• Business

    Επεκτείνεται η Αττική Οδός-Ποιο είναι το σχέδιο του υπουργείου Υποδομών

    • NewsRoom

    OLYMPUS DIGITAL CAMERA


    Την επέκταση στο Λαύριο, τη Ραφήνα αλλά και στις δυτικές συνοικίες της Αττικής φιλοδοξεί η Αττική Οδός, με το υπουργείο Υποδομών να εξετάζει την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις επεκτάσεις μέσα στο 2019, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές ούτε ποια τμήματα θα προχωρήσουν, ούτε αν θα υπάρξει ένας ενιαίος διαγωνισμός ή περισσότεροι.

    Τα τελευταία χρόνια έχουν πέσει στο τραπέζι πολλές προτάσεις για τις επεκτάσεις, ενώ και στο υπουργείο έχουν καταθέσει προς αναζήτηση χρηματοδότησης από το «πακέτο Γιούνκερ». Το σχέδιο προβλέπει την επέκταση της Δυτικής Περιφερειακής Υμηττού με τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με μια σήραγγα τριών χιλιομέτρων που θα ξεκινάει από τον Ανω Καρέα και θα τελειώνει μετά το σταθμό Αγίου Δημητρίου του μετρό και κόστος 450 εκατ. ευρώ.

    Προβλέπεται, παράλληλα αναβάθμιση της Λεωφόρου Βουλιαγμένης μέχρι τον κόμβο Αλίμου (υπογειοποίηση στις διασταυρώσεις, ενσωμάττωση των παραδρόμων, κ.λπ.). Και επίσης την επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι το Λαύριο, με παράλληλη κατασκευή της επέκτασης του προαστιακού στο τμήμα Κορωπί – Λαύριο και αναβάθμιση του λιμανιού, συνολικού κόστους περί τα 285 εκατ. ευρώ.

    Μάλιστα πρόσφατα ο υπουργός Υποδομών κ. Γ. Σπίρτζης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είχε τονίσει πως προτεραιότητα μεταξύ των επεκτάσεων έχει η σήραγγα που θα ενώνει τη Δυτική Περιφερειακή Υμηττού με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης, η επέκταση της Αττικής Οδού μέχρι τη Ραφήνα, η στοιχειωμένη περιφερειακή του Αιγάλεω (συνδέει την Αττική Οδό με τον Πειραιά) και η επέκταση της Λεωφόρου Κύμης μέχρι την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας στον κόμβο Καλυφτάκη, έργο που θα είναι σε μεγάλο τμήμα υπόγειο αφού έχουν κατασκευαστεί ολόκληρες πολυκατοικίες στο «διάδρομο» που σχεδιάστηκε προ δεκαετιών η επέκταση.

    Το Σεπτέμβριο του 2024, λήγει η υφιστάμενη σύμβαση παραχώρησης για τη διαχείριση του οδικού άξονα και της περιφερειακής Υμηττού. Το ερώτημα είναι αν τα νέα έργα επεκτάσεων θα συνδεθούν με τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού όπως έχουν προτείνει εδώ και χρόνια κάποια στελέχη στο υπουργείο Υποδομών.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Lloyd’s Awards: Οι καλύτεροι της ελληνικής ναυτιλίας – Προσωπικότητα της χρονιάς ο Β. Μαρινάκης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η. Γκότσης: Δεύτερο suezmax για την Eurotankers μέσα σε πέντε μήνες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Πέθανε ο ιδρυτής της «Atlas Maritime Ltd», Σπύρος Πατίτσας

     



    ΣΧΟΛΙΑ