• Business

    ETE: Τη Δευτέρα το βιβλίο για εγχώριους επενδυτές

    • NewsRoom
    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας

    Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Ετών 51. Διευθύνων Σύμβουλος Εθνικής Τράπεζας


    Στην τελική ευθεία εισέρχεται η διαδικασία δημόσιας προσφοράς νέων μετοχών από την Εθνική στους εγχώριους επενδυτές, μέσω της οποίας η τράπεζα στοχεύει να αντλήσει πρόσθετα κεφάλαια ύψους 300 εκατ. ευρώ.

    Αύριο, συνεδριάζει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να εγκρίνει το ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας προσφοράς. Εφόσον εγκριθεί το ενημερωτικό, το βιβλίο για τους εγχώριους επενδυτές θα ανοίξει στις 30 Νοεμβρίου, την επόμενη, δηλαδή, Δευτέρα και θα κλείσει την Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου.

    Οι νέες μετοχές θα διατεθούν στην τιμή των 0,30 ευρώ ανά μετοχή καθώς θα έχει μεσολαβήσει η συνένωση μετοχών (reverse split) με αναλογία 1 νέα για κάθε 15 παλαιές.

    Η τιμή διάθεσης (0,02 ευρώ ανά μετοχή πριν το reverse split) προέκυψε από την ιδιωτική τοποθέτηση μέσω της οποία η Εθνική άντλησε 475 εκατ. ευρώ. Σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα της αποδοχής προσφορών από κατόχους ομολογιών ύψους 691 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ έχει συγκεντρώσει κεφάλαια από ιδιώτες ύψους 1,166 δισ. ευρώ.

    Οι εγχώριοι επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στη δημόσια προσφορά χωρίς όριο συμμετοχής.

    Η δημόσια προσφορά μετοχών στο εγχώριο επενδυτικό κοινό αποτελούσε εξ αρχής μέρος του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης που κατέθεσε στην ΕΚΤ και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό η Eθνική Τράπεζα ΕΤΕ -29,91%. Στόχος είναι να δώσει την ευκαιρία στους Έλληνες επενδυτές και ιδιώτες όλων των μεγεθών να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίησή της και στην επόμενη ημέρα του ομίλου.

    Με δεδομένο ότι πρόκειται περί δημόσιας προσφοράς, όλοι οι επενδυτές και αποταμιευτές μπορούν να συμμετάσχουν ενώ καταβάλλονται προσπάθειες να αμβλυνθούν υφιστάμενοι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, ώστε να είναι δυνατή η συμμετοχή για όλους χωρίς όριο.

    Η πράξη αυτή, εκτός από ουσιαστική για την άντληση κεφαλαίων είναι και συμβολική, καθώς σφραγίζει την πρόθεση της Εθνικής να τιμήσει και να διατηρήσει τον εθνικό της χαρακτήρα, και την παραδοσιακή μετοχική της βάση.

    Η Εθνική, εφόσον ολοκληρώσει εντός της επόμενης χρονιάς την πώληση του συνόλου των μετοχών της Finansbank, θα αποτελεί την τράπεζα με τη μεγαλύτερη ρευστότητα στην εγχώρια αγορά ενώ από τα έσοδα της πώλησης θα αποπληρώσει πρόωρα τα CoCos που θα εκδοθούν για την κάλυψη των αναγκών του δυσμενούς σεναρίου (σ.σ. σε αναλογία 75% της κρατικής ενίσχυσης).

    Σημειώνεται ότι πριν τη λήψη κρατικής βοήθειας θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις για καταμερισμό βαρών και η Εθνική θα ενισχυθεί από πρόσθετα κεφάλαια ύψους 308 εκατ. ευρώ, λόγω της υποχρεωτικής μετατροπής σε κοινές μετοχές των εναπομεινάντων junior και senior τίτλων.

    Στρατηγική της Εθνικής είναι να αναδειχθεί η ισχυρότερη τράπεζα στην εγχώρια αγορά και να χρησιμοποιήσει την πλεονεκτική θέση της σε κεφάλαια και ρευστότητα για την ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας.



    ΣΧΟΛΙΑ