• Business

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Τι διερευνά στις εξαγορές των εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη από την Delivery Hero

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Περαιτέρω στοιχεία σχετικά με την απόκτηση από την Delivery Hero των εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη (Άλφα Διανομές ΑΕ,  Inkat, Delivery.gr και Ε-table) εξετάζει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με τον γερμανικό όμιλο να έχει γνωστοποιήσει το ενδιαφέρον για εξαγορά τους τον περασμένο Οκτώβριο.

    Όπως αναφέρουν πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής στο mononews, το πιο σύνηθες σε περιπτώσεις εξαγοράς είναι να ανάβει κατά την αξιολόγηση το πράσινο φως. Όταν ωστόσο κρίνει ότι υπάρχουν ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν, ανάβει όχι «κόκκινο» αλλά ουσιαστικά ένα «πορτοκαλί» φως.

    Προκειμένου να εμβαθύνει περισσότερο σε στοιχεία, για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την έγκριση, προβλέποντας παράλληλα ποια θα είναι η εικόνα της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται οι συγκεκριμένες εταιρείες, στο μέλλον.

    Οι «ενδεχόμενες οριζόντιες επιπτώσεις» στο Online delivery

    Κάτι που συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού να αναφέρει ότι κατά την προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης, «εγείρονται σοβαρές αμφιβολίες ως προς στις ενδεχόμενες οριζόντιες επιπτώσεις μη συντονισμένης συμπεριφοράς» στις σχετικές αγορές.

    Συγκεκριμένα στην προκαταρκτική αξιολόγηση της συγκέντρωσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού «εκτιμά ότι η νέα οντότητα θα κατέχει ιδιαιτέρως σημαντική θέση στην αγορά επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση έτοιμου φαγητού, καθώς και στις επιμέρους αγορές επιγραμμικής διαμεσολάβησης για την πώληση καταναλωτικών προϊόντων».

    Σημειώνεται πως ανάμεσα στις πλατφόρμες που ήδη ελέγχει στην Ελλάδα η Delivery Hero -η οποία δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 40 χώρες- περιλαμβάνονται η efood και efood market. Στο Οnine delivery δηλαδή που αφορά σε έτοιμο φαγητό, προϊόντα σούπερ μάρκετ καθώς και ψιλικών ειδών.

    Όσον αφορά στις εταιρείες που επιθυμεί να εξαγοράσει ο γερμανικός Όμιλος,  η Άλφα Διανομές Α.Ε. δραστηριοποιείται στην αγορά της χονδρικής διανομής αγαθών σούπερ μάρκετ και η Inkat SA στη χονδρική και τη λιανική πώληση ειδών παντοπωλείου μέσω των kiosky’s. Επιπλέον η Delivery.gr ΙΚΕ λειτουργεί τη delivery.gr μέσω της οποίας γίνονται παραγγελίες από εστιατόρια, σούπερ μάρκετ, καταστήματα ψιλικών ενώ η  Ε-table Κρατήσεις Εστιατορίων μέσω Διαδικτύου Μονοπρόσωπη IKE,  μέσω της e-table παρέχει υπηρεσίες κρατήσεις σε εστιατόρια.

    Τα ενδεχόμενα και η τελική απόφαση

    Η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού σχετικά με τις παραπάνω  εξαγορές αναμένεται να εκδοθεί εντός 90 ημερών από την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η διαδικασία της πλήρους διερεύνησης, όπως  γνωστοποίησε η ίδια.

    Όπως επισημαίνουν πηγές της Ανεξάρτητης Αρχής, σε ελάχιστες αντίστοιχες περιπτώσεις πανευρωπαϊκά έχει ανάψει τελικά το «κόκκινο» φως. Το πιο σύνηθες είναι να ζητηθεί από τις δύο πλευρές να ληφθούν μέτρα και δεσμεύσεις, είτε δομικού χαρακτήρα (για παράδειγμα να προχωρήσουν σε κάποια πώληση), είτε συμπεριφοράς, προκειμένου να  τελικά να προχωρήσει η διαδικασία.

    Υπάρχει βεβαίως και το ενδεχόμενο κατά τη διαδικασία της πλήρους διερεύνησης να μην προκύψουν στοιχεία που θα απαιτήσουν την λήψη αντίστοιχων μέτρων, με την Ε.Α. να εξηγεί ότι «η κίνηση της διαδικασίας πλήρους διερεύνησης δεν προδικάζει το τελικό αποτέλεσμα της αξιολόγησης».

    Διαβάστε επίσης:

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Επιφυλάξεις για την απόκτηση 4 εταιρειών από την Delivery Hero-Σε 90 μέρες η απόφαση

    Τι φέρνει στο λιανεμπόριο το deal της Delivery Hero με τον Όμιλο Μούχαλη



    ΣΧΟΛΙΑ