• Business

    Έρχονται deals-Νέα κεφάλαια φέρνει ο τουρισμός


    “Το άγγιγμα του Μίδα” προσφέρει ο τουρισμός στην ελληνική οικονομία και επιχειρηματικότητα και δεκάδες συμφωνίες είναι στα σκαριά αφού το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι μεγαλύτερο από ποτέ. H πώληση ξενοδοχείων που ανήκουν σε τράπεζες αλλά κυρίως η πώληση από άλλες τράπεζες των δανείων που κατέχουν σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και επομένως τις επιχειρήσεις θα φέρει πολλά deals εντός του 2016, αφού ξένες εταιρείες αλλά και funds έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να μπουν δυναμικά στον τουριστικό κλάδο.

    tourist

    Ο τουρισμός που συμβάλλει σημαντικά στο ΑΕΠ του 2015 και έχει θετικές φετινές προοπτικές μπορεί να αποδειχθεί ότι έχει ακόμη μεγαλύτερη συμβολή στην οικονομία  προσελκύοντας νέα κεφάλαια και πολλαπλασιάζοντας το θετικό του αντίκτυπο στη χώρα. Μακροπρόθεσμα και συγκεκριμένα στη δεκαετία 2015-2025, η συνολική συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,7%, προσεγγίζοντας τα €52,7 εκατ. το 2025.

    tourismos

    Σύμφωνα με το World Travel & Tourism Council (WTTC), η άμεση συμβολή του τουρισμού ως ποσοστό του ελληνικού ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 7% το 2014, προβλέπεται να αυξηθεί στο 7,1% το 2015 και το 2025 να ανέλθει στο 7,9%. Η συνολική συμβολή του τουρισμού ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι ακόμη μεγαλύτερη και ανήλθε στο 17,3% το 2014 και προβλέπεται να αυξηθεί σε 17,6% το 2015 και σε 19,8% το 2025.
    acropolis

    Η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη αξιολόγηση στον πολύ επίκαιρο δείκτη «ασφάλειας και προστασίας» σε σύγκριση με ανταγωνιστικούς προορισμούς όπως η Τουρκία και η Τυνησία και έτσι οι προοπτικές του 2016 και των επομένων ετών είναι ενθαρρυντικές. Η τουριστική ανάπτυξη της Ελλάδας, σε συνδυασμό με μείωση του κινδύνου της χώρας, μπορεί να προσελκύει σημαντικές επενδύσεις από το εξωτερικό με δεδομένο όταν αποεπενδύουν από τον κλάδο οι τράπεζες.

    hotel3

    Οι  μεγάλες προοπτικές του κλάδου έχουν συγκεντρώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον από όλο τον κόσμο στο τουριστικό κλάδο, ενώ σημαντικές επενδύσεις προετοιμάζονται και από έλληνες ξενοδόχους. Μόνο στην Αθήνα θα λειτουργήσουν στην επόμενη σαιζόν 10-15 νέα ξενοδοχεία ενώ οι συζητήσεις για συμφωνίες εξαγορών είναι πολλές.

    esperia

     

     

    Μετά τον Αστέρα Βουλιαγμένης ( που πουλά η Εθνική Τράπεζα ), η Ιονική Ξενοδοχειακή έχει δώσει εντολή πώλησης του ξενοδοχείου Hilton ενώ αναζητείται φόρμουλα αξιοποίησης του Εσπέρια στη Σταδίου.  Το πολυτελές κάποτε ξενοδοχείο «Εσπέρια Παλάς» των 7.812 τ.μ. στην καρδιά της Αθήνας (Σταδίου 22) ανήκει στο Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολουμένων (ΕΤΑΑ), προίκα του Ταμείου Νομικών.

    Το ξενοδοχείο είναι κλειστό από το 2011, όταν έγινε έξωση στον ενοικιαστή λόγω χρεών. Η αντικειμενική του αξία φτάνει τα 39,6 εκατ. ευρώ. Για το Εσπέρια υπάρχει ενδιαφέρον από υποψήφιους ενοικιαστές, αλλά το θεσμικό πλαίσιο δεν διευκολύνει τη συναλλαγή.
    Τα αγκάθια της διαδικασίας -λένε παράγοντες των Ταμείων- είναι δύο:
    • Τα Ταμεία δεν μπορούν να νοικιάσουν ακίνητα για μεγαλύτερο διάστημα από 12 χρόνια με ένα συμβόλαιο σε ιδιώτες. Πρόσφατα με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους τους δόθηκε η δυνατότητα να ενοικιάζουν για μεγαλύτερο διάστημα σε δημόσιους φορείς.
    • Δύο νόμοι του 2007 και του 2010 διαμορφώνουν ένα «στενό διαδικαστικό πλαίσιο» και δυσχεραίνουν τις διαδικασίες.

    daneia

    Ταυτόχρονα, οι συζητήσεις για τα επιχειρηματικά δάνεια μεταξύ τραπεζών και ξενοδόχων αναμένεται να φέρουν νέες συμφωνίες εξαγορών. Μόνο  η τράπεζα Πειραιώς διαθέτει τα δάνεια  70 και πλέον ξενοδοχειακών μονάδων από τα οποία κάποια θα ρυθμιστούν και κάποια θα μεταβιβαστούν σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

    Όπως αναφέρεται,  τα προβληματικά δάνεια των εν λόγω επιχειρήσεων είναι από τα υψηλότερα των κλάδων της ελληνικής επιχειρηματικότητας και ανέρχονται συνολικά στο 1,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,2 δισ. ευρώ έχει χορηγηθεί από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς.

     



    ΣΧΟΛΙΑ