• Business

    Delivery Hero – Όμιλος Μούχαλη: Οι δεσμεύσεις για να ανάψει το πράσινο φως από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο deal

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Ιωάννης Λιανός, πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού


    Τις προτάσεις της για διορθωτικά μέτρα που δεσμεύεται να αναλάβει, υπέβαλε η   Delivery Hero  προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να αρθούν οι αμφιβολίες που έχουν διατυπωθεί και να ανάψει τελικά το «πράσινο φως» από την Ολομέλεια για την εξαγορά των εταιρειών του Ομίλου Μούχαλη.

    Υπενθυμίζεται ότι η εισήγηση των ελεγκτών της ΕΑ για την έγκριση της συμφωνίας εξαγοράς των ΑΛΦΑ Διανομές ΑΕ, ΙΝΚΑΤ ΑΕ, Delivery ΙΚΕ και e-table ΙΚΕ από την Delivery Hero ήταν αρνητική, αφήνοντας ωστόσο  ένα «παράθυρο» εφόσον η εταιρεία δεσμευόταν για διορθωτικά μέτρα που αφορούσαν κυρίως στις πλατφόρμες e-table και e-food.

    Σημειώνεται ότι η Ολομέλειας της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδριάζει στις στις 14 Απριλίου για το συγκεκριμένο ζήτημα και έως  την προηγούμενη μέρα καλεί πλέον κάθε ενδιαφερόμενο μέρος να υποβάλει παρατηρήσεις επί των προτεινόμενων δεσμεύσεων της Delivery Hero και να διατυπώσει τις απόψεις του αναφορικά με την ικανότητα των δεσμεύσεων να εξαλείψουν τα προβλήματα ανταγωνισμού που έχουν επισημανθεί στην Εισήγηση.

    Oι δεσμεύσεις της Delivery Hero

    Συγκεκριμένα η Delivery Hero, ιδίως μέσω του efood, αναλαμβάνει στην ελληνική επικράτεια την υποχρέωση να μην δεσμεύει τις υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για πώληση έτοιμου φαγητού με τις υπηρεσίες διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια, όταν απευθύνεται σε επαγγελματίες πελάτες/εστιατόρια. Οι τελευταίοι θα είναι ελεύθεροι να αγοράζουν καθεμία από τις υπηρεσίες ξεχωριστά καθώς και να μην παρέχει  ειδικές εκπτώσεις ή/και να μην χρεώνει μειωμένες προμήθειες/αμοιβές όταν αγοράζουν τόσο υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για πώληση έτοιμου φαγητού (ιδίως από την πλατφόρμα efood) όσο και υπηρεσίες διαδικτυακών κρατήσεων σε εστιατόρια (είτε μέσω της πλατφόρμας efood, σε περίπτωση που το e-table εμφανίζεται σε αυτή, είτε απευθείας από το e-table).

    Προτίθεται επιπλέον να τροποποιήσει το πρότυπο συμφωνητικό που χρησιμοποιεί η e-table για τη συνεργασία με τα εστιατόρια: «Η παροχή των υπηρεσιών του e-table είναι ανεξάρτητη από την παροχή οποιωνδήποτε άλλων διαδικτυακών υπηρεσιών που μπορεί να παρέχονται σε εστιατόρια και η προμήθεια/τιμές του παρόντος συμφωνητικού αντικατοπτρίζουν αποκλειστικά τις υπηρεσίες που παρέχονται με βάση αυτό.

    Διευκρινίζεται ότι το e-table δεν παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν ή/και σε χαμηλότερη τιμή σε περίπτωση που το Εστιατόριο αγοράζει υπηρεσίες επιγραμμικής διαμεσολάβησης για τη διάθεση έτοιμου φαγητού από την Online Delivery S.A.. Το Εστιατόριο δεν υποχρεούται να αγοράσει άλλες υπηρεσίες πέραν αυτών που περιγράφονται στο παρόν συμφωνητικό και αφορούν (α) τις υπηρεσίες κράτησης τραπεζιού και (β) την προβολή των υπηρεσιών του Εστιατορίου στο e-table.»

    Η Delivery Hero θα τροποποιήσει τους Γενικούς Όρους και Προϋποθέσεις για τη χρήση της ιστοσελίδας www.e-food.gr και της αντίστοιχης εφαρμογής: «Οι υπηρεσίες κράτησης τραπεζιού που παρέχονται μέσω της πλατφόρμας e-table μπορούν να αγοραστούν από τους Πελάτες ανεξάρτητα από τις Υπηρεσίες Παραγγελίας και Παράδοσης που παρέχονται από την Εταιρεία [ενν. η Online Delivery S.A.]. Οι Πελάτες δεν είναι υποχρεωμένοι να αγοράσουν τις Υπηρεσίες Παραγγελίας ή/και Παράδοσης για να μπορέσουν να αγοράσουν τις Υπηρεσίες Κράτησης Τραπεζιού και αντιστρόφως. Για καθεμία από τις υπηρεσίες ισχύει ξεχωριστή τιμολογιακή πολιτική- η τιμολογιακή ή/και εμπορική πολιτική των Υπηρεσιών Κράτησης Τραπεζιού είναι εντελώς ανεξάρτητη από την τιμολογιακή ή/και εμπορική πολιτική των Υπηρεσιών Παραγγελίας ή/και Παράδοσης. Η Εταιρεία δεν παρέχει τις Υπηρεσίες Παραγγελίας και Παράδοσης και τις Υπηρεσίες Κράτησης Τραπεζιού σε χαμηλότερη τιμή όταν ο Πελάτης αγοράζει και τους δύο τύπους υπηρεσιών».

    Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων η Delivery Hero θεωρεί ότι «οι προτεινόμενες δεσμεύσεις είναι κατάλληλες από άποψη είδους, κλίμακας και πεδίου εφαρμογής για την άρση κάθε σημαντικής παρακώλυσης του αποτελεσματικού ανταγωνισμού, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουν πλήρως τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι ανταγωνιστές των συμμετεχουσών επιχειρήσεων μέσω της Εισήγησης».

    Καθώς και ότι είναι «κατάλληλες για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για τον ανταγωνισμό που διατυπώνονται στην Εισήγηση στο πλαίσιο της γνωστοποιηθείσας συγκέντρωσης, οι οποίες έχουν τον χαρακτήρα συσπειρωτικών επιπτώσεων και όχι οριζόντιων αλληλεπικαλύψεων».

    Σημειώνει παράλληλα πως η Delivery Hero αναλαμβάνει την υποχρέωση να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις εντός σύντομου χρονικού διαστήματος που δεν υπερβαίνει τον ένα μήνα από την ανάληψη των διορθωτικών μέτρων.

    Διαβάστε επίσης:

    Delivery Hero-Όμιλος Μούχαλη: Αρνητική η εισήγηση προς την Επιτροπή Ανταγωνισμού για την εξαγορά

     



    ΣΧΟΛΙΑ