• Business

    Επίλεκτος: Δεκτή η συμφωνία εξυγίανσης από το Εφετείο

    Ευριπίδης Δοντάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Επίλεκτος,


    Έγινε δεκτή  από το Εφετείο η συμφωνία εξυγίανσης της Επίλεκτος με τις τράπεζες. Ειδικότερα, η  Επίλεκτος όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση-πληροφορήθηκε την έκδοση της υπ΄ αριθμ.1185/2019 απόφασης του Εφετείου Αθηνών, με την οποία γίνεται δεκτή η αίτηση της εταιρείας και επικυρώνεται η από 16.06.2017 συμφωνία εξυγίανσης μεταξύ της Επιχείρησης και των πιστωτριών της Τραπεζών.

    Υπενθυμίζεται ότι στις 13 Δεκεμβρίου εκδικάστηκε η έφεση της εισηγμένης εταιρείας, προκειμένου να επιτύχει τη ρύθμιση των δανείων της (στην οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των πιστωτών), και με την οποία θα υπάρξει περίοδος χάριτος, μείωση κόστους χρηματοδότησης και ολική αποπληρωμή υποχρεώσεων έως το 2035.

    Η Διοίκηση, μετά την δικαστική επικύρωση της συμφωνίας, αναμένει την ολοκλήρωση των τυπικών διαδικασιών καθαρογραφής και θεώρησης της παραπάνω απόφασης, ούτως ώστε να λάβει ασφαλή γνώση του πλήρους περιεχομένου, των παραδοχών και των αιτιολογιών της και να μπορέσει να προβεί σε εκτίμηση των επιδράσεων αυτής στην διάρθρωση και στα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας και κατ΄ επέκταση του ομίλου.

    Η Διοίκηση αμέσως μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών και την αξιολόγηση όλων των σημείων της συμφωνίας με νέα ανακοίνωση θα ενημερώσει άμεσα το επενδυτικό κοινό για τα αποτελέσματα της εφαρμογής αυτής.

    Κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 30 Ιουνίου του 2018,  μειώθηκε σε ποσοστό 16% ο κύκλος εργασιών και διαμορφώθηκε στα 28,32 εκατ. ευρώ έναντι 33,69 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη προηγούμενη χρήση. Βασική αιτία ήταν ο κλάδος της κλωστοϋφαντουργίας που παραμένει υπό πίεση. Ωστόσο βελτιώθηκαν τα EBITDA και μειώθηκαν οι ζημιές.  Τα EBITDA  ανήλθαν σε 1,45 εκατ. ευρώ (από +253 χιλ.), τα ΕΒΙΤ -1,483 εκατ. (από -2,643 εκατ.) και η καθαρή ζημία -3,07 εκατ. (έναντι -5,69 εκατ. ευρώ). Παράλληλα, τα ίδια κεφάλαια του Ομίλου είχαν συρρικνωθεί μόλις στα 507 χιλ. ευρώ, όταν ο καθαρός δανεισμός προσέγγιζε τα 59 εκατ. ευρώ.

    Δραστηριότητα

    Η διοίκηση του ομίλου, ταυτόχρονα με τη συμφωνία εξυγίανσης υλοποιεί ένα πλάνο αναδιοργάνωσης όλων των λειτουργικών κέντρων με στόχο να μειωθεί το κόστος του κλάδου της κλωστοϋφαντουργίας και να αντιστραφούν τα αρνητικά αποτελέσματα που εμφανίζει τα τελευταία έτη.    Από το 2010, η Επίλεκτος έχει πραγματοποιήσει σημαντικό άνοιγμα στον κλάδο της ενέργειας προκειμένου να αντισταθμίσει την πίεση που δέχεται από τη δραστηριότητα της κλωστοϋφαντουργίας.

    Η πρώτη μεγάλη επένδυση αφορούσε τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου η οποία ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2011. Από τον Μάρτιο του 2011 και μετά τη διασύνδεση στο δίκτυο της ΔΕΗ η Επίλεκτος παράγει ηλεκτρική ενέργεια και οι αποδόσεις ξεπερνούν τις αναμενόμενες.

    Η δεύτερη μεγάλη επένδυση του ομίλου ήταν στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αφορά την μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής από σταθμό βιοαερίου, ισχύος 5,252 MW, σε ιδιόκτητη έκταση στα Φάρσαλα.



    ΣΧΟΛΙΑ