• Business

    Folli Follie: Αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη συνέλευση των ομολογιούχων

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος της Folli Follie

    Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος


    Διάφορες λύσεις εξετάζονται, προκειμένου να πραγματοποιηθεί κανονικά η κρίσιμη συνέλευση των ομολογιούχων για την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσης της Folli Follie που είναι προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάμεσα στις λύσεις που έπεσαν στο τραπέζι για να ξεπερασθούν τα προβλήματα που δημιουργεί η ραγδαία εξάπλωση του κορονοϊού είναι και η διεξαγωγή της συνέλευσης με τηλεδιάσκεψη, μια λύση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος.

    Η αίσθηση που εκπέμπεται από τα κεντρικά γραφεία της Folli Follie στον Άγιο Στέφανο είναι πως η συνέλευση δεν θα αναβληθεί, με δεδομένο μάλιστα πως δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για την πολύπαθη εταιρεία. Η οικονομική κατάσταση, όπως ανέφερε πρόσφατα και η διοίκηση της εταιρείας στο πλαίσιο της ταραχώδους γενικής συνέλευσης, όπου η οικογένεια Κουτσολιούτσου και βασικός μέτοχος εταιρείας καταψήφισε την Επιτροπή Ελέγχου, είναι ήδη οριακή.

    Μάλιστα, η ρευστότητα του ομίλου αναμένεται να επιβαρυνθεί περαιτέρω από το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων, στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την ανάσχεση εξάπλωσης του κορονοϊού στην χώρα μας. Το μεγαλύτερο πλήγμα θα προκύψει από την αναστολή λειτουργίας των τριών Factory Outlets, τα οποία συνεισφέρουν σημαντικά στο cash flow.

    Η εταιρεία πάντως αισιοδοξεί ότι ένα μεγάλο μέρος των καταναλωτών θα στραφεί στα ηλεκτρονικά καταστήματα του ομίλου, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά και θα εξυπηρετούν το αγοραστικό κοινό. Η αισιοδοξία στηρίζεται στο γεγονός πως οι καταναλωτές παρά την ανησυχία που υπάρχει εξακολουθούν να παραγγέλνουν μέσα από τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες της εταιρείας. Επιπλέον, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον περιμένει –όπως και η υπόλοιπη αγορά- την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μηνιαία έσοδα από τις δραστηριότητες της Ελλάδας ανέρχονταν σε περίπου 6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 300.000 προέρχονταν από ηλεκτρονικές πωλήσεις.

    Οι μετοχές της Dufry

    Το μεγάλο στοίχημα, ωστόσο, είναι η εξασφάλιση της έγκρισης τους σχεδίου εξυγίανσης από τους ομολογιούχους. Μόνο έτσι θα ανοίξει τον δρόμο για την κατάθεση του αιτήματος υπαγωγής στις διατάξεις του άρθρου 106 β και δ του πτωχευτικού κώδικα και θα μεγαλώσουν οι πιθανότητες επιβίωσης. Σε διαφορετική περίπτωση, η προοπτική μιας άτακτης χρεοκοπίας που επικρέμεται εδώ και δυο χρόνια πάνω από την εταιρεία πολύ δύσκολα θα αποφευχθεί.

    Υπενθυμίζεται ότι οι κάτοχοι ομολόγων σε ελβετικό φράγκο, συνολικού ποσού 150.000.000 φράγκων και λήξεως 2021 έχουν εγκρίνει ήδη το σχέδιο αναδιάρθρωσης με ποσοστό 94,32%. Τώρα, απομένει η έγκριση του σχεδίου και από τους κατόχους ομολόγων συνολικού ποσού 249.500.000 ευρώ λήξεως 2019 στη συνέλευση που εκτός απροόπτου θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, 20 Μαρτίου, μετά την αδυναμία συγκέντρωσης της απαραίτητης απαρτίας στην προηγούμενη συνέλευση της 6ης Μαρτίου.

    Πηγές κοντά στη διοίκηση της Folli θεωρούν πως αυτή την φορά θα επιτευχθεί η απαραίτητη πλειοψηφία, όπου απαιτείται μειωμένη απαρτία (33,3%), σημειώνοντας πως «γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια για να τελεσφορήσει το εγχείρημα διάσωσης και να διασωθούν οι περίπου 800 θέσεις εργασίας». Εξάλλου, όπως λένε, η επιτυχία του εγχειρήματος είναι προς το συμφέρον των ομολογιούχων. Εφ’ όσον εξασφαλισθεί, πρόθεση είναι το αίτημα υπαγωγής στο άρθρο 106 β και δ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, να κατατεθεί το συντομότερο δυνατόν, όταν θα λειτουργήσουν ξανά τα δικαστήρια.

    Ερώτημα πάντως παραμένει εάν το διοικητικό συμβούλιο, το οποίο πλέον μετρά 8 μέλη μετά την αποχώρηση τριών μελών θα καταφέρει να πετύχει την άρση της δέσμευσης των περίπου 805.000 μετοχών της Dufry, οι οποίες έχουν δεσμευθεί από την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Οι συγκεκριμένες μετοχές αποτελούν βασικό πυλώνα του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τους ομολογιούχους.

    Η πρόταση της Callian

    Στο μεταξύ, η Folli Follie συνεχίζει τις συζητήσεις με το Callian Capital Group, το οποίο αποτελεί ενδιαφερόμενο επενδυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητήσει proof of funds, καθώς το νέο διοικητικό συμβούλιο θέλει να νιώσει ασφαλές ότι τα χρήματα προέρχονται από αξιόπιστες πηγές.

    Από την πλευρά του Callian, φέρεται διατεθειμένο να χρηματοδοτήσει το FF Group με κεφάλαια 60-90 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εξαγοραστούν οι απαιτήσεις των ομολογιούχων (που έχουν δανείσει όμιλο με περίπου 450 εκατ. ευρώ). Προτείνει δηλαδή cash out των Ομολογιούχων, προσφέροντάς τους τα μισά περίπου χρήματα από αυτά που τους εξασφαλίζει η Συμφωνία διάσωσης (terms of sheet).

    Να σημειωθεί πως τα γραφεία της εταιρείας στον Άγιο Στέφανο παραμένουν κλειστά από την περασμένη Δευτέρα και για τρεις μέρες για προληπτικούς λόγους λόγω ύποπτου κρούσματος κορονοϊού. Ήδη, έχει εφαρμοστεί η τηλεργασία ενώ η χθεσινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου έγινε με τηλεδιάσκεψη.



    ΣΧΟΛΙΑ