• Business

  Επενδύσεις 600 εκατ. από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία: 12 νέα εργοστάσια μέσα στην επόμενη τετραετία

  Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος ΠΕΦ


  Στη δημιουργία 12 νέων εργοστασίων σχεδιάζει να προχωρήσει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία μέσα στην επόμενη τετραετία, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό τους στα 52.

  Παράλληλα, υπάρχουν πλάνα για την ανάπτυξη 29 νέων μονάδων παραγωγής, προσεγγίζοντας τις 100 το 2025, 52 νέων γραμμών παραγωγής και 17 νέων ερευνητικών κέντρων.

  Μέχρι το 2025,  αναμένονται  επενδυτικά προγράμματα ύψους 600 εκατ. ευρώ από τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες, τα οποία θα “ανοίξουν” 2.000 άμεσες και έμμεσες  θέσεις εργασίες.

  Το ύψος των συνολικών επενδύσεων (συμπεριλαμβανομένων αυτών των ξένων εταιρειών) την τετραετία 2019- 2024, θα ανέλθει περί τα 1,5 δις. ευρώ. Μετά το μεγάλο πλήγμα που δέχτηκε ο κλάδος την τελευταία δεκαετία από το μηχανισμό αυτόματων επιστροφών (clawback), η αντεπίθεση της ανάπτυξης ξεκινάει με ιδία κεφάλαια των Ελλήνων επενδυτών, δείχνοντας το… δρόμο και στις διεθνείς εταιρείες.

  Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη τύπου της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), τα κίνητρα τα οποία δίνονται μέσω του αναπτυξιακού clawback αλλά και η γενικότερη συζήτηση που διεξάγεται στην ΕΕ, προκειμένου να ενισχυθεί η τοπική παραγωγή φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προϊόντων, δίνουν το έναυσμα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις, απελευθερώνοντας την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου. Απαραίτητες προϋποθέσεις για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι η  ύπαρξη σταθερού πλαισίου σε βάθος χρόνου και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης.

  «Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις. Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων.

  Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε στο μήνυμά του: «Καταφέραμε να περάσουμε από την Βουλή σε συνεργασία με τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αν.Υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη την φαρμακοβιομηχανία, όπου θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου. Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε. Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα».

  Τα επενδυτικά προγράμματα των ελληνικών και ξένων εταιρειών θα κατατεθούν συνολικά έως τα τέλη Μαρτίου. Ο συμψηφισμός του clawback με επενδύσεις μόνο για β΄ εξάμηνο του 2019, οδήγησε σε 36 νέες επενδύσεις ύψους € 80 εκατ.

  Οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων περιλαμβάνουν:

  – Adelco: νέα γραμμή παραγωγής στο Μοσχάτο

  – Βennett: νέο εργοστάσιο στη Μεταμόρφωση και τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης (Ε&Α)

  – ΒΙΑΝΕΞ: επέκταση του πρώτου εργοστασίου και νέο ερευνητικό κέντρο στην Πάτρα

  – ΒΙΟΚΟΣΜΟΣ: νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Χαλκιδική

  – Demo: ενίσχυση παραγωγής και ερευνητικής δραστηριότητας, επέκταση εγκαταστάσεων στο Κρυονέρι, 4 νέα εργοστάσια παραγωγής στην Τρίπολη, ένα Κέντρο Βιοτεχνολογίας στην Αθήνα και ένα κέντρο στη Θεσσαλονίκη

  -Elpen: νέο εργοστάσιο παραγωγής στην Κερατέα και νέο ερευνητικό κέντρο

  – Opus Materia: επέκταση της έρευνας

  – Pharmathen: επέκταση μονάδες στις Σάπες Ροδόπης

  – Pharmazac: νέο εργοστάσιο στην Κερατέα και νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στη Λαμία

  – Rafarm: νέο κέντρο Ε&Α στην Παιανία και επέκταση εργοστασίου στην Παιαναία

  – Syn Innovation: νέο εργοστάσιο παραγωγής ραδιοφαρμάκων στην Κόρινθο

  Άλλες εταιρείες που προχωρούν σε σημαντικές επενδύσεις είναι οι: ΑΝΦΑΡΜ, Uni-pharma, ΦΑΡΑΝ, Fezyderm, Galenica, GAP, Genepharm, Help, IASIS, Lavipharm, Rontis, WinMedica. Στον επενδυτικό σχεδιασμό συμμετέχει και η γερμανική – Boehringer Ingelheim, επέκταση του εργοστασίου στο Κορωπί, η οποία είναι και η μοναδική ξένη εταιρεία που παράγει καινοτόμα φάρμακα στην Ελλάδα.

  «Τα τελευταία δέκα χρόνια το clawback αγγίζει τα 5,3 δις. ευρώ, οδηγώντας σε αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα», επεσήμανε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κ. Δημήτρης Δέμος, επισημαίνοντας, ότι το αναπτυξιακό clawback δεν είναι πανάκεια που θα φέρει λύσεις σε όλα τα προβλήματα, αλλά στόχος είναι να αναπτυχθούν εκείνες οι πολιτικές στο φάρμακο, έτσι ώστε να μηδενιστεί το clawback για όλους όσοι συμμετέχουν στη φαρμακευτική δαπάνη.

  Για να είναι βιώσιμη η επένδυση απαιτεί μία συμμετοχή ιδίων κεφαλαίων της τάξεως του 50%. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να πάρουμε μία ανάσα από το τεράστιο χαράτσι των επιστροφών, που είναι 40%. Εάν συμβεί αυτό, υπάρχουν διαθέσιμες τράπεζες, funds και πολλοί άλλοι επενδυτικοί οργανισμοί, που θα επένδυαν σε εταιρείες γερές, δυναμικές, με παράδοση και κυρίως εταιρείες που έχουν εξαγωγικό προσανατολισμό και μπορούν να καλύψουν μία τόσο βασική ανάγκη για το μέλλον”, σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΕΦ.

  Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία αποτελεί στρατηγικό κλάδο ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, καθώς οι επενδύσεις ύψους €600 εκατ. που σχεδιάζονται έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, τα δημόσια έσοδα, το ΑΕΠ. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ (2020), για κάθε € 1 εκατ. που επενδύεται για τη δημιουργία νέων παραγωγικών μονάδων, η ανταποδοτικότητα της επένδυσης αγγίζει το 86%, δημιουργούνται 20 νέες θέσεις εργασίας, ενώ η αύξηση των εσόδων του Δημοσίου αντιστοιχεί στο 22,5% της επενδυτικής δαπάνης. Επίσης, σημαντική είναι η πολλαπλασιαστική επίδραση της λειτουργίας των νέων μονάδων, με τη συνολική συμβολή τους στο ΑΕΠ να αντιστοιχεί στο 129% της επενδυτικής δαπάνης.  ΣΧΟΛΙΑ