• Business

    Φαρμακοβιομηχανία: «Έπεσαν» οι πρώτες υπογραφές για το επενδυτικό clawback

    • Έφη Τσιβίκα


    Προς έκδοση οδεύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που αφορά στον συμψηφισμό των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) με επενδύσεις των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

    Η απόφαση υπογράφηκε την Παρασκευή από υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ενώ αναμένονται οι υπογραφές των συναρμόδιων υπουργών Ανάπτυξης και Οικονομικών.

    Το ποσό του συμψηφισμού ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019 και αφορά επενδύσεις στους τομείς της παραγωγής, της έρευνας και ανάπτυξης καθώς και της διενέργειας κλινικών μελετών.

    Τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα της φαρμακοβιομηχανίας, είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των δηλώσεών του από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ). Ο ίδιος είχε ανακοινώσει ότι ήδη 17 φαρμακοβιομηχανίες, εκ των οποίων μία είναι πολυεθνική (σ.σ. Pfizer), έχουν δρομολογήσει επενδύσεις αξίας έως και πάνω 460 εκατ. ευρώ, με τα επενδυτικά τους σχέδια να βρίσκονται ήδη στα αρμόδια υπουργεία.

    Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) έχει τοποθετηθεί επί του θέματος, κάνοντας λόγο για ένα μέτρο που κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση», εντούτοις επισημαίνει ότι το ποσό τον 50 εκατ. ευρώ που θα συμψηφιστεί είναι μια ελάχιστη διευκόλυνση μπροστά στις συνεχώς αυξανόμενες υποχρεωτικές επιστροφές τις οποίες επιβάλλει η Πολιτεία τα τελευταία 8 χρόνια.

    Σημειώνεται ότι το ποσό των επιβαρύνσεων άγγιξε συνολικά το 1,5 δις. ευρώ για το 2018 ενώ σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία ενδέχεται να φτάσει στο 1,8 δισ. ευρώ για το 2019.

    Οι θεσμικοί φορείς του κλάδου έχουν ήδη ζητήσει από τον υπουργό Υγείας την αύξηση του ποσού συμψηφισμού καθώς και τη διατήρηση του μέτρου μέχρι τη λήξη της ισχύος του clawbcak, με το Β. Κικίλια να δεσμεύεται προφορικά για την διατήρησή του μέτρου έως το 2022, οπότε λήγει και η παράταση της ισχύος των αυτόματων επιστροφών.

    Η φαρμακοβιομηχανία χαρακτηρίζει το επενδυτικό clawback ως «αρχή μιας ουσιαστικής προσπάθειας που θα ηγηθεί η κυβέρνηση, η οποία αφενός θα ενισχύσει τις αναπτυξιακές προοπτικές του φαρμακευτικού κλάδου, άρα και του συνόλου της οικονομίας, αφετέρου θα θέσει το πλαίσιο σταθερότητας και προβλεψιμότητας που αναζητά τα τελευταία χρόνια, ώστε να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα των εταιρειών και τελικά η βιωσιμότητα του συστήματος υγείας».

    Εντούτοις, διαχρονικό αίτημά της αποτελεί ο καθορισμός ενός ορίου στις υποχρεωτικές επιστροφές αλλά και η αναπροσαρμογή της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, ώστε να καλύπτει τις πραγματικές ανάγκες τις χώρας.



    ΣΧΟΛΙΑ