• Business

    Εθνική Τράπεζα: Στα €36 δισ. αναμένεται να φτάσουν τα τουριστικά έσοδα το 2030

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Το brand Ελλάδα, ο ελληνικός τουρισμός άντεξε και τη δεύτερη χρονιά της πανδημίας. Η πορεία των αφίξεων δείχνει πως είναι εφικτό φέτος τα έσοδα να πιάσουν το 50%+ του 2019, δηλαδή 9 δισ. ευρώ.

    Και με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, οι προβλέψεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού –τις οποίες καταγράφει μελέτη της Εθνικής Τράπεζας– θέλουν το 2030 τα τουριστικά έσοδα να διπλασιάζονται –σε σχέση με το 2019- στα 36 δισ. ευρώ και οι αφίξεις να προσεγγίζουν τα 58 εκατομμύρια επισκέπτες από 34 εκατομμύρια το 2019.

    Οι δημοφιλείς προορισμοί σε όλη τη χώρα σήμερα εμφανίζουν πληρότητες στο 80% και προσεγγίζουν το 95% για τις ημέρες του Δεκαπενταύγουστου. Και παρότι πρόκειται για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής -last second όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος– η εξέλιξη δείχνει ότι η χώρα έχει μπροστά της ένα δυναμικό Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, εκτός απροόπτου.

    Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την πορεία του κλάδου είναι ενθαρρυντικά, καθώς ο ελληνικός τουρισμός κερδίζει έδαφος. Με βάση τις αεροπορικές αφίξεις ο Ιούνιος φέτος κινηθηκε στο 1/3 του 2019 (από 3% πέρυσι τον Ιούνιο) και ο Ιούλιος ανέκτησε τα 2/3 των αφίξεων του 2019 (από 29% τον Ιούλιο πέρυσι).

    Οι δημοφιλείς τουριστικοί προορισμοί κερδίζουν το χαμένο έδαφος –κάποια νησιά των Κυκλάδων όπως είναι η Μύκονος, η Πάρος, η Τήνος, έχουν φτάσει το 2019- λόγω:

    – Της καλής υγειονομικής εικόνας. Η χώρα μας φαίνεται να ξεχωρίζει θετικά το φετινό καλοκαίρι.

    – Η θέση της Ελλάδας στην αεροπορική κίνηση είναι αρκετά υψηλή, ενώ ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των περιορισμών, θα αυξήσει ακόμη περισσότερο τον προγραμματισμό πτήσεων προς ελληνικούς προορισμούς.

    – Η Ελλάδα φαίνεται να κατέχει πρωταρχική θέση στην προτίμηση των τουριστών ως χώρα προορισμού διακοπών, βάσει αναζητήσεων και κρατήσεων σε ξενοδοχεία ή πτήσεις.

    Σύμφωνα με έρευνα του European Travel Commission, οι Ευρωπαίοι φέτος επιλέγουν τον προορισμό των διακοπών τους με βάση τα εξής κριτήρια: α) την αποτελεσματική διαχείριση της κρίσης, β) την διαθεσιμότητα ξενοδοχειακών αλυσίδων και γ) τα μέτρα προστασίας.

    Η Γερμανία παραμένει βασική αγορά προέλευσης τουριστών και ειδικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Πολύ καλά κινήθηκε η αγορά των ΗΠΑ και του Ισραήλ ειδικά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ενώ η δυναμική της δεύτερης μεγαλύτερης αγοράς εισερχόμενου τουρισμού για τη χώρα μας, του Ηνωμένου Βασιλείου (3,5 εκατ. επισκέπτες το 2019, και πάνω από 1 εκατ. το 2020), αναμένεται να φανεί από δω και στο εξής, καθώς οι αφίξεις άνοιξαν πρόσφατα. Να σημειωθεί ότι 3 εβδομάδες μετά την ανακοίνωση του ανοίγματος οι κρατήσεις αεροπορικών θέσεων αυξήθηκαν κατά 35%.

    Παράλληλα οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης που θα εισρεύσουν για έργα υποδομών στην χώρα (λιμάνια, αεροδρόμια, οδικοί άξονες, τεχνολογικές υποδομές, δίκτυα επικοινωνίας κλπ), μπορούν να αναβαθμίσουν το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας, να προσελκύσουν νέους τουρίστες, να συμβάλουν την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, να δώσουν πρόσβαση στους ψηφιακούς νομάδες.

    Όπως αναφέρεται στην μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τον ελληνικό τουρισμό: Υιοθετώντας την εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για άνοδο της παγκόσμιας τουριστικής κίνησης κατά 20% το 2030 (έναντι του 2019), η σύγκλιση της Ελλάδας στο μεσογειακό μέσο όρο σε όρους εποχικότητας και ποιότητας, θα μπορούσε μέχρι το τέλος της δεκαετίας να οδηγήσει τις τουριστικές εισπράξεις στην Ελλάδα σε επίπεδο διπλάσιο έναντι του 2019 (επιπλέον 18 δις ευρώ ετησίως). Οι αφίξεις να ενισχυθούν κατά 70% (από τα 34 στα 58 εκ. τουρίστες ετησίως). Και η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, δύναται να προσελκύσει υψηλότερου εισοδήματος τουρίστες οδηγώντας σε αύξηση της μέσης είσπραξης ανά διανυκτέρευση κατά 17% (από τα 70 ευρώ σε 82 ευρω, επίπεδο στο οποίο βρίσκεται και ο μέσος όρος της Μεσογείου).

    Διαβάστε επίσης:

    Αγώνας δρόμου με τον χρόνο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας

    Ο κόσμος των διχαστικών αντιθέσεων

    Θεοχάρης: Ξεκινάει μια χρυσή εποχή για τον τουρισμό στη χώρα μας



    ΣΧΟΛΙΑ