• Business

    Επιβεβαίωση mononews για Αλουμύλ: Πρώτα η βελτίωση του ισολογισμού, μετά οι συζητήσεις με τα funds

    • Στ. Κ. Χαρίτος

    Γιώργος Μυλωνάς


    Πρώτα θα εξυγιανθεί ο ισολογισμός και μετά θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές (funds) για ενδεχόμενη μείωση της συμμετοχής της οικογένειας Μυλωνά στο μετοχικό κεφάλαιο της Αλουμύλ.

    Αυτό προκύπτει από την ανακοίνωση που απέστειλε νωρίτερα την Πέμπτη στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ο κ. Γ. Μυλωνάς αναφορικά με την εισφορά της προσωπικής εταιρείας Αλουφόντ στην Αλουμύλ με προφανή στόχο την μείωση του δανεισμού και την βελτίωση των οικονομικών του ομίλου με στόχο και σκοπό (;) τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών και, σε δεύτερο πλάνο, την πώληση πακέτου μετοχών, επιβεβαιώνοντας πλήρως το mononews. Άλλωστε, ο ίδιος ο κ. Μυλωνάς έχει δηλώσει προ καιρού στο mononews ότι «όποιο κι αν είναι το fund, δεν θέλει την Alumil χωρίς τον Μυλωνά»

    Η μετοχή, με υψηλό στο 1,55 νωρίτερα την Πέμπτη στο Χρηματιστήριο και κέρδη περίπου 5%, αυτήν την ώρα υποχωρεί κατά 3,8%, στο 1,39 ευρώ και όγκο περίπου 90 χιλιάδων τεμαχίων, αποτελώντας τον ορισμό του ρητού που λέει «αγόρασε στη φήμη και πούλησε στην είδηση»…

    Σύμφωνα με την επιστολή Μυλωνά προς την Κεφαλαιαγορά:

    – Ξεκινούν προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη συγχώνευση με απορρόφηση της ΑΛΟΥΦΟΝΤ από την ΑΛΟΥΜΥΛ. Στην παρούσα περίσταση, δεν έχει προταθεί σχέση ανταλλαγής των μετοχών των Συγχωνευόμενων Εταιρειών.

    – Ορίζεται η 30/6/2019 ως ημερομηνία ισολογισμού μετασχηματισμού.

    – Διορίζεται η KPMG ως ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας για τη διενέργεια αποτίμησης των Συγχωνευόμενων Εταιριών, την εξέταση του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης και τη διατύπωση γνώμης αναφορικά με το εύλογο, δίκαιο και λογικό της σχέσης ανταλλαγής των μετοχών των Συγχωνευόμενων Εταιρειών, καθώς και τη σύνταξη σχετικών γραπτών Εκθέσεων.

    – Παρέχεται ειδική εξουσιοδότηση προς τον κ. Γεώργιο Μυλωνά για λογαριασμό της ΑΛΟΥΜΥΛ, και τον κ. Σπυρίδωνα Φρόνιμο για λογαριασμό της ΑΛΟΥΦΟΝΤ, για τη σύνταξη του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης, καθώς και των επεξηγηματικών εκθέσεων των Δ.Σ. των Συγχωνευόμενων Εταιρειών επί του Σχεδίου Σύμβασης Συγχώνευσης.

    Επίσης, αναφέρεται πως, «η συγχώνευση είναι σκόπιμη, συμφέρουσα και επωφελής για τις Συγχωνευόμενες Εταιρείες και τους μετόχους αυτών, καθώς θα συντελέσει στη δημιουργία ενός ενισχυμένου εταιρικού σχήματος σε οικονομικό, επιχειρηματικό και διοικητικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, η συγχώνευση δι’ απορροφήσεως της ΑΛΟΥΦΟΝΤ από την ΑΛΟΥΜΥΛ θα καταστήσει ευχερέστερη την επιτυχή ολοκλήρωση της διαπραγματευόμενης αναδιάρθρωσης του τραπεζικού δανεισμού της ΑΛΟΥΜΥΛ, ενώ παράλληλα θα επιτρέψει εκτεταμένες επιχειρηματικές συνέργειες σε επίπεδο χρηματοοικονομικού και λειτουργικού κόστους. Επιπλέον, εκτιμάται ότι η συγχώνευση θα δημιουργήσει περαιτέρω αξία για τους μετόχους της εταιρείας που θα προκύψει, λόγω της μεγαλύτερης ρευστότητας και εμπορευσιμότητας της μετοχής της, καθώς και της δυνατότητας συμμετοχής σε όποια μελλοντική υπεραξία ενδεχομένως προκύψει.

    Η συγχώνευση εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι την 31/12/2019, σε κάθε δε περίπτωση τελεί υπό την έγκριση των αρμοδίων οργάνων των Συγχωνευόμενων Εταιρειών και υπό την αίρεση της λήψης όλων των απαιτούμενων από τον νόμο αδειών και εγκρίσεων των αρμοδίων Αρχών».

    Όπως έχει γράψει το mononews από την εισφορά της της Αλουφόντ -εταιρείας που ελέγχεται από την οικογένεια Μυλωνά κατά 81%- αξίας 30 εκατ. ευρώ στην Αλουμύλ, το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης αυξάνεται αυτομάτως κατά 24 εκατ. ευρώ και με 13 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια το συνολικό ποσό ανεβαίνει στα 37 εκατ. ευρώ.

    Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος καθαρός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια μειώνεται εντυπωσιακά από 11,7 σε 4,27.

    Οι εκτιμήσεις των τραπεζών από την εισφορά της Αλουφόντ, που η κύρια δραστηριότητά του είναι στα χυτήρια, είναι ότι το προβλεπόμενο EBITDA, από 16 εκατ. ευρώ, θα ανέλθει στα 25 με 30 εκατ. ευρώ. Άρα το χρέος προς EBITDA κατέρχεται σε 5,25.

    Με αυτά τα δεδομένα οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα καθαρά κέρδη κανονικά θα πρέπει να αποτελέσουν το 5% επί του τζίρου, δηλαδή να διαμορφωθούν μεταξύ 11 – 13,5 εκατ. ευρώ.

    Τα funds εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για την εταιρεία και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες αναμένεται επίσκεψη σε ένα από τα εργοστάσια του ομίλου της Αλουμύλ, αυτό των Τιράνων.



    ΣΧΟΛΙΑ