• Business

    Επικουρικό Ταμείο: Σπάει ομόλογα για να πληρώσει συντάξεις

    Σύνταξη


    Σκούρα τα πράγματα για το επικουρικό ταμείο (ΕΤΕΑΠ), καθώς το έλλειμμα στον προϋπολογισμό του οδηγεί σε νέα πώληση μεριδίων του από το Κοινό Κεφάλαιο στην Τράπεζα της Ελλάδος, ώστε να καταστεί εφικτή η απρόσκοπτη καταβολή των επικουρικών συντάξεων.

    Μπορεί, χάρη στις -όχι και πολύ επιτυχημένες, όπως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων- παρεμβάσεις του πρώην υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου, οι δαπάνες του ταμείου για συντάξεις να έχουν μειωθεί φέτος κατά 130 εκατομμύρια ευρώ (λόγω των μειώσεων έως 45% στις επικουρικές συντάξεις) και τα έσοδά του από εισφορές να έχουν αυξηθεί κατά 400 και πλέον εκατομμύρια ευρώ (χάρη στην αύξηση των εισφορών υπέρ επικουρικής ασφάλισης στο 7%, από 6%), όμως και πάλι ο ισολογισμός είναι αρνητικός, καθώς οι δαπάνες υπερβαίνουν τον στόχο κατά περίπου 120 εκατομμύρια ευρώ. Έτσι, οι αρχικές προβλέψεις για πλεόνασμα ύψους 438 εκατομμυρίων ευρώ στο ΕΤΕΑΕΠ πάνε… περίπατο. Και βέβαια, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί και ο στόχος που έχει τεθεί για το 2018, για πλεόνασμα ύψους 290 εκατομμυρίων ευρώ.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το επικουρικό ταμείο έχει ήδη αντλήσει πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ από “σπάσιμο” ομολόγων (555 εκατ. ευρώ το 2016 και 200 εκατ. ευρώ φέτος), και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτή τη φορά, ακολουθώντας την ίδια τακτική, προσβλέπει σε έσοδα της τάξεως των 80 εκατομμυρίων ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ενδιαφέρον για επενδύσεις 250 εκατ. σε υδατοδρόμια από διεθνές επενδυτικό σχήμα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δάνειο 70 εκατ. ευρώ της ΕΤΕπ για επένδυση της ΕΛΒΑΛ ΧΑΛΚΟΡ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ο Βαγγέλης Μαρινάκης και το στοίχημα των 1,1 δισ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ