• Business

    ESM: Αναβλήθηκε η εκταμίευση της δόσης του 1 δισ. ευρώ-Ανεπαρκής η πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, υπουργός Οικονομικών


    Αναβλήθηκε η απόφαση του ESM, του μόνιμου μηχανισμού στήριξης της Ευρωζώνης, για την υποδόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που διαρρέονται από τη σημερινή συνεδρίασή του. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η αναβολή συνδέεται με το γεγονός ότι η πρόοδος της ελληνικής κυβέρνησης δεν κρίθηκε επαρκής καθώς δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. 

    Συγκεκριμένα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα παρουσίασαν τον Απρίλιο μικρή μόνο μείωση στα 2,617 δισ. ευρώ από 2,749 δισ. ευρώ τον Μάρτιο.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ESM δεν υπάρχει επιβεβαίωση από τις ελληνικές αρχές ότι έχουν υλοποιηθεί πληρωμές για ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου προς ιδιώτες. «Αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να ληφθεί απόφαση για την εκταμίευση της υπολειπόμενης δόσης του ενός δισ. ευρώ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Αναμένεται να γίνει νέα συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης την επόμενη εβδομάδα καθώς το κονδύλι είναι διαθέσιμο μέχρι τις 15 Ιουνίου. Εάν η Ελλάδα χάσει τις προθεσμίες τότε θα χάσει και την υπό – δόση του 1 δισ. ευρώ της τρίτης αξιολόγησης.

    Η εκταμίευση της υποδόσης είναι συνδεδεμένη με την πρόοδο όσον αφορά την εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου από τα προηγούμενα κεφάλαια που διατέθηκαν γι αυτόν τον σκοπό.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Handelsblatt: Τα σχέδια τους για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους κατέθεσαν Γαλλία και ESM

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Όπισθεν ολοταχώς» στην έκδοση νέου ομολόγου τον Αύγουστο βάζει η κυβέρνηση

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ποια καθαρή έξοδος; Ληξιπρόθεσμα 101,6 δισ. ευρώ χρωστούν στην εφορία 3,95 εκ. φορολογούμενοι



    ΣΧΟΛΙΑ