• Business

    Ευάγγελος Μυτιληναίος: Οι πολιτικοί να πουν στον κόσμο ότι η ενεργειακή κρίση θα κοστίσει τρισεκατομμύρια

    • NewsRoom
    Η ASI πιστοποιεί τον Τομέα Μεταλλουργίας της MYTILINEOS

    Ευάγγελος Μυτιληναίος


    «Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, αλλά για να τη δούμε… θα πρέπει στο μεταξύ να μην πεθάνουμε από το κρύο», σημείωσε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο Bloomberg, o Ευάγγελος Μυτιληναίος, πρόεδρος της Mytilineos.

    Ο κ. Μυτιληναίος τόνισε τη σημασία του φυσικού αερίου κατά την περίοδο της ενεργειακής μετάβασης και αναφέρθηκε στις ευθύνες των πολιτικών της Ευρώπης που δεν την έχουν αντιληφθεί.

    «Οι πολιτικοί της Ευρώπης δεν κατάφεραν να υπολογίσουν σωστά τον ρόλο του φυσικού αερίου στην εποχή της πράσινης μετάβασης και αυτό σημαίνει ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση θα είναι η πρώτη από τις πολλές που ακολουθούν», δήλωσε.

    «Οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες καθώς η αύξηση της ζήτησης ξεπερνά την προσφορά. Τέτοιες διαταραχές οφείλονται στην αδιαφορία των πολιτικών για το φυσικό αέριο και για την ενίσχυση των αποθηκευτικών υποδομών για την αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας», πρόσθεσε.

    Μυτιληναίος: Δεν υπάρχει αρκετό αέριο

    «Κανείς δε θέλει να μιλήσει για αυτό», είπε ο κ. Μυτιληναίος στο Bloomberg σε συνέντευξή του την περασμένη εβδομάδα. Δίνοντας έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η Ευρώπη δε θέλει να «χρηματοδοτήσει οτιδήποτε έχει να κάνει με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει αρκετό αέριο».

    Η Mytilineos είναι η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου στην Ελλάδα με εγκατεστημένη ισχύ 2,3 GW μέχρι το τέλος του έτους. Η εταιρεία είναι επίσης σημαντικός παραγωγός αλουμινίου και επομένως μεγάλος καταναλωτής ενέργειας.

    «Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για την πλήρη υποτίμηση των πιθανών προβλημάτων μιας ενεργειακής κρίσης», είπε ο Μυτιληναίος. «Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε περαιτέρω χωρίς οι πολιτικοί να πουν στον κόσμο ότι θα κοστίσει πολλά χρήματα — τρισεκατομμύρια».

    “Η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια θα διαρκέσει δεκαετίες και απαιτούνται υποδομές για να εξασφαλίζεται η συνέχεια στην παραγωγή ενέργειας ακόμη και όταν ο αέρας δε φυσά και ο ήλιος δε λάμπει”, τόνισε, συμπληρώνοντας ότι απαιτείται χρόνος για να φτάσουμε να έχουμε αρκετή δυναμικότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, και τεχνολογίας τέτοια που θα μας επιτρέπει να έχουμε ΑΠΕ σε μεγάλη κλίμακα με όλες τις υποδομές που απαιτούνται» , είπε ο κ. Μυτιληναίος.

    Αναφερόμενος στην Πράσινη Συμφωνία της «ΕΕ των 27», για μηδενικές εκπομές έως το 2050, ο κ. Μυτιληναίος επισήμανε πως, ενώ οι ηγέτες του κόσμου συγκεντρώνονται στη Γλασκώβη για τις κλιματικές COP26, η Mytilineos φοβάται ότι δεν γίνονται αρκετές προσπάθειες για την εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας και σημειώνει:

    «Πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση, αλλά για να τη δούμε θα πρέπει στο μεταξύ να μην πεθάνουμε από το κρύο…».

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ