• Business

    Επιχειρήσεις & Κορονοϊός: Παγώνουν επενδύσεις, αναβάλλουν συμφωνίες και κλείνουν γραφεία – Το παράδειγμα της Skag


    Στον «πάγο»… μέχρι νεωτέρας έχει μπει η επιχειρηματική δραστηριότητα, λόγω της κλιμάκωσης της κρίσης του κορονοϊού και των έκτακτων περιοριστικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας που έχουν οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους… στα σπίτια τους.

    Οι επαγγελματικές συναντήσεις και τα ταξίδια έχουν ανασταλεί επ’ αόριστον ενώ επενδύσεις που είχαν προγραμματισθεί έχουν παραπεμφθεί στις «καλένδες», αφού κανείς δεν γνωρίζει πότε θα τελειώσει η υγειονομική κρίση και πως θα διαμορφωθεί η νέα πραγματικότητα.

    Πολλά γραφεία έχουν κλείσει, οι περισσότεροι δουλεύουν από το σπίτι ενώ ακόμη και στοιχειώδεις εργασίες για τη συντήρηση των μονάδων παραγωγής αναβάλλονται λόγω των συνθηκών ενώ ούτε λόγος για νέες συμφωνίες.

    «Πλέον δεν γίνονται καινούριες δουλειές έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο», αναφέρει χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος μεγάλης εγχώριας βιομηχανίας.

    Για να προσθέσει: «Κανείς υπό αυτές τις συνθήκες δεν σκέφτεται μακροπρόθεσμα και όλοι περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθεί η κατάσταση».

    Η προοπτική κορύφωσης της επιδημίας τις επόμενες δυο εβδομάδες σε συνδυασμό με την συζήτηση περί απαγόρευσης της κυκλοφορίας –κάτι που τελικά ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα- οδήγησε την περασμένη εβδομάδα την βιομηχανία Skag στην απόφαση να αναστείλει προληπτικά την παραγωγική δραστηριότητα, μέχρι και τις αρχές Απριλίου, και θα λειτουργήσει μόνο με προσωπικό ασφαλείας για την παραλαβή των πρώτων υλών που έρχονται από το εξωτερικό.

    Η παραγωγή, όπως αναφέρουν πηγές της βιομηχανίας ειδών χαρτοπωλείου, θα ξεκινήσει και πάλι στις 6 Απριλίου.

    «Ενημερώσαμε το προσωπικό ότι θα κλείσουμε για τις επόμενες δυο εβδομάδες, πληρώσαμε τους μισθούς και τους συμβουλεύσαμε να τηρούν τα μέτρα για την ανάσχεση του κορονοϊού», αναφέρουν και προσθέτουν πως τους ζητήθηκε να γίνει πλήρης καταγραφή των εργαζομένων, εάν έχει νοσήσει κάποιος ή κάποιος μέσα στο σπίτι τους.

    Αυτή τη στιγμή προέχει να σπάσει η «αλυσίδα μετάδοσης» του θανατηφόρου ιού και να επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν μια υποτυπώδης κανονικότητα, καθώς σε περίπτωση που συνεχισθεί επί μακρόν η σημερινή κατάσταση, είναι πολύ πιθανόν να δημιουργηθεί μια νέα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων και να μεγαλώσει ξανά ο αριθμός των ανέργων.

    Όπως λένε παράγοντες της αγοράς, το πακέτο μέτρων που ανακοίνωση η κυβέρνηση για την στήριξη των επιχειρήσεων που πλήττονται σίγουρα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δεν αρκεί εάν δεν απελευθερωθούν γενναίες ποσότητες ρευστότητας την «επόμενη μέρα». Η επανεκκίνηση, υπογραμμίζουν, δεν μπορεί να έρθει εάν δεν πέσει «φρέσκο χρήμα» στην αγορά.

    Κρίσιμης σημασίας θεωρούν και την επανεκκίνηση των δημόσιων επενδύσεων, οι οποίες μπορούν να κινητοποιήσουν ευρύτερες δυνάμεις και να έχουν πολλαπλασιαστικά οφέλη στο σύνολο της οικονομίας. «Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ξεκινήσει αμέσως αφότου περάσει η μπόρα και περιορισθεί το φαινόμενο», σημειώνουν χαρακτηριστικά.



    ΣΧΟΛΙΑ