• Business

    Ericsson: Κέρδη υψηλότερα των προσδοκιών το α’ τρίμηνο – Προβλέψεις για ασταθές 2023

    • Bloomberg
    Ericsson

    Börje Ekholm, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ericsson


    Η Ericsson ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα για το α’ τρίμηνο του 2023, αλλά προειδοποίησε ότι η μείωση των δαπανών της για δίκτυα 5G σε ορισμένες από τις πιο ώριμες αγορές της αναμένεται να συνεχιστεί.

    Η σουηδική εταιρεία κατασκευής δικτύων κινητής τηλεφωνίας ανακοίνωσε την Τρίτη προσαρμοσμένα κέρδη προ φόρων ύψους 4 δισ. σουηδικών κορώνων (387 εκατ. δολ.) στο τρίμηνο, υψηλότερα των προσδοκιών των αναλυτών για 3,28 δισ. κορώνες, με βάση τη μέση πρόβλεψη έρευνας του Bloomberg. Τα έσοδα ανήλθαν σε 62,6 δισ. κορώνες έναντι πρόβλεψης για 60,78 δισ.

    Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης την πρόβλεψη ότι το περιθώριο του δεύτερου τριμήνου για κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων θα «φθάσει σε μεσαίο μονοψήφιο επίπεδο» σε επίπεδο ομίλου και σταδιακά θα ανακάμψει το δεύτερο εξάμηνο εν μέσω «ενός ασταθούς περιβάλλοντος το 2023 με μειωμένη ορατότητα».

    «Το β’ τρίμηνο, αναμένουμε οι διαχειριστές να παραμείνουν προσεκτικοί ως προς τις κεφαλαιακές δαπάνες και να συνεχίσουν να αναπροσαρμόζουν τα αποθέματά τους», επισήμανε σε ανακοίνωση ο CEO της εταιρείας Borje Ekholm.

    «Αναμένουμε ότι αυτή η δυναμική θα αντισταθμιστεί σε μεγάλο βαθμό από τα μεγάλα έργα ανάπτυξης, τα οποία, όπως σημειώθηκε νωρίτερα, θα μειώσουν το μικτό περιθώριο βραχυπρόθεσμα».

    Οι διαχειριστές δικτύων κινητής έχουν δαπανήσει τα τελευταία χρόνια δισεκατομμύρια στην ανάπτυξη και λειτουργία δικτύων κινητής πέμπτης γενεάς, που προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες και μικρότερες καθυστερήσεις στη μεταφορά δεδομένων.

    Ωστόσο, τα παγκόσμια οικονομικά προβλήματα μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχουν ασκήσει πίεση στους πωλητές τέτοιων συστημάτων, με τις πωλήσεις να μετατοπίζονται προς αγορές με χαμηλότερο περιθώριο κέρδους όπως η Ινδία και τις δαπάνες σε αμερικανικές εταιρείες να μειώνονται.

    Στη Networks, τη μεγαλύτερη μονάδα της Ericsson, οι πωλήσεις αυτό το τρίμηνο αναμένεται να είναι σύμφωνες με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Οι πωλήσεις προσαρμοσμένες σε συγκρίσιμες μονάδες και νόμισμα μειώθηκαν κατά 2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, παρά την αύξηση σε αναφερόμενη βάση.

    Ο Chief Financial Officer Carl Mellander είπε σε συνέντευξή του: «Διατηρούμε το μήνυμα ότι πιστεύουμε σε μια σταδιακή ανάκαμψη για το δεύτερο εξάμηνο του έτους». Η Ericsson παραμένει «σταθερή» στον στόχο του 2024, πρόσθεσε.

    Trading Lower | Ericsson has lost a quarter of its value in a year
    Η Ericsson έχει χάσει το ένα τέταρτο της αξίας της μέσα σε ένα χρόνο

    Τον Φεβρουάριο η εταιρεία είπε ότι σχεδίαζε να περικόψει 8.500 υπαλλήλους – που ισοδυναμεί με το 8% του εργατικού δυναμικού της Ericsson – για να μειώσει τα έξοδα.

    Τώρα σχεδιάζει να μειώσει το κόστος κατά 11,1 δισεκατομμύρια κορώνες μέχρι το τέλος του έτους, σε σχέση με τον προηγούμενο στόχο των 9 δισεκατομμυρίων κορωνών. Τα έξοδα αναδιάρθρωσης προβλέπεται να φτάσουν περίπου τα 7 δισεκατομμύρια κορώνες για ολόκληρο το έτος, εκ των οποίων περισσότερα από αυτά είναι πιθανό να δεσμευτούν αυτό το τρίμηνο, ανέφερε.

    Η Ericsson δήλωσε αργά τη Δευτέρα ότι ο Mellander σχεδιάζει να παραιτηθεί από τη θέση του οικονομικού διευθυντή στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2024. Εργάζονταν στην εταιρεία πάνω από 25 χρόνια.

    Διαβάστε ακόμη:

    Elon Musk: Θα φτιάξει το δικό του ChatGPT – Ετοιμάζεται να ανταγωνιστεί Microsoft και Google

    BlackRock: Κατά 30% μειώθηκαν οι αποδοχές του Λάρι Φινκ το 2022, στα 25,2 εκατ. δολάρια



    ΣΧΟΛΙΑ