• Business

    Folli Follie: Στον εισαγγελέα η μηνυτήρια αναφορά μετά τις αποκαλύψεις του mononews – Μετά την UBS έρχονται εξελίξεις και από την CS; 

    • Contributor
    Καίτη Κουτσολιούτσου. Τέως Αντιπρόεδρος Folli Follie

    Καίτη Κουτσολιούτσου. Τέως Αντιπρόεδρος Folli Follie


    Σχεδον 110 ημέρες από τη δημοσιοποίηση της έκθεσης  του fund QCM για τη Folli Follie Group (FFG), που προκάλεσε το μεγαλύτερο ντόμινο εξελίξεων των τελευταίων δεκαετιών για την ελληνική κεφαλαιαγορά, όλα δείχνουν οτι οι ποινικές διαδικασίες θα ειναι ταχύτατες για την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Καταρχήν τις επόμενες ημέρες όπως λέγεται αρμοδίως η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα καταθέσει στον οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση την μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση Folli Follie που περιλαμβάνει 16 αποφάσεις για άτομα της διοίκησης και την εταιρεία. Η μηνυτήρια αναφορά όπως ήδη έχει αποκαλύψει απο την Παρασκευή το mononews και ο Δημήτρης Κόκκορης ακόμα βρίσκεται στα γραφεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς δημιουργωντας περίεργους συνειρμούς για τις πραγματικές προθέσεις του επικεφαλής της Χαράλαμπου Γκότση καθώς το έργο του Εισαγγελέα χωρίς αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει. Μετά το ρεπορτάζ του mononews.gr , πηγές λένε τώρα , οτι η μηνυτήρια αναφορά μετά απο καθυστερήσεις σχεδόν 20 ημερών ειναι σχεδόν έτοιμη και θα κατατεθεί τις επόμενες 48 ώρες.  

    H UBS

    Όμως οι εξελίξεις του τελευταίου 10ημέρου είναι καταιγιστικές για την Folli Follie. Στις 9 Αυγούστου καταγγέλθηκε μια δανειακή σύμβαση 20 εκατ. ευρώ (Schuldschein, που διέπεται από το γερμανικό δίκαιο), ύψους 20 εκατ. ευρώ.

    Η καταγγελία κατέστησε την οφειλή ληξιπρόθεσμη και οδήγησε στην κατάπτωση της σχετικής εγγύησης που δόθηκε από την εταιρεία. H  εξέλιξη αυτή αποτέλεσε το πρώτο πιστωτικό γεγονός για την υπόθεση Folli Follie και πυροδότησε μια σειρά νέων, σοβαρότερων, καταγγελιών.

    Την Παρασκευή, η UBS, ως αντιπρόσωπος των κατόχων ομολογιών που εξέδωσε η FFG σε ελβετικό φράγκο, γνωστοποίησε τους ομολογιούχους πως η εταιρεία ενημέρωσε για την έλευση πιστωτικού γεγονότος (credit on default, γεγονός επιδίωξης πτώχευσης) στο ομόλογο σε ελβετικό φράγκο, χωρίς εξασφαλίσεις και rating (δηλαδή unrated senior unsecured), ύψους 150 εκατ. και λήξεως 2021. 

    Και η Credit Suisse για Folle Follie 

    Ομως εκδότης του ίδιου ομολόγου εκτός απο την UBS ήταν και η Credit Suisse η οποία τουλαχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιοποιήσει τις προθέσεις της. Οι δύο ελβετικές τράπεζες είχαν αναλάβει να εκδώσουν το ομόλογο χωρίς να γίνει προηγουμένως due Diligence. Για αυτό τον λόγο δεν υπάρχουν ούτε εξασφαλίσεις ούτε rating

    Ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις μεταξύ της UBS και των συμβούλων που έχει προσλάβει η FFG αναφορικά με τις επόμενες ενέργειες, ενώ έχει ζητηθεί ως άμεσο μέτρο να τελούν οι ομολογιακοί τίτλοι υπό διαπραγμάτευση σε σταθερή τιμή (flat basis) στο SIX Swiss Exchange όπου είναι εισηγμένοι. 

    Το μέτρο αυτό λαμβάνεται για τίτλους για τους οποίους η απόδοση τόκων είναι σε διαδικασία αθέτησης ή υπάρχει αμφιβολία για την πληρωμή τους.

    Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή εξέλιξη, καθώς ανοίγει πλέον διάπλατα ο δρόμος για κινήσεις εξασφάλισης των απαιτήσεων από ομολογιούχους και άλλους πιστωτές της Folli Follie που οδηγούν σε πρόωρη εξόφληση των οφειλών πριν από τη λήξη του ομολόγου. 

    Πέραν του ελβετικού, η FFG έχει εκδώσει ακόμα ένα ομολογιακό δάνειο, ύψους 250 εκατ. ευρώ, λήξεως τον Ιούλιο 2019, το οποίο είναι μετατρέψιμο σε μετοχές, με τιμή εξάσκησης τα 40,70 ευρώ. 

     

    Χαράλαμπος Γκότσης. Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
    Χαράλαμπος Γκότσης. Πρόεδρος Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς
    Τζωρτζης Κουτσολιούτσος. CEO FF Group



    ΣΧΟΛΙΑ