• Business

    Επίθεση εξαπολύουν οι Έλληνες τραπεζίτες


    Στο Λονδίνο μεταφέρεται η «δράση» για τους Έλληνες τραπεζίτες τον Σεπτέμβριο και υψηλόβαθμα στελέχη των ομίλων θα βρίσκονται εκεί κάθε εβδομάδα στο πλαίσιο μεγάλων roadshows. Ο στόχος είναι η ενίσχυση των σχέσεων με τους επενδυτές προκειμένου να πειστούν οι τελευταίοι ότι «υπάρχει ακόμη story στον κλάδο».

    Οι τραπεζίτες της Alpha Bank, Δήμος Μαντζούνης, της Τράπεζας Πειραιώς, Γιώργος Πουλόπουλος, της Εθνικής Τράπεζας, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, και της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, με αφορμή τα αποτέλεσμα δεύτερου τριμήνου εξαπολύουν «επίθεση» ενόψει της νέας σεζόν.

    Επιδίωξη για τους Έλληνες τραπεζίτες είναι η εμπέδωση των σχέσεων με την διεθνή επενδυτική κοινότητα και για το λόγο αυτό στη βρετανική ομάδα θα βρίσκονται ομάδες στελεχών αφού κάθε εβδομάδα έχει προγραμματιστεί και ένα roadshow: στις 7 Σεπτεμβρίου της HSBC, στις 14 της Keefe, Bruyette & Woods, στις 21 Σεπτεμβρίου του ΧΑ και στις 27 Σεπτεμβρίου της Bank of America διοργανώνουν παρουσιάσεις με τη συμμετοχή ελλήνων τραπεζιτών.

    Οι Έλληνες τραπεζίτες έχουν στο επίκεντρο της ατζέντας τους τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και ειδικότερα, το χρονοδιάγραμμα και οι στόχοι που θα συμφωνηθούν με τον SSM.

    Ο μήνας Σεπτέμβριος είναι περίοδος παραδοσιακά «αφιερωμένος» σε roadshows και τα βασικά θέματα για τους Έλληνες τραπεζίτες παραμένουν τα NPLs και οι καταθέσεις. Η δεύτερη αξιολόγηση, ενώ δεν συζητείται ακόμη με έμφαση, δεν παύει να εντάσσεται στην ατζέντα αφού οι ξένοι θεσμικοί έχουν πάντοτε ερωτήσεις σχετικές με το μακροοικονομικό περιβάλλον και τα πιθανά ρίσκα από την πολιτική αβεβαιότητα.

    Με βάση τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου, οι διοικήσεις των τραπεζών θα δώσουν τον τόνο, επιχειρώντας να επιβεβαιώσουν το στόρυ των κόκκινων δανείων, του οποίου πάντως καθυστερεί η υλοποίηση.

    Οι επενδυτές θα ζητήσουν περισσότερα στοιχεία από τις τράπεζες, και κυρίως στοιχεία για τα business plan των τραπεζικών ομίλων, όπως επίσης και για το θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα κόκκινα δάνεια.

    Το επενδυτικό στόρυ της διαχείρισης των NPLs παραμένει ελκυστικό παρότι δεν έχουν πραγματοποιηθεί ουσιαστικές κινήσεις. Οι στόχοι που θα δεσμεύσουν τις τράπεζες αποτελούν μέσο πίεσης για την επίτευξη αποτελεσμάτων αλλά ο τρόπος της διαχείρισης είναι κρίσιμος αφού για παράδειγμα, για τους επενδυτές είναι κρίσιμο αν ο SSΜ θα ωθήσει τις διοικήσεις να πωλήσουν φθηνά.

    Οι στόχοι διαχείρισης της επόμενης τριετίας θα συμφωνηθούν μεταξύ τραπεζών και SSΜ μέσα στον Σεπτέμβριο οπότε οι τραπεζίτες μπορούν να δώσουν κάποιες ενδείξεις στους επενδυτές και να παρουσιάσουν τα σχετικά business plan.

    Οσο αφορά το θεσμικό πλαίσιο, η συμπλήρωσή του είναι θέμα της κυβέρνησης και αντικείμενο της αξιολόγησης με το χρόνο να «τρέχει» σε βάρος της αποτελεσματικής διαχείρισης των NPLs.

    Το δεύτερο θέμα που συζητείται κατά τα roadshows είναι η ρευστότητα και η επάνοδος καταθέσεων στις τράπεζες. Η πρόοδος είναι μικρή και ενώ βελτίωση υπάρχει στην εξάρτηση από το ευρωσύστημα και το κόστος χρηματοδότησης, ενίσχυση της καταθετικής βάσης δεν έχει επιτευχθεί. Όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, δεν έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη σε βαθμό που να επιστρέφουν κεφάλαια στο σύστημα. Και οι εκτιμήσεις για τις καταθέσεις, όπως και για την διαχείριση των NPLs στηρίζονται σε μακροικονομικές παραδοχές που δεν είναι εύκολο να γίνουν αφού ενώπιον της κυβέρνησης βρίσκεται η δεύτερη αξιολόγηση και είναι αβέβαιο πότε θα ολοκληρωθεί.

    Η επικείμενη νέα διαπραγμάτευση δεν έχει μπει στο επίκεντρο των ερωτήσεων από τους επενδυτές αλλά όσο ανοίγει το θέμα, θα πληθαίνουν οι ερωτήσεις. Σταθερά πάντως γίνεται αναφορά τόσο στο οικονομικό όσο και στο πολιτικό περιβάλλον.

    Τα αποτελέσματα δεύτερου τριμήνου επιβεβαιώνουν τις τάσεις του πρώτου τριμήνου στις τράπεζες χωρίς να μπορούν να δώσουν σαφή εικόνα για το σύνολο του έτους, για το οποίο είναι η κρίσιμη η επάνοδος σε κερδοφορία. Πίεση πάντως ασκούν οι πρόσθετες προβλέψεις στις οποίες υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν οι τράπεζες εξαιτίας της κατάρρευσης του ομίλου Μαρινόπουλου.

    Στο τέλος του 2015 οι τράπεζες είχαν προχωρήσει σε μεγάλη αύξηση προβλέψεων και στη λογιστικοποίηση έκτακτων δαπανών, όπως το κόστος από τα προγράμματα εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού που είναι σε εξέλιξη, επιβαρύνοντας τα αποτελέσματα της προηγούμενης χρήσης, προκειμένου να επιτύχουν τον στόχο για την επιστροφή σε κερδοφορία το 2016.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/omilos-fourliskerdi-apo-ikea-ke-intersport-aexamino-tou-2016/70319



    ΣΧΟΛΙΑ