ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
 
                        Υπουργείο Ανάπτυξης: Μεταβολές προβλέπει το νέο σχέδιο νόμου για την Ανεξάρτητη Αρχή Εποπτείας της Αγοράς και Προστασίας του Καταναλωτή
Αιφνίδιο επιτόπιο έλεγχο σε επιχείρηση δραστηριοποιούμενη στον κλάδο παραγωγής, προμήθειας και διανομής φαρμάκων διενήργησε η Επιτροπή Ανταγωνισμού στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας αναφορικά με αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές βάσει του άρθρου 2 ν. 3959/2011 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ).
Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή τέτοιων ελέγχων γίνεται σε επιχειρήσεις από τις οποίες μπορεί να συλλεχθούν στοιχεία για αντι-ανταγωνιστικές πρακτικές στην ερευνώμενη αγορά και δεν προδικάζει ότι οι επιχειρήσεις έχουν εμπλακεί σε αντί-ανταγωνιστική συμπεριφορά ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της έρευνας.
Νομικό πλαίσιο
Η ΕΑ, θεματοφύλακας της εύρυθμης λειτουργίας της ελεύθερης αγοράς, είναι επιφορτισμένη με την εφαρμογή των κανόνων ανταγωνισμού βάσει του ν. 3959/2011 και των άρθρων 101/102 ΣΛΕΕ.
Τα άρθρα 1 του ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ απαγορεύουν συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων (συμφωνίες, αποφάσεις ενώσεων ή εναρμονισμένες πρακτικές) που έχουν ως αντικείμενο ή αποτέλεσμα τον περιορισμό του ανταγωνισμού.
Το άρθρο 1Α του ν. 3959/2011 απαγορεύει μονομερείς πρακτικές που συνιστούν πρόσκληση σε απαγορευμένη σύμπραξη και ανακοίνωση μελλοντικών προθέσεων τιμολόγησης προϊόντων και υπηρεσιών προς ανταγωνιστές.
Τα άρθρα 2 του ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ απαγορεύουν την καταχρηστική συμπεριφοράς επιχειρήσεων με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.
Η ΕΑ επισημαίνει ότι στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, θα παρεμβαίνει κατά άμεση προτεραιότητα όπου κρίνεται απαραίτητο και θα εξετάζει κάθε σχετική περίπτωση που θα υποπέσει στην αντίληψή της, με την υποβολή καταγγελίας, αίτησης επιείκειας ή ανώνυμων σχετικών πληροφοριών μέσω του ασφαλούς ψηφιακού περιβάλλοντος (whistleblowing) ή άλλως, και θα επιβάλλει αυστηρότατες διοικητικές κυρώσεις στις επιχειρήσεις που τυχόν μετέρχονται αντι-ανταγωνιστικών πρακτικών βάσει των διατάξεων του ν. 3959/2011 και 101/102 ΣΛΕΕ.
Διαβάστε επίσης
Επιτροπή Ανταγωνισμού: Έρευνα στην αγορά απορρυπαντικών ρούχων, γάλακτος, τυριού και γιαουρτιού
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΕΧΑΕ: Με ποσοστό 7,83% η Praude Asset Management και με 0,5% η Jefferies International
- Ευρωαγορές: Με αρνητικά πρόσημα αποχαιρέτησε ο Οκτώβριος – Μηνιαίες απώλειες 1,7% για τον DAX
- Δημήτρης Κουρέτας (Περιφερειάρχης Θεσσαλίας) απάντηση στον ΥΠΑΑΤ Κ. Τσιάρα: «Η Περιφέρεια δεν νομοθετεί, δεν εγκρίνει, ούτε προμηθεύεται εμβόλια»
- Τραμπ: Καλεί τους Ρεπουμπλικανούς να καταργήσουν την τακτική «filibuster» για να λήξει το shutdown
 
                             
                         
                         
                         
                         
 
                
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                         
                        