• Business

    Εθνική Τράπεζα: Πώς θα επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες

    • Της Ευγενίας Τζώρτζη
    Χρηματιστήριο: Υποχωρεί προς τις 913 μονάδες ο Γενικός Δείκτης - Άνοδο για Εθνική και Aegean

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας


    Χάρισμα έως και μία δόση τον χρόνο στους οφειλέτες στεγαστικών δανείων και δωρεάν αγορές σε σουπερμάρκετ, υπόσχεται το πρόγραμμα επιβράβευσης των συνεπών δανειοληπτών που εξετάζει η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, ανοίγοντας και επισήμως τη συζήτηση για την ανταμοιβή όσων μέχρι σήμερα είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στην τράπεζα.

    Η πρωτοβουλία της τράπεζας στο ευαίσθητο θέμα της ανακούφισης των συνεπών δανειοληπτών, που απασχολεί εδώ και καιρό τη δημόσια συζήτηση, αποσκοπεί στο να αμβλύνει το συναίσθημα αδικίας που νιώθουν όσοι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους προς την τράπεζα και αποπληρώνουν στο ακέραιο τις οφειλές τους.

    Η κατηγορία αυτή έχει κάθε λόγο να αισθάνεται αδικημένη σε σχέση με τους ασυνεπείς δανειολήπτες, η πλειοψηφία των οποίων έχει ρυθμίσει την οφειλή του με ευνοϊκότερους όρους και σε αρκετές περιπτώσεις έχει επιτύχει και κούρεμα της οφειλής, χωρίς πάντα αυτό να τεκμηριώνεται από αντικειμενικούς λόγους αδυναμίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρωτοβουλία της Εθνικής Τράπεζας είναι στοχευμένη, καθώς προχωρά ένα βήμα παραπέρα από τα οριζόντια προγράμματα επιβράβευσης πόντων που έχουν όλες οι τράπεζες, ανταμείβοντας τους συνεπείς δανειολήπτες στεγαστικών δανείων με πρόσθετες παροχές. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το πρόγραμμα είναι στον τελικό σχεδιασμό του και αναμένεται να ανακοινωθεί σύντομα από τη διοίκηση της Εθνικής.

    Το όφελος για το συνεπή δανειολήπτη υπολογίζεται ότι μπορεί να οδηγήσει σε χάρισμα έως και μίας δόσης το χρόνο και εξαρτάται από τις επιλογές που θα προκρίνει η διοίκηση της τράπεζας μέσα από μια σειρά εναλλακτικές που έχουν μπει στο τραπέζι.

    Μεταξύ των επιλογών που εξετάζονται είναι:

    Η επιστροφή μέρους των καταβαλλόμενων τόκων στο τέλος της χρονιάς. Στην περίπτωση αυτή δεν πρόκειται για μείωση του επιτοκίου, αλλά για μείωση του ποσού που καταβάλλει κάθε χρόνο κάποιος για τόκους, που σύμφωνα με το σχεδιασμό της τράπεζας μπορεί να φτάσει το 5% έως 10%. Η τράπεζα επεξεργάζεται μάλιστα λύσεις και για τους παλαιούς δανειολήπτες, που πληρώνουν πλέον μόνο κεφάλαιο.

    Η χορήγηση πακέτου διακοπών σε μεγάλη ξενοδοχειακή αλυσίδα. Η προσφορά δεν θα είναι σε off season περιόδους, προκειμένου να έχει ουσιαστική αξία για τον πελάτη, εξοικονομώντας του χρήματα από τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

    Η συγκέντρωση go4more πόντων, οι οποίοι θα εξαργυρώνονται σε συγκεκριμένες αλυσίδες σουπερμάρκετ και θα εξασφαλίζουν στην οικογένεια τα ψώνια π.χ. του μήνα.

    Η παροχή ασφαλιστικών προϊόντων, όπως προγραμμάτων αυτοκινήτου ή υγείας, σε προνομιακές τιμές μέσα από συνεργασίες με ασφαλιστικές εταιρείες και δη την Εθνική Ασφαλιστική.

    Η κίνηση της Εθνικής Τράπεζας αναμένεται να μετατοπίσει το κέντρο βάρος της συζήτησης που μέχρι σήμερα μονοπωλούσε η διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου των τραπεζών και των ασυνεπών δανειοληπτών και θεωρείται βέβαιο ότι θα συμπαρασύρει σε ανάλογες κινήσεις και τις υπόλοιπες τράπεζες.



    ΣΧΟΛΙΑ