Business

Folli Follie: Ο Δημήτρης, η κυρία Καίτη , το πιο ηλίθιο πουλί και το θηριώδες σκάφος που πωλείται 3,6 εκατ. (9 φωτό)

To 38 μέτρων σκάφος Phalarope (ιδιοκτησίας της Folli Follie)


Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγος του κυρία Καίτη των Folli Follie πρέπει να είναι άνθρωποι με χιούμορ και ιδιαίτερα ευφυείς. Ευφυείς γιατί έστησαν μια απο τις μεγαλύτερες κομπίνες, αυτή της Folli Follie,  σε παγκόσμιο επίπεδο. Γιατί για να κοροιδεύουν για χρόνια αγορές, θεσμικούς επενδυτές και τράπεζες μονο ηλίθιους δεν τους λες. Αφήστε που έχουν βρεί άκρες και στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο πρόεδρος της Χαράλαμπος Γκότσης δεν τους ενοχλεί καθόλου. Έχουν ομως και χιούμορ γιατί λατρεύουν το πιο ηλίθιο πουλί στον κόσμο. Αυτό το όνομα, του ηλίθιου πουλιού, το Phalarope, διάλεξαν ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του για να βαφτίσουν μια εταιρεία τους στη Μάλτα αλλά και μια σειρά από θαλαμηγούς που κατείχαν διαχρονικά. Μεταξύ αυτών και η τελευταία «Phalarope», ένα ιταλικό σκαρί που ναυπηγήθηκε το 2005 από τον όμιλο Maiora, έναν από τους εμβληματικότερους κατασκευαστές υψηλών τεχνικών και σχεδιαστικών προδιαγραφών. Σχεδιαστής ειναι ο Roberto Del Re.

Το Ηλίθιο πουλί 

Ο ερυθρόλαιμος φαλαρόποδας ( Phalarope) έχει κερδίσει τον τίτλο του πιο «ηλίθιου πουλιού στον κόσμο» επάξια. Είναι ένα πτηνό στην Βρετανία που αντί να ξεχειμωνιάσει στην Αραβική Θάλασσα, εκεί που πάνε οι συγγενείς του από τη Ρωσία και τη Σκανδιναβία, αυτό ακολουθεί μια απίστευτα τεράστια διαδρομή, πηγαίνοντας ανατολικά στον Καναδά, μετά στην Καραϊβική και μετά στον Ισημερινό και το Περού. Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταναστευτική πορεία ενός πτηνού στον κόσμο, που άφησε έκπληκτους τους επιστήμονες όταν παρακολούθησαν το ταξίδι του με ειδικούς πομπούς.

Το σκάφος που πωλείται 

Το σκάφος Phalarope –που, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν δεμένο στις αρχές της εβδομάδας στη μαρίνα της Ζέας– φέρει, οπως βλέπετε στις φωτογραφίες,  σημαία Μάλτας. 

Ισως επειδή ενδεχομένως να ανήκει στην εταιρεία Phalarope LTD, την οποία η βάση δεδομένων του ICIJ Offshore Leaks Database (που συνδυάζει στοιχεία από διάφορες διαρροές όπως αυτή των Panama Papers) συνδέει με συμφέροντα του κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσου.

Σε κάθε περίπτωση, στο 38,6 μέτρων γιοτ, γνωστό στις Σπέτσες ως το σκάφος του «κυρίου Δημήτρη» και με συχνή παρουσία κάτω από το κτήμα της οικογενείας στην Ξυλοκέριζα, έχει αναρτηθεί εδώ και λίγους μήνες πωλητήριο. 

Ακριβέστερα, φιγουράρει προς πώληση σε πλήθος ειδικευμένων διαδικτυακών τόπων έναντι 3,6 εκατ. ευρώ. (Πατήσε εδώ για να δείτε στην ιστοσελίδα superyachttimes.com το σουπερ σκάφος που πωλείται. Επίσης πατήστε και εδώ στην ιστοσελίδα flagship-yachts.com). Ορισμένες πηγές   αναφέρουν πως συζητήθηκε πώλησή του ακόμα και στα 2,4 εκατ. ευρώ. 

Οι επενδύσεις της οικογενείας στο yachting δεν περιορίζονται στο σκάφος «Phalarope». 

Περιλαμβάνουν και τη ναυπηγοεπισκευαστική μονάδα Planaco, στην Aίγινα και βέβαια και στη Μαρίνα Μυτιλήνης Α.Ε., από κοινού η τελευταία με τον τουρκικό όμιλο Κοτς. 

Σε αντίθεση πάντως με το «Phalarope», οι δύο τελευταίες περιλαμβάνονται στο ενεργητικό της Folli Follie και εκτιμάται πως θα είναι από τις πρώτες που θα ρευστοποιηθούν είτε στο πλαίσιο χρεοκοπίας είτε στο πλαίσιο εξυγίανσης του ομίλου.

Το Yacht PHALAROPE
Το Yacht PHALAROPE
Το Yacht PHALAROPE
To yacht Phalarope και σε δεύτερο φόντο το ενεχυριασμένο σπίτι της Οικογένειας Κουτσολιούτσου των Folli Follie στις Σπέτσες

 

Τι είναι ο ερυθρόλαιμος φαλαρόποδας

Τον τίτλο του πιο «ηλίθιου πουλιού στον κόσμο» κερδίζει επάξια ο ερυθρόλαιμος φαλαρόποδας, ένα πουλί στην Βρετανία που αντί να ξεχειμωνιάσει στην Αραβική Θάλασσα, εκεί που πάνε οι συγγενείς του από τη Ρωσία και τη Σκανδιναβία, αυτό ακολουθεί μια απίστευτα τεράστια διαδρομή, πηγαίνοντας ανατολικά στον Καναδά, μετά στην Καραϊβική και μετά στον Ισημερινό και το Περού.

Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταναστευτική πορεία ενός πτηνού στον κόσμο, που άφησε έκπληκτους τους επιστήμονες όταν παρακολούθησαν το ταξίδι του με ειδικούς πομπούς.

Η αλήθεια είναι ότι όταν οι βιολόγοι σημάδεψαν με τους πομπούς τα πουλιά στις νήσους Σέτλαντ της Σκωτίας, όπου περνούν τα καλοκαίρια τους, περίμεναν να τα δουν να κατευθύνονται προς τα νοτιοανατολικά, όπως κάνουν οι φαλαρόποδες από τις βόρειες χώρες. Με έκπληξή τους, όμως, διαπίστωσαν ότι έκαναν λάθος εκτίμηση.

Το μικρό πουλί, στο μέγεθος του σπουργιτιού, κάνει το δεύτερο μεγαλύτερο ταξίδι αποδημητικών πτηνών που είναι γνωστό στους ειδικούς. Ξεκινάει την πορεία του προς τα δυτικά, όπου τρέφεται με πλαγκτόν του Ατλαντικού Ωκεανού, φθάνει στον Καναδά, μετά κατεβαίνει στην Καραϊβική και δεν σταματά την ξέφρενη πτήση του παρά μόνο όταν φθάσει στον Ισημερινό και το Περού.

Μόνο το αρκτικογλάρονο πετάει μακρύτερα για να ξεχειμωνιάσει – ζυγίζει πολύ περισσότερο και ταξιδεύει από την Αρκτική στην Ανταρκτική κάθε χρόνο.

«Δεν το πίστευα», λέει στον Τομ Γουίπλ, δημοσιογράφο των «Τάιμς», ο Μάλσι Σμιθ από τη βρετανική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών. «Υπήρχε μια μικρή πιθανότητα να ταξιδεύουν στην αμερικανική ήπειρο. 

Είχαμε βρει ένα σμήνος από τη Βόρεια Αμερική στις ακτές του Ισημερινού και του Περού. Ομως, δεν πίστευα ποτέ ότι θα πήγαιναν εκεί αντί για την Αραβική Θάλασσα, που είναι το πιο λογικό μέρος για να ξεχειμωνιάσουν», προσθέτει ο ίδιος.

Οι επιστήμονες τοποθέτησαν τους μικροσκοπικούς πομπούς στα πουλιά. Λόγω του μικρού τους μεγέθους, οι πομποί δεν μπορούσαν να μεταδώσουν ούτε να λάβουν γεωγραφικά δεδομένα μέσω GPS στη διάρκεια του ταξιδιού. Εντόπισαν όμως τις γεωγραφικές τους θέσεις, καταγράφοντας τις ώρες της ανατολής και της δύσης του ηλίου και συγκρίνοντάς τις με το εσωτερικό ρολόι των πομπών, όπως έβρισκαν τον δρόμο τους οι πλοηγοί τον 18ο αιώνα.

Ετσι, μόνο όταν επέστρεψαν οι φαλαρόποδες στις νήσους Σέτλαντ, αφού είχαν καλύψει μια απίστευτη διαδρομή 26.000 χιλιομέτρων, κατάλαβε ο Σμιθ πού είχαν ταξιδέψει τα πουλιά. Με αυτόν τον τρόπο, πάντως, εξηγείται και το μεγάλο ποσοστό θνησιμότητας των συγκεκριμένων πτηνών κατά το αποδημητικό τους ταξίδι.

Τώρα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι φαλαρόποδες της Σκωτίας συγγενεύουν περισσότερο με τα αμερικανικά πουλιά του είδους παρά με τα σκανδιναβικά.

Κανένα άλλο πουλί δεν ταξιδεύει προς τα δυτικά, και αυτό λόγω της δυσκολίας να διασχίσουν τον Ατλαντικό Ωκεανό.

Μα καλά, αναρωτιέται κανείς, δεν θα ήταν πιο εύκολο να ταξιδέψουν προς τα ανατολικά; «Η αλήθεια είναι ότι κανένας επιστήμονας της Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών δεν θα παραδεχόταν ότι ένα πουλί είναι ηλίθιο. Στην περίπτωση του φαλαρόποδα, όμως, είναι πολύ πιθανό», λέει ο Μάλσι Σμιθ.ΣΧΟΛΙΑ