• Business

    Equinor: Ο πετρελαϊκός κολοσσός της Νορβηγίας αποχωρεί από τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία

    • Bloomberg
    Anders Opedal, CEO Equinor

    Anders Opedal, CEO Equinor


    Η Equinor ανακοίνωσε  ότι θα αρχίσει να αποσύρεται από τις κοινοπραξίες της στη Ρωσία ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

    Η μεγαλύτερη ενεργειακή εταιρεία της Νορβηγίας, η οποία είναι κατά 67% κρατική, είχε 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μη κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία στη Ρωσία στο τέλος του 2021 και όπως τόνισε σε ανακοίνωση της, η απόφαση αυτή θα επηρεάσει τη λογιστική αξία των περιουσιακών της στοιχείων στη χώρα και θα οδηγήσει σε απομειώσεις.

    «Στην τρέχουσα κατάσταση, θεωρούμε τη θέση μας μη βιώσιμη», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Anders Opedal. «Θα σταματήσουμε τώρα τις νέες επενδύσεις στη ρωσική μας επιχείρηση και θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία εξόδου από τις κοινοπραξίες μας με τρόπο που να συνάδει με τις αξίες μας».

    Η απόφαση έρχεται μετά από μια σειρά μέτρων που έχουν στόχο την απομόνωση της ρωσικής οικονομίας.

    Η νορβηγική κυβέρνηση ανακοίνωσε αργά την Κυριακή ότι σχεδιάζει να αφαιρέσει ρωσικά περιουσιακά στοιχεία από το κρατικό επενδυτικό της ταμείο αξίας 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η βρετανική BP αποχωρεί από το μετοχικό σχήμα της κρατικής ρωσικής Rosneft στην οποία διατηρούσε μερίδιο σχεδόν 20%, αντιδρώντας έτσι στη ρωσική στρατιωτική εισβολή.

    Η Equinor βρίσκεται στη Ρωσία για περισσότερα από 30 χρόνια και είχε συνάψει συμφωνία συνεργασίας με τη Rosneft το 2012.

    Η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου είχε δηλώσει το 2020 ότι σχεδίαζε να υπερδιπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου της στη Ρωσία, μετά την αγορά μεριδίου σε ένα έργο της Rosneft στην Ανατολή Σιβηρία έναντι περίπου 550 εκατ. δολαρίων.

    Διαβάστε ακόμη:

    Αναταράξεις στο επιχειρηματικό τοπίο – Η BP αποχωρεί από τη ρωσική πετρελαϊκή Rosneft



    ΣΧΟΛΙΑ