• Τράπεζες

    Το επόμενο βήμα μετά τους πλειστηριασμούς: Πλαίσιο για εθελοντική παράδοση ακινήτων

    • NewsRoom


    Τη δυνατότητα να μπορούν οι δανειολήπτες που βρίσκονται στο… κόκκινο να παραδίδουν εθελοντικά τα ακίνητά τους στις τράπεζες εξετάζουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος των δύο πλευρών, που βρίσκονται ακόμη σε διερευνητικές συζητήσεις, είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο για την προστασία του δανειολήπτη, το οποίο θα εξασφαλίζει μία ελκυστική τιμή για το ακίνητο και, σε δεύτερο επίπεδο, η διαμόρφωση μιας διαδικασίας που θα καθιστά όσο το δυνατόν πιο απλή την παράδοση του ακινήτου.

    Μία από τις δικλείδες που συζητιούνται, για παράδειγμα, είναι να ισχύει μια «αποδεδειγμένη τιμή αγοράς», η οποία θα διαμορφώνεται με βάση τους δείκτες ακινήτων της Τράπεζας της Ελλάδος.

    Μία δεύτερη δικλείδα θα ήταν να υπάρχει σύμφωνη γνωμοδότηση από δύο πιστοποιημένους εκτιμητές ακινήτων, κοινής αποδοχής μεταξύ των δύο πλευρών.

    Επιπλέον, η συμφωνία για την εθελοντική παράδοση του ακινήτου, με την επακόλουθη διαγραφή χρέους, θα πρέπει να αποτυπώνεται σε τυποποιημένο συμβόλαιο που θα ισχύει για όλες τις περιπτώσεις.

    Η λύση αυτή για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων εξετάζεται, κατά κύριο λόγο, για τα ακίνητα εκείνα των οποίων η τιμή υπερβαίνει το ποσό του χρέους που βαρύνει τον δανειολήπτη. Και αυτό γιατί, παραδίδοντας τα κλειδιά του ακινήτου του, το οποίο θα πωλείται στη συνέχεια από την τράπεζα, ο δανειολήπτης θα εξοφλεί το χρέος του και, επιπλέον, θα μπορεί να λαμβάνει από την τράπεζα τα επιπλέον χρήματα που μπορεί να απέφερε η πώληση.

    Σε κάθε άλλη περίπτωση, όταν δηλαδή το συνολικό ποσό της οφειλής προς την τράπεζα είναι μεγαλύτερο από την τιμή στην οποία συμφωνείται να παραδοθεί το ακίνητο, η οφειλή του δανειολήπτη θα μειώνεται κατά το ύψος της αξίας η οποία έχει συμφωνηθεί.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ανοίγει ο δρόμος για απολύσεις στις τράπεζες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς θα ρυθμιστούν τα χρέη έως 50.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ