• Business

    Έρχεται πλατφόρμα εμπορίας για τα πράσινα πιστοποιητικά: Πώς θα μειώσουν το κόστος των λογαριασμών ρεύματος

    Κώστας Σκρέκας, Παντελής Κάπρος


    Ένα νέο καθεστώς λειτουργίας του ΕΛΑΠΕ ετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), για το οποίο και σύντομα πρόκειται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση, ώστε να τεθεί σε ισχύ από το 2022 για τις νέες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) που παίρνουν ταρίφες σε διαγωνισμούς.

    Στόχος του νέου καθεστώτος είναι μεσοπρόθεσμα να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών για τις ΑΠΕ, δίνοντας τη δυνατότητα να καλύπτεται σταδιακά το κόστος αυτό από την αγορά μέσω των πράσινων πιστοποιητικών και λιγότερο από τους καταναλωτές.

    Ειδικότερα, το νέο σχήμα του ΕΛΑΠΕ προβλέπει το σύνολο των εσόδων του, αντί να προέρχεται από τη ρυθμιζόμενη χρέωση (το ΕΤΜΕΑΡ) το οποίο είναι το ίδιο για όλους τους καταναλωτές και επιβαρύνει οριζόντια όλους τους πελάτες, όλων των εταιρειών προμήθειας, να πληρώνεται από τις εταιρείας προμήθειας, μέσω των πράσινων πιστοποιητικών. Ακολούθως, κάθε εταιρεία, ανάλογα την πολιτική της, θα μπορεί να επιλέξει αν θα επιβαρύνει με αυτό τους πελάτες της ή όχι.

    Έτσι ο ΔΑΠΕΕΠ, ο οποίος θα λειτουργεί το σύστημα, θα πραγματοποιεί δημοπρασίες μέσω των οποίων κάθε προμηθευτής ρεύματος θα αποκτά Εγγυήσεις Προέλευσης (πράσινα πιστοποιητικά) που θα υποχρεούνται να αγοράζουν οι εταιρείες προμήθειας, ανάλογα με το μερίδιό τους στην αγορά προμήθειας. Αν, για παράδειγμα, χρειάζεται 500 εκατ. έσοδα ο ΔΑΠΕΕΠ για το ΕΛΑΠΕ -για να πληρώνει το κόστος πράσινης ενέργειας-, αυτά θα μοιράζονται σε δικαιώματα. Για παράδειγμα 500.000 δικαιώματα των 1000 ευρώ ή 500 εκατ. δικαιώματα του 1 ευρώ. Ακολούθως, οι εταιρείες προμήθειας θα μπορούν, αφού αγοράσουν τα δικαιώματα αυτά, είτε να τα κρατήσουν και να μετακυλίουν το κόστος αυτό στους οικιακούς πελάτες τους, στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων τους, είτε να μεταπωλούν τα πράσινα πιστοποιητικά στην αγορά, στη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις που τα χρειάζονται για να μειώνουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να μην επιβαρύνουν τους πελάτες τους.

    Παντελής Κάπρος: Θα δημιουργηθεί μια νέα αγορά πράσινων πιστοποιητικών που θα στηρίζει τις ΑΠΕ

    Τη σχετική μελέτη για το νέο τρόπο λειτουργίας του ΕΛΑΠΕ με πράσινα πιστοποιητικά έχει ολοκληρώσει ο καθηγητής Παντελής Κάπρος ο οποίος, μιλώντας αποκλειστικά στο mononews.gr, σημειώνει:

    «Με το νέο καθεστώς, το οποίο αφού νομοθετηθεί θα ξεκινήσει να λειτουργεί σταδιακά για τις νέες ΑΠΕ, η χρηματοδότηση των ΑΠΕ θα περάσει στην αγορά και δε θα εξαρτάται από κρατικές αποφάσεις. Παράλληλα θα δημιουργηθεί εμπορική πλατφόρμα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, για την αγοραπωλησία πράσινων πιστοποιητικών και με τον τρόπο αυτό το κόστος των ΑΠΕ θα περάσει στην αγορά, μειώνοντας σε ένα βαθμό το κόστος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων για τους οικιακούς καταναλωτές. Ωστόσο, το κόστος του ΕΤΜΕΑΡ θα συνεχίσει να υπάρχει για τις παλιές ΑΠΕ αλλά σταδιακά θα αντικαθίσταται από τα πράσινα πιστοποιητικά».

    Για το νέο σχήμα λειτουργίας του ΕΛΑΠΕ έχουν προβλεφθεί 202 εκατ. από το Ταμείο Ανάκαμψης, ώστε να καλυφθεί από εκεί το κόστος των πράσινων πιστοποιητικών, ώστε αν  χρειαστεί στην αρχή τουλάχιστον, να μην επιβαρύνονται οι εταιρείες προμήθειας. Αυτό το σύστημα πλέον μπορεί να μειώσει σημαντικά, σταδιακά και μεσοπρόθεσμα, τις σημερινές ρυθμιζόμενες χρεώσεις για ΑΠΕ, γιατί υπάρχει ζήτηση στην αγορά για πράσινα πιστοποιητικά από τη βιομηχανία και την αγορά που είναι διατεθειμένη να πληρώσει για αυτά. Ταυτόχρονα, ο προμηθευτής θα έχει κίνητρο να προωθήσει στην αγορά τα πράσινα πιστοποιητικά του, για να γίνει πιο ανταγωνιστικός μειώνοντας το κόστος για τους πελάτες του.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ