• Business

    Eurocert: Σημαντικό άνοιγμα στη διεθνή αγορά

    • NewsRoom

    Παναγιώτης Θεοφανόπουλος


    To βλέμμα στις διεθνείς αγορές στρέφει ο ανεξάρτητος φορέας επιθεωρήσεων, ελέγχων και πιστοποιήσεων, Eurocert.

    Ο νέος μεγάλος στόχος-πρόκληση της Eurocert, σύμφωνα με τον Παναγιώτη Θεοφανόπουλο, Εντεταλμένο Σύμβουλο της Eurocert είναι η αγορά της Κίνας.

    Η εταιρεία έχει κάνει ήδη ένα πρώτο άνοιγμα στην συγκεκριμένη αγορά, εισερχόμενη πριν από λίγους μήνες, οπότε και δημιούργησε μια κοινοπραξία (joint venture) στη Σανγκάη, με την Shanghai System Safety Research Center (SSSRC), για πιστοποιήσεις πάσης φύσεως υποδομών και υλικού γύρω απ’ τους σιδηροδρόμους.

    Αξίζει να αναφερθεί ότι η SSSRC αποτελεί το επιχειρηματικό Ινστιτούτο του Southwest Jiaotong University, του παλαιότερου Πολυτεχνείου της Κίνας, ενώ διαθέτει ιδιαίτερη τεχνογνωσία στους σιδηρόδρομους και διασυνδέσεις με την βιομηχανία.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Θεοφανόπουλος διευκρίνισε ότι στόχος της εν λόγω συνεργασίας είναι να παρέχεται, με την καθοριστική συμβολή της Eurocert, πιστοποίηση στην κινεζική σιδηροδρομική βιομηχανία, με βάση τις προδιαγραφές και τη νομοθεσία της ΕΕ, ώστε να διευκολυνθεί η σιδηροδρομική σύνδεση Κίνας-Ευρώπης, στον αποκαλούμενο «Δρόμο του Μεταξιού».

    «Πρόκειται για μία τεράστια προοπτική, με δεδομένο ότι η Κίνα διαθέτει αφ’ ενός σιδηροδρομικό δίκτυο 127.000 χλμ. και δίκτυο Μετρό, Τραμ κλπ. 3.095 χλμ., με ετήσιες επενδύσεις της τάξεως των 150 δισ. ευρώ και αφ’ ετέρου πλήθος κατασκευαστών συγχρόνου τροχαίου υλικού», εξήγησε ο κ. Θεοφανόπουλος, συμπληρώνοντας ότι «οι κατασκευαστές συγχρόνου τροχαίου υλικού στοχεύουν στην πώληση τροχαίου υλικού στην Ευρώπη. Και για να το κάνουν αυτό, χρειάζονται την πιστοποίηση ότι όλα γίνονται με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα και προδιαγραφές. Κάτι που μπορεί να τους δώσει η Eurocert, η οποία έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Notified Body (NoBo) για την σιδηροδρομική υποδομή και το τροχαίο υλικό».

    Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Θεοφανόπουλος, επιπλέον, η εταιρεία έχει κατορθώσει να αποκτήσει σημαντική παρουσία σε χώρες όπως η Ιταλία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Τουρκία, η Ινδία, πιστοποιώντας σημαντικά έργα και διεθνείς εταιρείες.

    Κάποια από τα έργα αυτά είναι τα αεροδρόμια του Κουβέιτ, της Ιορδανίας, της Ακτής Ελεφαντοστού, της Τανζανίας, του Άμπου Ντάμπι, της Αιγύπτου και του Μαρόκο, καθώς και έργο σε διεθνή εταιρεία που διενεργεί δοκιμές σε πετρελαιοπηγές στο Κουβέιτ, σε ελβετική εταιρεία catering για αεροπορικές και σιδηροδρομικές εταιρείες, εταιρίες logistics στην Ουάσιγκτον (ΗΠΑ), εταιρεία κατασκευής ανελκυστήρων στην Κίνα, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στην Κορέα, ενώ διενεργεί πιστοποιήσεις BRC στα τρόφιμα στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με την ΑΙΒ, τον μεγαλύτερο φορέα ελέγχου τροφίμων. Τέλος, έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία στην Τουρκία με τον Τουρκικό Οργανισμό Προτύπων (TSE).

    Παράλληλα, σε ό,τι αφορά στην εσωτερική αγορά, η εταιρεία Eurocert δραστηριοποιείται στην πιστοποίηση με ιδιαίτερο αντίκτυπο στην ελληνική οικονομία και κοινωνία, όπως επισημαίνει ο κ. Θεοχαρόπουλος. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η παγκόσμια καινοτομία θεσμοθέτησης των νέων πιστοποιητικών Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Σήμα Ethos) σε συνεργασία με τη CSR Hellas, η πιστοποίηση της ελληνικής ταυτότητας των προϊόντων και υπηρεσιών (Σήμα ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ), η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου της χώρας μας (Σήμα Ελληνικό Πρωινό και Καλάθι Πρωινού) και η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, μέσω της αξιολόγησης τουριστικών καταλυμάτων, με τα αναγνωρισμένα σήματα των Αστεριών και Κλειδιών.

    Η Eurocert προσφέρει περισσότερες από 50 υπηρεσίες πιστοποιήσεων και ελέγχων, σε κλάδους που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τα τρόφιμα, τα αγροτικά προϊόντα, τον τουρισμό, την ενέργεια, τη βιομηχανία, τους σιδηροδρόμους και τον τουρισμό.

    Σημειώνεται ότι η Eurocert αποτελεί τον πρώτο φορέα πιστοποίησης στην Ελλάδα που διαπιστεύτηκε από το ΕΣΥΔ (Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης – Ελλάδα), το UKAS (United Kingdom Accreditation Services – Βρετανία) και το SAAS (Social Accountability Accreditation Services – ΗΠΑ), ενώ είναι ο πρώτος φορέας πιστοποίησης παγκοσμίως που έλαβε διαπίστευση από τον οργανισμό Global GAP.

    Κατά την δεκαετία 2008-2018, η Eurocert διπλασίασε το κύκλο των εργασιών της. Παράλληλα, ολοκλήρωσε το επενδυτικό της πρόγραμμα, με την αγορά ιδιοκτήτων γραφείων 1.500 τετραγωνικών, αξίας 2,5 εκατ. ευρώ στην Μεταμόρφωση. Επιπλέον, τριπλασίασε το μόνιμο προσωπικό της και τις συνεργασίες της στο εξωτερικό. Στο πενταετές αναπτυξιακό Business Plan της Eurocert, τέλος, προβλέπεται εκ νέου διπλασιασμός του μεγέθους της.



    ΣΧΟΛΙΑ