• Business

    Εστίαση: «Αδειάζει η κλεψύδρα» για τον κλάδο – Κίνδυνος «λουκέτου» για 40.000 επιχειρήσεις

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Γιώργος Καββαθάς


    Οργή, αγανάκτηση, φόβος και ανασφάλεια συνθέτουν το παζλ των συναισθημάτων που επικρατούν στους επαγγελματίες της εστίασης, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργο Καββαθά.

    Όπως λέει ο κ. Καββαθάς, η κατάσταση στον κλάδο είναι εκρηκτική, με χιλιάδες επιχειρηματίες να βρίσκονται στα «κάγκελα» καθώς θεωρούν ανεπαρκή τα μέτρα που λαμβάνονται για την στήριξη τους.

    Αποκορύφωμα όλων, επισημαίνει, ήταν η πέμπτη επιστρεπτέα προκαταβολή που ήταν κατώτερη των περιστάσεων, αφού αποκλείστηκαν πολλοί ενώ και τα χρήματα που δόθηκαν ήταν πολύ λίγα σε σύγκριση με τις πραγματικές ανάγκες. Για αυτό και αποφάσισαν να μαζέψουν και να παραδώσουν τα κλειδιά των καταστημάτων τους στο Μέγαρο Μαξίμου, την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου, προκειμένου να εκφράσουν την απογοήτευσή τους, για την «μη παροχή ουσιαστικών μέτρων στήριξης στην κρισιμότερη φάση της ιστορίας του κλάδου».

    Ο κ. Καββαθάς υπογραμμίζει πως περίπου 40.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του «λουκέτου» και πάνω από 200.000 εργαζόμενοι της απώλειας των θέσεων εργασίας τους, εάν δεν υπάρξει ένα συμπαγές σχέδιο για την επανεκκίνηση του κλάδου. Οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί από το πολύμηνο lockdown είναι δύσκολα διαχειρίσιμες παρά τα μέτρα ανακούφισης που έχουν ληφθεί (πχ. απαλλαγή από την καταβολή των ενοικίων), αφού ένα μεγάλο μέρος έχει από ελάχιστα έως μηδενικά εισοδήματα.

    Το take away και το delivery αφορά μόνο όσους είναι οργανωμένοι και έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο πελατείας. Για τους υπόλοιπους, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολα καθώς ακόμη και η ένταξή τους σε κάποια πλατφόρμας online παραγγελίας φαγητού είναι ακριβή υπόθεση λόγω της υψηλής προμήθειας που χρεώνουν (σύμφωνα με πληροφορίες φθάνει μέχρι και το 25%).

    Συνολικά ο κλάδος της εστίασης εκτιμάται πως το 2020 έχασε περίπου 2,5 δισ. ευρώ έσοδα χωρίς το ΦΠΑ.

    Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και για την έλλειψη ορίζοντα επαναλειτουργίας. Μετά και τις αποφάσεις που ελήφθησαν για το λιανεμπόριο, το οποίο επέστρεψε σε αυστηρούς κανόνες λειτουργίας, το άνοιγμα της εστίασης απομακρύνεται ακόμη περισσότερο με δεδομένη και την αύξηση των κρουσμάτων. Η αίσθηση είναι πως τα καταστήματα εστίασης θα ανοίξουν και πάλι τις πύλες τους κάποια στιγμή τον Μάρτιο.



    ΣΧΟΛΙΑ