• Μετοχές

    Αλουμύλ: Με τις ευλογίες των funds και των τραπεζών η αναδιάρθρωση – Οι επισκέψεις στα… Τίρανα και τα νέα δεδομένα

    • Στ. Κ. Χαρίτος

    Γιώργος Μυλωνάς


    Στο στόχαστρο των ξένων funds βρίσκονται περιπτώσεις εταιρειών, όπως η Αλουμύλ Μυλωνάς, του δαιμόνιου Βορειοελλαδίτη επιχειρηματία κ. Γ. Μυλωνά.

    Από τα 0,18 ευρώ στις αρχές του χρόνου ή τα 0,13 ευρώ σχεδόν πέρυσι τέτοια εποχή, η μετοχή έχει επιδοθεί σε ένα άκρατο ράλι στο ταμπλό του Χ.Α. που ξεπερνάει το… 700% ή αν θέλετε το 78% την τελευταία εβδομάδα. Κι όλ’ αυτά στο όνομα της διευθέτησης των υποχρεώσεων της εταιρείας οι οποίες για την χρήση του 2018 ανήλθαν στα 158,6 εκατ. ευρώ.

    Η διαφαινόμενη συμφωνία με τις τράπεζες, σε συνδυασμό με τις πληροφορίες ότι ενδιαφέρονται funds για την είσοδο στο μετοχικό κεφάλαιο, απομακρύνει το δεύτερο σενάριο. Τουλάχιστον προς το παρόν, διότι προέχει, όπως αναφέρουν τραπεζικές πηγές, η βελτίωση των οικονομικών μεγεθών που άπτονται των υποχρεώσεων της εταιρείας.

    Στο πλαίσιο αυτό, από την εισφορά της Αλουφόντ, εταιρείας που ελέγχεται από την οικογένεια Μυλωνά κατά 81%, αξίας 30 εκατ. ευρώ στην Αλουμύλ, το μετοχικό κεφάλαιο της εισηγμένης αυξάνεται αυτομάτως κατά 24 εκατ. ευρώ και με 13 εκατ. ευρώ ίδια κεφάλαια το συνολικό ποσό ανεβαίνει στα 37 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος καθαρός δανεισμός προς ίδια κεφάλαια μειώνεται εντυπωσιακά από 11,7 σε 4,27.

    Οι εκτιμήσεις των τραπεζών από την εισφορά της Αλουφόντ, που η κύρια δραστηριότητά του είναι στα χυτήρια, είναι ότι το προβλεπόμενο EBITDA από 16 εκατ. ευρώ θα ανέλθει στα 25 με 30 εκατ. ευρώ. Άρα το χρέος προς EBITDA κατέρχεται σε 5,25.

    Με αυτά τα δεδομένα, οι τράπεζες εκτιμούν ότι τα καθαρά κέρδη κανονικά θα πρέπει να αποτελέσουν το 5% επί του τζίρου, δηλαδή να διαμορφωθούν μεταξύ 11-13,5 εκατ. ευρώ.

    Σημειώνουμε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ξένα fund επισκέπτονται ένα-ένα τα εργοστάσια του ομίλου της Αλουμύλ, με αυτό των Τιράνων να παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον.

    Σημειωτέον ότι τόσο ο κ. Γ. Μυλωνάς όσο και η Ευαγγελία Μυλωνά ελέγχουν το 71% του μετοχικού κεφαλαίου.

    Τι σημαίνει αυτό; Αφού γίνει και πετύχει η αναδιάρθρωση, οι δύο βασικοί μέτοχοι αποκτούν τη δυνατότητα να μειώσουν στο μέλλον το μετοχικό τους κεφάλαιο, στοιχείο που μπορεί να ανατροφοδοτήσει το επενδυτικό ενδιαφέρον στην αγορά, όπως σχολιάζουν χρηματιστές.

    Η δε μετοχή υποχωρεί την Τρίτη στο 1,83 και με όγκο συναλλαγών περί τις 160 χιλιάδες.



    ΣΧΟΛΙΑ