστεί ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος η Deloitte.

    Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το αίτημα προστασίας κατά το άρθρο 106α του πτωχευτικού, αποτελεί ένα μέσο «παράτασης» της προσπάθειας που η διοίκηση της Folli Follie συνεχίζει να υποστηρίζει ότι καταβάλλει για να σώσει την «παρτίδα». 

    Εάν και εφόσον εξασφαλιστεί η θετική απόφαση του δικαστηρίου ξεκινά ένας νέος κύκλος διαπραγμάτευσης και κατάρτισης συμφωνίας που θα εξειδικευτεί και θα επικυρωθεί από τη δικαιοσύνη στο πλαίσιο υποβολής αιτήματος αναδιάρθρωσης κατά το άρθρο 106β.

    Έως τότε η εταιρεία παλεύει να επιβιώσει και να διαχειριστεί τη ρευστότητα της, να καταρτίσει ένα αποδεκτό σχέδιο αναδιάρθρωσης από τους πιστωτές της, αλλά και να εμφανίσει έγκυρο ελεγμένο ισολογισμό χρήσης 2017 υπογεγραμμένο από νέο ορκωτό ελεγκτή.



    ΣΧΟΛΙΑ