• Business

    Έρχονται ελλείψεις σε ηλιέλαιο προειδοποιούν οι προμηθευτές

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Για τον κίνδυνο ελλείψεων σε ηλιέλαιο το οποίο χρησιμοποιείται κατά κόρον στην εστίαση και τον κλάδο HORECA προειδοποιούν προμηθευτές, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς η χώρα αποτελεί τον μεγαλύτερο παραγωγό στην Ευρώπη. 

    Παράγοντες της αγοράς που έχουν γνώση των κινήσεων που γίνονται αυτή την περίοδο σε επίπεδο προμηθευτών σημειώνουν στο mononews πως επικρατεί μεγάλη αναστάτωση καθώς όλοι αναζητούν εναγωνίως εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με ηλιέλαιο, είτε στη Βουλγαρία, είτε σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως η Αργεντινή.

    Στην περίπτωση δε της επιλογής της Αργεντινής θα πρέπει να συνυπολογιστούν τόσο το υψηλό κόστος των μεταφορικών όσο και το γεγονός ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για τον εφοδιασμό τους.

    Το πρόβλημα δε εντείνεται αφενός διότι πολλές επιχειρήσεις εστίασης έχουν προχωρήσει σε μαζικές αγορές καθώς χρησιμοποιούν μεγάλες ποσότητες ηλιελαίου, αφετέρου αρκετές χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να «θωρακίσουν» τα δικά τους αποθέματα.

    Τι συμβαίνει με τα σούπερ μάρκετ

    Ήδη φυσικά η τιμή έχει εκτοξευθεί καθώς παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πως αγοράζουν έως και 25% ακριβότερα από τους προμηθευτές.

    Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως το πρόβλημα ενδεχομένως να φανεί και στα ράφια των σούπερ μάρκετ το επόμενο δεκαήμερο. Όπως σημειώνουν, παρά το γεγονός ότι οι αλυσίδες του κλάδου διαθέτουν στις αποθήκες τους αρκετά αποθέματα, με δεδομένο ότι οι επιχειρήσεις αναζητούν άμεσα τρόπους να καλύψουν τις ελλείψεις που βλέπουν να έρχονται και καθώς οι προμηθευτές θα αδυνατούν να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες, η ζήτηση θα αυξηθεί κατακόρυφα.

    Η εναλλακτική λύση αντί της χρήσης ηλιελαίου είναι η επιλογή αραβοσιτέλαιου και σογιέλαιου. Στα προϊόντα αυτά πάντως όπως περιγράφουν οι προμηθευτές η κατάσταση είναι συγκριτικά καλύτερη, καθώς η μεγαλύτερη παραγωγή γίνεται από χώρες της Αμερικής και της Λατινικής Αμερικής.

    Οι συνέπειες για την εστίαση

    Την παραπάνω εικόνα που επικρατεί στην αγορά επιβεβαιώνουν και παράγοντες του κλάδου της εστίασης που αναζητούν από την πλευρά τους τρόπους ώστε να συνεχίσουν να προμηθεύονται ηλιέλαιο για τις επιχειρήσεις τους. Ο διευθυντής της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης, Γιάννης Λιάρος, σημειώνει στο mononews πως το πρόβλημα είναι ήδη μεγάλο και εκτιμά ότι άμεσα θα παρατηρηθούν ελλείψεις σε ηλιέλαιο τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις που προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες.

    Ενδεικτικό δε για το ράλι ανόδου της τιμής του ηλιελαίου είναι, σύμφωνα με τον κ. Λιάρο, ότι ένας τόνος από την Ουκρανία που κόστιζε 1.200 ευρώ πριν από τον πόλεμο πληρώνεται σήμερα στη διπλάσια τιμή για να έρθει από την Αργεντινή.

    Οι ανατιμήσεις στα υπόλοιπα προϊόντα

    Πέραν του ηλιελαίου πάντως, παράγοντες της αγοράς σημειώνουν στο mononews ότι δεν υπάρχει ζήτημα ελλείψεων για κανένα από τα υπόλοιπα προϊόντα.

    Ακόμη και το αλεύρι το οποίο βρίσκεται στο «επίκεντρο» εξαιτίας του γεγονότος ότι Ρωσία και Ουκρανία είναι οι μεγάλοι σιτοβολώνες της Ευρώπης, τουλάχιστον όσον αφορά στα επώνυμα προϊόντα,  δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ζήτημα επάρκειας και αποθεμάτων. Εξάλλου η χώρα μας εισάγει μόνο το 20% από τις συγκεκριμένες χώρες.

    Το μεγάλο πρόβλημα στα υπόλοιπα προϊόντα διατροφής είναι οι ανατιμήσεις με τις συνέπειες μάλιστα του πολέμου στην Ουκρανία να μην έχουν φανεί ακόμα στο ράφι. Προβλέπουν μάλιστα «ένα τεράστιο κύμα ανατιμήσεων» τους επόμενους μήνες, σημειώνοντας χαρακτηριστικά στο mononews ότι «δεν υπάρχει εταιρεία που δεν θα προχωρήσει τελικά σε αυξήσεις». Κάτι βεβαίως που αναμένεται να φανεί στη συνέχεια και στο ράφι, καθώς τα σούπερ μάρκετ αδυνατούν πλέον να απορροφήσουν το μεγάλο ποσοστό των αυξήσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    Σωτ. Αναγνωστόπουλος (Γ.Γ. Εμπορίου): Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για την επάρκεια σε σιτηρά

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ