• Business

    Εθνική: Σήμερα η απόφαση για την πώληση της Finansbank

    Εθνική Τράπεζα


    Την έγκρισή της για την πώληση της Finansbank  αναμένεται να δώσει σήμερα η έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων Εθνικής Τράπεζας ενώ σε περίπτωση μη επίτευξης της απαιτούμενης απαρτίας, η α’ επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 29 Ιανουαρίου.

    Μετά από σχεδόν 10 χρόνια επιτυχούς παρουσίας στην Τουρκία, η Εθνική Τράπεζα αποεπενδύει από τη Finansbank ώστε να πραγματοποιήσει τη δέσμευσή της προς τους μετόχους της και τις ευρωπαϊκές αρχές. Η σημερινή συγκυρία της πώλησης της Finansbank “απεγκλωβίζει” την Εθνική από τις δυσοίωνες προβλέψεις για την αγορά της Τουρκίας η οποία πλήττεται από την πολιτική αβεβαιότητα με τη διεξαγωγή δύο συνεχόμενων εθνικών εκλογών μέσα σε μόλις 6 μήνες το 2015, την ένταση στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Ρωσία και τα τρομοκρατικά χτυπήματα. Οι έντονες διακυμάνσεις των βασικών μακροοικονομικών δεικτών και σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης δημιουργούν ένα αρνητικό περιβάλλον για τις επενδύσεις στη χώρα.

    Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής πώλησης της Finansbank, η Εθνική θα είναι η ισχυρότερη τράπεζα στην ελληνική τραπεζική αγορά από πλευράς κεφαλαίων και ρευστότητας, ενώ στόχος είναι τα κεφάλαια που θα εξασφαλιστούν να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της αγοράς.

    Η ρευστότητα των 3,5 δις. ευρώ με την οποία θα ενισχυθεί η Εθνική από την πώληση της Finansbank θα μπορέσει να διοχετευθεί στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και στην ταχεία αποπληρωμή των CoCos που εξέδωσε η τράπεζα υπέρ του ΤΧΣ λόγω της λήψης κρατικής ενίσχυσης κατά την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου. Η τράπεζα θα μπορέσει να προχωρήσει στην αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους των CoCos, ύψους 2,03 δισ. ευρώ, κίνηση που θα αποφέρει ωφέλειες ύψους περίπου 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση.

     



    ΣΧΟΛΙΑ