• Business

    Fitch: Πιθανή υποβάθμιση τουρκικών τραπεζών

    Λογότυπο της Fitch Ratings

    Fitch Ratings


    Σε καθεστώς παρακολούθησης για πιθανή υποβάθμιση (Rating Watch Negative) τίθενται από την Fitch το αξιόχρεο (IDR) σε ξένο νόμισμα 25 τουρκικών τραπεζών και η αξιολόγηση βιωσιμότητας τους (Viability Rating).

    «To RWN στις αξιολογήσεις των τραπεζών αντανακλά ρίσκα στην επίδοση τους, στην ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού, την κεφαλαιοποίηση και στις περισσότερες περιπτώσεις, στα προφίλ ρευστότητας και χρηματοδότησης, μετά από μια πρόσφατη περίοδο αυξημένης αναταραχής στις αγορές» σημειώνεται στην ανακοίνωση οίκου αξιολόγησης.

    H Fitch επισημαίνει ότι τα άμεσα ρίσκα στην μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα της Τουρκίας έχουν μειωθεί μετά την αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα. Υπογραμμίζει ωστόσο, πως η ήδη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας και η άνοδος των επιτοκίων θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη και μπορεί να οδηγήσουν σε επιδείνωση των οικονομικών δεικτών των τραπεζών.

    Σημαντικά παραμένουν σύμφωνα με τον οίκο και τα ρίσκα για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δεδομένης της ανάγκης της Τουρκίας να εξυπηρετήσει την μεγάλη εξωτερική χρηματοδότηση σε ένα πιο δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον.

    Τα ρίσκα για την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών έχουν αυξηθεί λόγω του υψηλού δανεισμού σε ξένο νόμισμα (που αντιστοιχεί στο 37% των δανείων του τραπεζικού τομέα) και τον πιθανό αντίκτυπο της πτώσης της τουρκικής λίρας στην δυνατότητα των δανειοληπτών να εξυπηρετήσουν το χρέους τους. Τα υψηλότερα επιτόκια και η πιο αδύναμη οικονομική ανάπτυξη μπορούν επίσης να επιβαρύνουν την εξυπηρέτηση των δανείων.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Capital Economics: Η νέα αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας είναι προ των πυλών

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί η αύξηση των επιτοκίων δεν ανέκοψε την πτώση της τουρκικής λίρας; Τι δείχνει η ιστορία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προκαλεί ο Ερντογάν: «Δεν μπορείτε να μας χτυπήσετε με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες»



    ΣΧΟΛΙΑ