• Business

    Εξαγορά με… ελληνικό άρωμα από τον κινεζικό κολοσσό της Alibaba

    • NewsRoom
    Jack Ma

    Jack Ma. CEO Alibaba


    Σε μια εξαγορά με ελληνικό άρωμα προχώρησε ο κινεζικός κολοσσός Alibaba Group Holding. Ο όμιλος του Τζακ Μα απέκτησε την γερμανική εταιρεία ανάλυσης δεδομένων Dara Artisans έναντι ενός ποσού κοντά στα 90 εκατ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε η startup που εδρεύει στο Βερολίνο.

    H Data Artisans ιδρύθηκε to 2014 από την ομάδα που ανάπτυξε το «Apache Flink» μια ανοιχτή πλατφόρμα για αξιοποίηση δεδομένων. Παρέχει μια λύση για τις επιχειρήσεις που τους επιτρέπει να διαχειρίζονται και να αναπτύσσουν εφαρμογές με live δεδομένα, ώστε να μπορούν να αντιδρούν άμεσα σε αυτά και να λαμβάνουν καλύτερες και ταχύτερες επιχειρηματικές αποφάσεις.

    Το ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά έχει να κάνει με το γεγονός πως συνιδρυτής και CEO της εταιρείας είναι ένας Έλληνας, ο Κώστας Τζούμας, έναν απόφοιτο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ο οποίος συνεργάστηκε μαζί με τον Stephan Ewen για την δημιουργία της Data Artisans.

    Κώστας Τζούμας, συνιδρυτής και CEO Data Artisans
    Κώστας Τζούμας, συνιδρυτής και CEO Data Artisans

    Η Data Artisans, η οποία έχει στο πελατολόγιο της  εταιρείες όπως η Netflix, η ING, η Uber και φυσικά η Alibaba, είχε προηγουμένως συγκεντρώσει σε δύο γύρους χρηματοδότησης 6,5 εκατ. δολάρια, από τα οποία τα 5 εκ. από την Intel.

    Στις δηλώσεις του ο Κώστας Τζούμας αποκάλυψε πως η Alibaba θα επενδύσει επίσης ένα ποσό, το οποίο δεν έγινε γνωστό, στην εταιρία για να αναπτύξει το λογισμικό Apache Flink που μπορεί να διεκπεραιώσει μεγάλους όγκους δεδομένων και για να επεκταθεί σε νέους επιχειρηματικούς τομείς.

    Το τίμημα της συμφωνίας, σύμφωνα με τα γερμανικά ΜΜΕ, φέρεται να είναι 90 εκατ. ευρώ, ωστόσο η Data Artisans αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές πληροφορίες.

    Η συναλλαγή σηματοδοτεί την πρώτη ολοκληρωμένη εξαγορά από κινεζική εταιρία στον αναπτυσσόμενο τομέα νεοφυών εταιριών του Βερολίνου.



    ΣΧΟΛΙΑ