• Business

    «Φακίρικο κόλπο» μπλοκάρει την πώληση των Παγωτών Δωδώνη


    Τελικά μπορεί με… φακίρικα κόλπα  να περάσουν τα παγωτά Δωδώνη σε Ινδό επιχειρηματία, παρότι  υπάρχει υψηλότερη δεσμευτική προσφορά από Έλληνα επενδυτή;

    Ένα μήνα παράταση πήρε πρόσφατα η διαδικασία πώλησης της εταιρείας Παγωτά Δωδώνη, η οποία αναζητά νέο ιδιοκτήτη. Μάλιστα τα του διαγωνισμού «έτρεξε» ο νυν ιδιοκτήτης της εταιρείας  με τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών, καθώς η εταιρεία  έχει δάνεια ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ και προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

    Εμφανίστηκαν δύο υποψήφιοι επενδυτές, ένας  Έλληνας και ένας Ινδός, οι οποίοι κατέθεσαν μη δεσμευτικές προσφορές, διενήργησαν due diligence, και στη συνέχεια επανήλθαν και οι δύο με δεσμευτικές προσφορές. Υψηλότερη –κατά 1εκατ ευρώ-  ήταν  η προσφορά του Έλληνα ενδιαφερόμενου.

    Σημειώνουμε ότι πρόκειται  για  γνωστό επιχειρηματία –είναι χαρακτηριστικό ότι έχει μηδενικό δανεισμό- και ήδη έχει αποκτήσει την αποκλειστικότητα της πατέντας frozen yogurt, επίσης της Δωδώνης. Ο έτερος διεκδικητής είναι Ινδός επιχειρηματίας που επιθυμεί να τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά.

    Όμως, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr ότι, ενώ είχε προκριθεί η υψηλότερη προσφορά του Έλληνα επιχειρηματία, ξαφνικά μία από τις τράπεζες υπαναχώρησε.

    Μάλιστα, παρότι η διαδικασία είχε ολοκληρωθεί, την έφερε και πάλι στο τραπέζι  ζητώντας ουσιαστικά την  επανεξέταση της προσφοράς του Ινδού υποψήφιου.

    Και έτσι οδηγηθήκαμε στην παράταση, καθώς ο Ινδός εμφανίστηκε εκ των υστέρων να αυξάνει την προσφορά του κατά 2 εκατ. ευρώ, ώστε να είναι πάνω από την προσφορά του Έλληνα επενδυτή κατά 1 εκατ. ευρώ.

    Με δεδομένο ότι ο SSM έχει καρφωμένο το βλέμμα στις κινήσεις των ελληνικών τραπεζών σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων (με έκθεση και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες), η όλη διαχείριση της υπόθεσης, θυμίζει, σε όσους παρακολουθούν από κοντά την εξέλιξη της πώλησης,  τους φακίρηδες που γητεύουν τα φίδια παίζοντας φλογέρα….

    Εκείνο που ανησυχεί τις άλλες τρεις τράπεζες  είναι ότι η υπόθεση παραμένει ανοιχτή και υπάρχει  πιθανότητα ακύρωσης και προκήρυξης εκ νέου της διαγωνιστικής διαδικασίας.

    Όμως σε αυτήν την περίπτωση είναι αμφίβολο αν ο Έλληνας επενδυτής θα συμμετάσχει στο διαγωνισμό. Και με δεδομένο ότι ήδη έχει τα δικαιώματα του frozen το πιθανότερο είναι το τίμημα να υποχωρήσει σημαντικά….

    Η εταιρεία παγωτά Δωδώνη, εταιρεία που γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη την προηγούμενη δεκαετία, κλονίστηκε έντονα  στα χρόνια της κρίσης. Και σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, το 2015 ο τζίρος της είχε υποχωρήσει στα 9 εκατ. ευρώ και βαρύνεται με «κόκκινα» δάνεια ύψους 40 εκατ ευρώ.

    Να σημειωθεί ότι η  εταιρεία εδώ και δύο περίπου χρόνια ανήκει σε private equity funds που ελέγχονται από την Goldman Sachs και την Deutsche Bank.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κλιμακώνεται η μάχη για τα εμπορικά ακίνητα-φιλέτα που έχουν περάσει στις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ