• Business

    Έτοιμοι για επενδύσεις οι Κινέζοι στην Ελλάδα μετά την πανδημία – Στόχος να «κερδίσουν το χαμένο χρόνο»


    Με κεντρικό σύνθημα να «κερδίσουν το χαμένο χρόνο», οι Κινέζοι εμφανίζονται έτοιμοι να υλοποιήσουν τον επενδυτικό σχεδιασμό που είχαν καταστρώσει για την περαιτέρω επέκταση στην ελληνική αγορά μόλις σημάνει «λήξη συναγερμού».

    Όπως αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν «ο κινέζικος παράγοντας προετοιμάζεται και οργανώνεται για την επόμενη μέρα της κρίσης του κορονοϊού εδώ και πολύ καιρό, και τονίζουν πως η κρίση του κορονοϊού χτύπησε τη χειρότερη δυνατή στιγμή, αφού λίγους μήνες πριν είχε εγκριθεί –ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές- το περίφημο master plan του ΟΛΠ, ανοίγοντας νέες προοπτικές στη διμερή συνεργασία.

    Η «νέα σελίδα» στις ελληνοκινεζικές σχέσεις είχε επισφραγισθεί με την επίσημη επίσκεψη του Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ στην Αθήνα στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου

    Το λιμάνι του Πειραιά, υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, αποτελεί στρατηγικής σημασίας βάση για τα κινέζικα συμφέροντα στην ευρύτερη περιοχή καθώς αποτελεί διαμετακομιστικό κόμβο για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή. Για αυτό και οι Κινέζοι ενδιαφέρονται να επανέλθει το συντομότερο δυνατό η ομαλότητα στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία και να αρχίσουν να ξεδιπλώνουν τον σχεδιασμό τους. Εξάλλου, η ευρωπαϊκή οικονομία αποτελεί κορυφαίο προορισμό για την κινέζικη παραγωγή, η οποία έχει αρχίσει με αργά αλλά σταθερά βήματα να επιστρέφει με σε κανονικούς ρυθμούς.

    Σε ανάλογη ετοιμότητα βρίσκονται και αρκετοί Έλληνες επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την εμπορική συνεργασία τους με την Κίνα. Όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές, υπάρχει μια νέα γενιά επιχειρηματιών που θέλουν να κάνουν δουλειές με τους Κινέζους, καθώς διαβλέπουν τα περιθώρια και την τεράστια δυναμική που υπάρχει. Αλλά και τις ευκαιρίες που χάθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν, με ευθύνη –όπως λένε- κυρίως της ελληνικής πλευράς που εμφανίζεται επιφυλακτική να συνάψει συμφωνίες με τους Κινέζους επιχειρηματίες. «Υπάρχει ένας καινούργιος κόσμος που ετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα», επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

    Ενδεικτικό της διάθεσης που υπάρχει είναι πως αρκετοί επιχειρηματίες έχουν εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον για τις μεγάλες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις που έχουν προγραμματισθεί για το ερχόμενο Φθινόπωρο στην Ασία. Εφ’ όσον δεν υπάρξει νέα έξαρση της πανδημίας που θα ανατρέψει για μια ακόμη φορά τα όποια σχέδια, θα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να γνωριστούν με τους υποψήφιους πελάτες και συνεργάτες…



    ΣΧΟΛΙΑ