• Business

    Euronav και Scorpio Tankers στο «μάτι του κυκλώνα», σύμφωνα με την Deutsche Bank

    Deutsche Bank


    «Φουρτούνες» για τις ναυτιλιακές Euronav και Scorpio Tankers προβλέπει η Deutsche Bank, καθώς σε ανάλυσή της ξεχωρίζει τις δύο αυτές εταιρείες ως τις πιο ευάλωτες στις αρνητικές επιπτώσεις που αναμένεται να έχει στα αποτελέσματα β’ τριμήνου 2016 το πιο αδύναμο απ’ ό,τι αναμενόταν περιβάλλον όσον αφορά στις τιμές των ναύλων.

    Όπως εξηγεί ο αναλυτής της Deutsche Bank, Amir Mehrotra, η γερμανική τράπεζα είναι πλέον πολύ επιφυλακτική ως προς τις προοπτικές του κλάδου των τάνκερ, εν όψει των ανακοινώσεων αποτελεσμάτων β’ τριμήνου, τα οποία θεωρεί ότι θα αποτελέσουν καταλύτη για την υποβάθμιση των προβλέψεων κερδών σε ολόκληρο τον κλάδο.

    Ο Mehrotra εκτιμά ότι η μέση πρόβλεψη για τη Euronav (το 3% των μετοχών της οποίας  ανήκει στον Πήτερ Λιβανό της Gaslog) θα κινηθεί πιο κοντά στο μοντέλο της Deutsche Bank όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα β’ τριμήνου. Αυτό, κατά τον ίδιο, μεταφράζεται σε μείωση 15% στην πρόβλεψη για τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) του 2016 και μείωση 10% για το 2017. Μάλιστα, επικαλούμενος τις πρόσφατες τάσεις, εκτιμά ότι η καθοδική τάση μπορεί να είναι και ακόμα μεγαλύτερη. «Για παράδειγμα, η πρόβλεψη τρίτου τριμήνου της Euronav στα 29 σεντς μας φαίνεται περίπου κατά 20 σεντς υψηλότερη, αν προεκτείνουμε τις τρέχουσες τάσεις», σημειώνει.

    Ο Mehrotra αναφέρει ότι μολονότι για την ώρα διατηρεί αμετάβλητες τις εκτιμήσεις του, δεδομένης της σημαντικής μεταβλητότητας στις τιμές spot, οι εξελίξεις που προβλέπει πιθανότατα θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν τις μετοχές της Euronav. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι θεωρεί τις μετοχές της Euronav καλή αγοραστική ευκαιρία, στο βαθμό που υποχωρήσουν κάτω από την τιμή-στόχο των 8,5 δολαρίων. Κι αυτό λόγω «της πεποίθησής μας ότι οι τιμές για τα τάνκερ μεταφοράς αργού θα παραμείνουν αρκετά πάνω από το σημείο ισορροπίας στο εγγύς μέλλον, επιτρέποντας στη Euronav να δημιουργήσει επιπλέον ροές ρευστότητας και να πληρώσει αξιοπρεπή μερίσματα».

    Όσον αφορά στην Scorpio Tankers, η Deutsche Bank «πετσοκόβει» τις εκτιμήσεις της για το β’ τρίμηνο από τα 16 σεντς ανά μετοχή στα 4 σεντς ανά μετοχή, προβλέποντας χαμηλότερες τιμές στην αγορά των τάνκερ μεταφοράς προϊόντων, λόγω της πρόσφατης πτωτικής τάσης. Ωστόσο, ο Mehrotra συνεχίζει να αξιολογεί τις μετοχές της εταιρείας ως «buy» και σχολιάζει πως οποιαδήποτε περαιτέρω αδυναμία συνιστά αγοραστική ευκαιρία.

    Από την άλλη, ο Mehrotra είναι πιο επιεικής με την Ardmore Shipping και την πρόβλεψη για EPS της τάξεως των 20 σεντς, εκτιμώντας πως οι προσδοκίες της αγοράς δε λαμβάνουν πλήρως υπ’ όψιν τα κέρδη από τα τάνκερ μεταφοράς χημικών της και από τα συμβόλαια χρονοναύλωσης, που «εξουδετερώνουν» την μεταβλητότητα και την αδυναμία στην αγορά spot.

    Επιπλέον, ο Mehrotra παρατηρεί ότι στο β’ τρίμηνο η Ardmore αναμένεται να καταγράψει σημαντική πρόοδο στην αποπληρωμή των χρεών της, μετά την πώληση δύο τάνκερ, αν και αργότερα μέσα στη χρονιά η επίδραση αυτή θα επικαλυφθεί από την πρόσφατη κίνηση της εταιρείας να αγοράσει έξι τάνκερ MR.

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr:

    http://www.mononews.gr/p-chatziioannou-nea-simfonia-tis-safe-bulkers-stocho-tin-exasfalisi-refstotitas/58764



    ΣΧΟΛΙΑ