• Business

    Επιτροπή Ανταγωνισμού: Πράσινο φως για το deal Delivery Hero-Ομίλος Μούχαλη μετά τις δεσμεύσεις

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Πράσινο «φως» άναψε τελικά η Επιτροπή Ανταγωνισμού στην εξαγορά των εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη (ΑΛΦΑ Διανομές ΑΕ, ΙΝΚΑΤ ΑΕ, Delivery ΙΚΕ και e-table ΙΚΕ) από τη Delivery Hero, μετά τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η πολυεθνική, μητρική της e-food.

    Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο είχε προηγηθεί η αρνητική εισήγηση των ελεγκτών της Επιτροπής για ζητήματα που αφορούσαν κυρίως στο ζήτημα των εστιατορίων και των πλατφορμών e-table και e-food, οι οποίες μετά την εξαγορά θα βρίσκονται υπό την ομπρέλα της Delivery Hero.  Άφηναν ωστόσο «ανοιχτό» το παράθυρο ώστε να εγκριθεί το deal εφόσον υπήρχαν δεσμεύσεις για σημαντικά διορθωτικά μέτρα.

    Ακολούθως η  Delivery Hero υπέβαλε στις 6 Απριλίου προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού τις προτάσεις της για διορθωτικά μέτρα που δεσμεύεται να αναλάβει και έτσι κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας στις 18 Απριλίου 2022 αποφασίστηκε, ομόφωνα, «η έγκριση της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης, από την “DELIVERY HERO SE” που αφορά στην απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου επί των εταιρειών α) “ΑΛΦΑ ΔΙΑΝΟΜΕΣ Α.Ε.”, β) “INKAT SA”, γ) “DELIVERY Ι.Κ.Ε.” και δ) “E-TABLE Ι.Κ.Ε”, στη βάση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Delivery Hero SE έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού, υπό τους εκεί αναλυτικά προβλεπόμενους όρους και προϋποθέσεις (διορθωτικά μέτρα) , σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 6 και 8 του ν. 3959/2011»

    Δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Delivery Hero

    Προκειμένου να αρθούν οι αμφιβολίες και η εξαγορά να εγκριθεί τελικά από την Ολομέλεια η Delivery Hero ανέλαβε τις παρακάτω δεσμεύσεις όπως είχε γράψει και το mononews:

    «Η Delivery Hero (ιδίως μέσω του efood) ανεπιφύλακτα αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην δεσμεύει (tying) τις υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για πώληση έτοιμου φαγητού με τις υπηρεσίες διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια, όταν απευθύνεται σε επαγγελματίες πελάτες/εστιατόρια, στην ελληνική επικράτεια.

    Οι τελευταίοι θα είναι ελεύθεροι να αγοράζουν καθεμία από τις υπηρεσίες ξεχωριστά. Επίσης, η εταιρεία ανεπιφύλακτα αναλαμβάνει την υποχρέωση να μην παρέχει σε επιχειρηματίες πελάτες/εστιατόρια ειδικές εκπτώσεις ή/και να μην χρεώνει μειωμένες προμήθειες/αμοιβές στην ελληνική επικράτεια, όταν οι εν λόγω πελάτες/εστιατόρια αγοράζουν τόσο υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για πώληση έτοιμου φαγητού (ιδίως από την πλατφόρμα efood) όσο και υπηρεσίες διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια (είτε μέσω της πλατφόρμας efood, σε περίπτωση που το e-table εμφανίζεται σε αυτή, είτε απευθείας από το e-table).

    Επιπρόσθετα η Delivery Hero δεσμεύεται να λάβει μέτρα ώστε να μην χρησιμοποιεί τα δεδομένα των τελικών χρηστών της πλατφόρμας του efood ώστε να εφαρμόζει στρατηγικές εξατομικευμένων προωθητικών υπηρεσιών για τις υπηρεσίες του e-table και αντιστρόφως, παρά μόνο εάν έχει προηγουμένως λάβει έγκριση από τους τελικούς χρήστες για τη λήψη εξατομικευμένων επικοινωνιών διαφήμισης και μάρκετινγκ, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων».

    Για δύο έτη οι δεσμεύσεις

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η τήρηση των δεσμεύσεων θα ελέγχεται από ειδικά διορισμένο Εντολοδόχο. Η Delivery Hero αναλαμβάνει τις Δεσμεύσεις για δύο έτη από την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής ενώ κατά τη λήξη του δεύτερου έτους ισχύος των δεσμεύσεων, θα εξεταστεί με βάση ποσοτικά στοιχεία που θα υποβληθούν στον Εντολοδόχο η επέκταση των δεσμεύσεων για ένα ακόμη έτος.

    Παράλληλα η εταιρεία διατηρεί το δικαίωμα να αιτηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού την επανεξέταση των διορθωτικών μέτρων σε περίπτωση που οι συνθήκες της αγοράς μεταβληθούν σημαντικά και σε μόνιμη βάση.

    Διευκρινίζεται ότι για τους σκοπούς των δεσμεύσεων, ως ολοκλήρωση της συναλλαγής ορίζεται η μέσω μεταβίβασης του 100% του μετοχικού κεφαλαίου ή η με οποιονδήποτε άλλο τρόπο απόκτηση αποκλειστικού ελέγχου (άμεσα ή έμμεσα) από την Delivery Hero SE επί των εταιρείας E-table Μονοπρόσωπη ΙΚΕ.

    Σημειώνεται τέλος ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τις εν λόγω δεσμεύσεις, η Επιτροπή Ανταγωνισμού δύναται να επιβάλει τα προβλεπόμενα στο νόμο πρόστιμα.

    Διαβάστε επίσης:

    Delivery Hero – Όμιλος Μούχαλη: Οι δεσμεύσεις για να ανάψει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο deal



    ΣΧΟΛΙΑ