• Business

    Εστίαση: Αγωνία στους 87.000 επαγγελματίες για την επόμενη μέρα – Ο «βρόγχος» των ασφαλιστικών εισφορών

    Γιώργος Καββαθάς


    «Ζούμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Δεν ξέρουμε τι να περιμένουμε». Σε αυτή τη φράση ανθρώπων της αγοράς συμπυκνώνεται το κλίμα που επικρατεί από χθες στους επαγγελματίες της εστίασης, μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στο καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της επιδημίας του κορονοϊού.

    Κανείς αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν τα πράγματα, ωστόσο όλοι περιμένουν την ταχύτερη δυνατή αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επιστροφή στην κανονικότητα.

    Μέχρι τότε, ωστόσο, θεωρείται κρίσιμο να υπάρξουν πειστικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων του χώρου. Μέτρα που όπως λένε άνθρωποι του χώρου, θα πρέπει να στοχεύουν στον πυρήνα του προβλήματος και να ανακουφίσουν πραγματικά τον κλάδο, ο οποίος βρίσκεται υπό ασφυκτική πίεση εδώ και περίπου δέκα μέρες, μετά την επιβεβαίωση του πρώτου κρούσματος κορονοϊού στην χώρα μας.

    Σύμφωνα με την Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠΟΕΣ), η πτώση αγγίζει κατά μέσο όρο το 70%. 

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς σημειώνει πως αυτή την στιγμή, δεν μπορεί να εκτιμηθεί η ζημιά και τονίζει περιμένει να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης του κλάδου, ο οποίος έχει δεχθεί απανωτά πλήγματα τα τελευταία χρόνια. Θεωρεί ωστόσο ότι αυτά θα ανακοινωθούν μετά το Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, όπου θα αποφασισθούν τα περιθώρια που υπάρχουν για τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

    Ιδιαίτερη μέριμνα υπογραμμίζει ο κ. Καββαθάς, πρέπει να δοθεί στην κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών. Πρόκειται, όπως λέει για ένα τεράστιο θέμα, τη στιγμή μάλιστα που δεν έχει διευκρινισθεί το χρονικό διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα.

    Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά, πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για να καλυφθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ, μέσω των προγραμμάτων ανεργίας που είναι διαθέσιμα. Κάτι ανάλογο, σπεύδει να τονίσει έγινε την διετία 2011-2012.

    Ανάλογη πρόβλεψη, συνεχίζει, πρέπει να υπάρξει και για τους εργαζόμενους των επιχειρήσεων που αναγκαστικά κλείνουν. Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες, λέγεται πως σχεδιάζεται να δοθεί ένα εφάπαξ επίδομα ύψους 720 ευρώ σε κάθε εργαζόμενο.

    Υπολογίζεται ότι στην εστίαση απασχολούνται περίπου 300.000 άτομα στις περίπου 87.000 επιχειρήσεις που λειτουργούν σε όλη την χώρα.

    Συγκεκριμένες προτάσεις για την ενίσχυση του κλάδου έχει καταθέσει ήδη στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό Οικονομικών και στον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και η ΕΠΟΕΣ.

    Σε αυτές περιλαμβάνεται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την περίοδο από 01/03/2020 έως και 31/12/2020, η άμεση μείωση στο 13% του ΦΠΑ και για τον καφέ και τα ροφήματα και η εξέταση της δυνατότητας προσωρινής αναστολής των φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων του κλάδου, εφόσον η έκτακτη κατάσταση παραταθεί πέραν των τριών (3) μηνών.



    ΣΧΟΛΙΑ