• Business

    Ευρωπαϊκή Πίστη: Οι στόχοι για τα επόμενα χρόνια και οι προβλέψεις για «εκρηκτική» ανάπτυξη

    • NewsRoom
    Ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ενοποιημένης πια εταιρίας

    Ο κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της ενοποιημένης πια εταιρίας


    Αισιόδοξος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Πίστης εμφανίστηκε χθες, στην τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, ο διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής κ. Χρήστος Γεωργακόπουλος, προβλέποντας πως η πορεία της εταιρείας προβλέπεται «εκρηκτική».

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ομιλία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Πίστης κ. Σταύρου Λεκκάκου, ο οποίος σημείωσε πως η Ευρωπαϊκή Πίστη έχει καταφέρει να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ασφαλιστικό κλάδο, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν.

    Για την τρέχουσα χρήση, η Ευρωπαϊκή Πίστη στοχεύει σε αύξηση της παραγωγής της κατά 5% με παράλληλη διατήρηση της περυσινής κερδοφορίας.

    Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι ο κ. Γεωργακόπουλος χαρακτήρισε τον ισολογισμό του 2017 ως τον καλύτερο στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Πίστης.

    Οι στόχοι και τα αποτελέσματα

    Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό της περιόδου 2017-2021 (αυτήν τη στιγμή διαμορφώνεται το κυλιόμενο πρόγραμμα 2018-2022), στόχος της Ευρωπαϊκής Πίστης είναι η παραγωγή της εταιρείας να αυξηθεί στα 193 εκατ. φέτος (μερίδιο 5%), στα 202 εκατ. το 2019 (5,2%), στα 214,8 εκατ. το 2020 (5,4%) και στα 229,3 εκατ. ευρώ το 2021 (μερίδιο 5,7%). Συγκριτικά, το αντίστοιχο μέγεθος το 2017 ήταν 183,6 εκατ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 4,7%.

    Αντίστοιχα, τα ίδια κεφάλαια από τα 116,1 εκατ. του 2017 προβλέπεται να αυξηθούν στα 188 εκατ. στο τέλος του 2021.

    Αναφερόμενος στις προοπτικές της οικονομίας και της ασφαλιστικής αγοράς, ο πρόεδρος της ασφαλιστικής κ. Λεκκάκος σημείωσε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η επιτυχής έκβαση των stress tests θέτουν τις βάσεις για να εδραιωθεί η αλλαγή του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα.

    Όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι μια ευκαιρία να διορθωθούν διαρθρωτικές ανισορροπίες, αλλά και να δημιουργηθεί το δικό μας αφήγημα εξόδου από την κρίση μέσα από οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

    Για τον ρόλο που θα κληθεί να παίξει η ιδιωτική ασφάλιση, τόνισε ότι «η ιδιωτική ασφάλιση μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει παράλληλα με τον κρατικό τομέα», ενώ υπάρχει μεγαλύτερη αισιοδοξία για το μέλλον της ασφαλιστικής αγοράς, η ανάπτυξη της οποίας αποτελεί μονόδρομο για την οικονομική ανάπτυξη.

    Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα οικονομικά αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Πίστης τονίστηκαν τα εξής:

    • Τα προ φόρων κέρδη του 2017 διαμορφώθηκαν στα 22,8 εκατ. ευρώ, ωστόσο άλλα 6,5 εκατ. ευρώ ενίσχυσαν απ’ ευθείας την καθαρή θέση του ομίλου χωρίς να επηρεάσουν την κατάσταση αποτελεσμάτων χρήσεως.

    • Το 2017 η εταιρεία ενίσχυσε τον εποπτικό δείκτη SCR από το 125% στο 145%, χωρίς την υιοθέτηση μεταβατικών μέτρων.

    • Το μέρισμα ύψους 0,12 ευρώ ανά μετοχή θα διανεμηθεί στις 5 Ιουνίου του 2018.

    • Το 80% των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας προέρχεται από επανεπενδύσεις κερδών και όχι από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

    • Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας είναι μηδενικός και το επενδυτικό χαρτοφυλάκιο τοποθετημένο σε ασφαλή προϊόντα (αξιολόγηση ΑΑ-).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Ευτύχης Βασιλάκης και το μετοχικό «πακέτο» των 402 εκατ. ευρώ που κληρονόμησε από τον πατέρα του

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εθνική Τράπεζα: Σπάει το φράγμα του 5% στην τιμή από την πώληση δανείων



    ΣΧΟΛΙΑ