• Business

    Εθνική Ασφαλιστική: Τι προβλέπει το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Ποιες οι παροχές που προσφέρει

    Robert Gauci: Ποιος είναι ο νέος CEO της Εθνικής Ασφαλιστικής – Οι σχέσεις με την Ελλάδα και το πάθος με την φωτογραφία

    Robert Gauci, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Ασφαλιστικής


    Τους όρους και τις προϋποθέσεις του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου αποφάσισε χθες το πρωί το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, στο οποίο και ορίστηκε ανώτατο όριο αποζημίωσης τα 180.000 ευρώ, με το μίνιμουμ να μην υπολείπεται των 20.000 ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται λίγο πιο ελκυστικό από το προηγούμενο, στο οποίο δόθηκε ανώτατο όριο αποζημίωσης 150.000 ευρώ και κατά τη διάρκεια του προγράμματος έφυγαν περίπου 110 εργαζόμενοι της ασφαλιστικής εταιρείας.

    Αυτή τη στιγμή απασχολούνται στην Εθνική Ασφαλιστική περίπου 550 μόνιμοι εργαζόμενοι ενώ έρχονται να προστεθούν σε αυτούς περίπου 250 ενοικιαζόμενοι.

    Οι αιτήσεις του προγράμματος ξεκινούν από τις 10/4 και ολοκληρώνονται στις 5 Μαΐου, ενώ για την υπαγωγή στο πρόγραμμα, η ηλικιακή βάση και ο χρόνος υπηρεσίας στην εταιρία πρέπει να είναι συμπληρωμένα με ημερομηνία αναφοράς 31 Μαρτίου 2023. Στο πρόγραμμα δικαιούται να συμμετάσχει το σύνολο του προσωπικού της εταιρίας που έχει συμπληρώσει το 30° έτος της ηλικίας του και έχει συμπληρώσει 7 πλήρη έτη υπηρεσίας στην εταιρεία.

    Στις προϋποθέσεις του προγράμματος σημειώνεται ότι δεν δικαιούνται να συμμετάσχουν όσοι εργαζόμενοι παρέχουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρία με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου (ενοικιαζόμενοι), ενώ η συμμετοχή είναι εθελοντική.

    Πηγές της αγοράς που μίλησαν στο mononews επισημαίνουν ότι είναι πιθανόν να φύγουν περισσότεροι εργαζόμενοι από την προηγούμενη φορά, λόγω του γενικότερου κλίματος φόβου που επικρατεί, ενώ σημειώνουν ότι σημαντική διαφορά στα δύο προγράμματα είναι ότι σε αυτό που ξεκινάει τώρα δεν έχει τεθεί όριο στους εργαζόμενους που θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και να αποχωρήσουν.

    Όροι και προϋποθέσεις

    Όπως προβλέπεται στο έγγραφο που αποφασίσθηκε χθες από το ΔΣ της εταιρείας, η αποζημίωση δίνεται ανάλογα από τα έτη που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος στην εταιρείας αλλά και την ηλικία του.

    Έτσι για 7-10 έτη υπηρεσίας προβλέπεται αποζημίωση:

    • 30-44 ετών: 10 μηνιαίων μισθών
    • 45-49 ετών: 20 μηνιαίων μισθών
    • 50-54 ετών: 20 μηνιαίων μισθών
    • 55 και άνω: 25 μηνιαίων μισθών

    Για 11-25 έτη υπηρεσίας προβλέπεται αποζημίωση:

    • 30-44 ετών: 20 μισθών
    • 45-49 ετών: 20 μισθών
    • 50-54 ετών: 25 μισθών
    • 55 και άνω: 30 μισθών

    Για 26-34 έτη υπηρεσίας προβλέπεται αποζημίωση:

    • 30-44 ετών: 25 μηνιαίων μισθών
    • 45-49 ετών: 25 μηνιαίων μισθών
    • 50-54 ετών: 25 μηνιαίων μισθών
    • 55 και άνω: 30 μηνιαίων μισθών

    Για 35 και πάνω ετών υπηρεσίας προβλέπεται αποζημίωση:

     -50-54 ετών: 30 μηνιαίων μισθών

     -55 και άνω: 30 μηνιαίων μισθών

    Επίσης δίνονται προσαυξήσεις επί της βασικής αποζημίωσης βάσει της ηλικίας του εργαζόμενου. Συγκεκριμένα για εργαζόμενους 50-54 ετών προβλέπεται ποσοστό προσαύξησης επί της βασικής αποζημίωσης της τάξης του 30%, για τους 50-59, 20% και για τους 60 και άνω 15%.

    Επιπλέον δίνεται ποσό έξτρα ποσό της βασικής αποζημίωσης, το οποίο υπολογίζεται ως σε ποσοστό 20% επί του μικτού τακτικού μηναίου μισθού πολλαπλασιαζόμενο επί 36 μήνες (3 έτη). Επίσης δίνεται προσαύξηση 7.000 ευρώ επιπλέον της βασικής αποζημίωσης για κάθε προστατευόμενο τέκνο.

    Η αποζημίωση που θα καταβληθεί περιλαμβάνει κάθε αποζημίωση που τυχόν οφείλεται στον εργαζόμενο, λόγω λύσης της σύμβασης εργασίας ή της σύμβασης έμμισθης εντολής του, ενώ το ποσό που δικαιούται ο εργαζόμενος θα καταβληθεί την ημέρα λύσεως των συμβάσεων εργασίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Εθνική Ασφαλιστική: Πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου – Στα 180.000 ευρώ το ανώτατο όριο αποζημίωσης

    Εθνική Ασφαλιστική: Νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου και οι προτεραιότητες του Robert Gauci



    ΣΧΟΛΙΑ