• Business

    Lactalis: Εξαγορά έκπληξη από τη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία του κόσμου στην Ελλάδα

    Ο CEO της Lactalis Emmanuel Besnier


    Σε μια κίνηση-έκπληξη, η οποία δεν έγινε ευρέως γνωστή προχώρησε πριν από μερικούς μήνες στην Ελλάδα η Lactalis. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία του κόσμου παραμέρισε την επιφυλακτικότητά της για την ελληνική οικονομία και απέκτησε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού μονάδα παραγωγής φέτας και ελληνικού γιαουρτιού στην περιοχή του Βόλου, με στόχο να εκμεταλλευθεί την τεράστια δυναμική που παρουσιάζουν τα εν λόγω προϊόντα στις διεθνείς αγορές.

    Η συγκεκριμένη μονάδα, η οποία ανήκε σε Γερμανό επιχειρηματία, εξάγει το σύνολο της παραγωγής της στη Γερμανία και τα τελευταία χρόνια εμφανίζει σημαντική ανάπτυξη, με πωλήσεις που ανέρχονται στα επίπεδα των 16 εκατ. ευρώ. Πηγές με γνώση της υπόθεσης αναφέρουν πως πρόκειται για ένα αξιόλογο εργοστάσιο, το οποίο παράγει ποιοτικά τυριά που βασίζονται κατά κύριο λόγο στο πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.

    Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν πως η μονάδα ελέγχεται διοικητικά από το ευρωπαϊκό τμήμα του γαλλικού κολοσσού και δεν έχει καμία σχέση με την ελληνική θυγατρική, η οποία παραμένει εστιασμένη στην εμπορική διάθεση των προϊόντων του ομίλου. Εξάλλου, όπως διευκρινίζουν, η παραγωγή του εργοστασίου θα κατευθύνεται στο σύνολό της στο εξωτερικό, και όχι στο εσωτερικό, όπου τα πράγματα συνεχίζουν να είναι δύσκολα.

    Η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας σε συνδυασμό με το εχθρικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα ήταν άλλωστε οι βασικοί λόγοι που η Lactalis δεν απέκτησε νωρίτερα παραγωγική παρουσία στην Ελλάδα, παρά τις ευκαιρίες που παρουσιάστηκαν.

    Άνθρωποι που γνωρίζουν πράγματα και καταστάσεις σημειώνουν πως κλιμάκια της πολυεθνικής επισκέφθηκαν αρκετές γαλακτοβιομηχανίες στην χώρα μας, ωστόσο αποφάσισαν να μην προχωρήσουν σε κάποια μεγάλη εξαγορά, αλλά επέλεξαν να εξαγοράσουν τη μικρομεσαία μονάδα του Γερμανού επιχειρηματία στον Βόλο. Υπενθυμίζεται πως ο γαλλικός όμιλος ήταν ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους για την απόκτηση της Δωδώνης.

    Η Lactalis ανήκει στην οικογένεια Besnier και εδρεύει στο Laval της Γαλλίας. Είναι η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στον κόσμο, διαθέτοντας σχεδόν 240 εργοστάσια σε πάνω από 40 χώρες του κόσμου και απασχολεί 75.000 εργαζόμενους ενώ οι πωλήσεις της υπερβαίνουν τα 16 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα δραστηριοποιείται μέσω της Lactalis Ελλάς, η οποία αναπτύσσεται με διψήφιους ρυθμός χάρη στην ισχυρή παρουσία της στον τομέα του Horeca, με τις πολύ γνωστές μάρκες President,  Galbani, Lactel και Societe ενώ οι πωλήσεις ανέρχονται σε περίπου 20 εκατ. Ευρώ

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: SOS από Αριστοτέλη Καρυτινό και Τάσο Καζίνο για τη δυνατότητα των ΑΕΕΑΠ να προσελκύσουν νέα κεφάλαια, λόγω της ακραίας φορολογίας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου: Μία προς μία θα ελεγχθούν οι συναλλαγές Παπαευαγγέλου από ΤτΕ και εισαγγελείς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πωλήσεις και τιτλοποιήσεις δανείων ύψους 25 δισ. ευρώ στην 3ετία σχεδιάζουν οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ