• Business

    Έντονο παρασκήνιο πίσω από την παραίτηση Γεωργιόπουλου από την Genco: Έφυγε ή… τον έφυγαν;


    Έντονο είναι το παρασκήνιο πίσω από την ξαφνική αποχώρηση του Πήτερ Γεωργιόπουλου από την Gencο, τη ναυτιλιακή εταιρεία που ο ίδιος ίδρυσε και ήταν επικεφαλής της εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια, με τις πληροφορίες που έρχονται μέχρι στιγμής για τους λόγους που οδήγησαν στην απρόσμενη αυτή εξέλιξη να είναι συγκεχυμένες και αλληλοσυγκρουόμενες.

    Όπως γράφαμε χθες στο mononews.gr, ο ίδιος ο Πήτερ Γεωργιόπουλος, σε δηλώσεις σχετικά με την παραίτησή του, υποστήριξε: «Μετά τη συμφωνία αναχρηματοδότησης με τις τράπεζες και τη δέσμευση από τους μεγαλύτερους μετόχους μας, θεωρώ ότι η Genco έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση της στην γεμάτη προκλήσεις αγορά του ξηρού φορτίου. Καθώς η εταιρεία εγκαινιάζει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της, εγώ έχω αποφασίσει να κυνηγήσω νέες ευκαιρίες. Είμαι περήφανος για όσα έχει καταφέρει η ομάδα μας και εύχομαι στη Genco κάθε επιτυχία στο μέλλον».

    Μήπως όμως πίσω από αυτά τα θερμά λόγια κρύβεται κάτι άλλο; Πολλοί είναι αυτοί που πιθανολογούν ότι ο Πήτερ Γεωργιόπουλος έπεσε «θύμα» πιέσεων από τα τρία επενδυτικά funds που αποτελούν τους μεγαλύτερους μετόχους της Genco: Centerbridge Partners, Strategic Value Partners (SVP) και Apollo Global Management. Οι ίδιοι υπενθυμίζουν μάλιστα ότι αυτό ακριβώς συνέβη στις περιπτώσεις της Excel Maritime, όπου η Oaktree Capital Management ουσιαστικά «έδιωξε» τον Ιούνιο του 2014 τον ιδρυτή της και διευθύνοντα σύμβουλο Βίλι Παναγιωτίδη, και της Eagle Bulk, όπου και πάλι η Oaktree οδήγησε στην πόρτα της εξόδου τον Σοφοκλή Ζούλλα.

    Όμως εδώ τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Ο Πήτερ Γεωργιόπουλος είναι τεράστιο όνομα στη ναυτιλιακή αγορά, με μεγάλη φήμη και επιρροή, και δεν είναι τόσο απλό κάποιος να τον… πετάξει έξω από την ίδια του την εταιρεία. Αν πράγματι η αποχώρησή του ενορχηστρώθηκε από την τριπλέτα των επενδυτικών funds, αυτό δείχνει πόση ισχύ έχουν αποκτήσει τα funds αυτά στον χώρο της ναυτιλίας, αποδυναμώνοντας παράλληλα τους παραδοσιακούς εφοπλιστές και επιβάλλοντας τους δικούς τους κανόνες.

    Αυτή, λοιπόν, είναι η μία εκδοχή: Τα funds ήρθαν σε σύγκρουση με τον Πήτερ Γεωργιόπουλο με αφορμή τις ταραχώδεις διαπραγματεύσεις της Genco με τις τράπεζες για την αναδιάρθρωση του χρέους της (η τελική συμφωνία επετεύχθη μετά από τέσσερις διαδοχικές παρατάσεις της προθεσμίας για την έκδοση νέων μετοχών), και έχοντας ουσιαστικά τον έλεγχο του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας, τον εξώθησαν σε παραίτηση.

    Υπάρχει όμως και η άλλη εκδοχή, που θέλει τον Πήτερ Γεωργιόπουλο να αποχωρεί οικειοθελώς από την Gencο. Άλλωστε, κάποιοι υπενθυμίζουν πως ο ιδρυτής της Genco διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Joshua Harris, εκ των ιδρυτών της Apollo Global Management, και εκτιμούν πως πράγματι υπήρξε μία διαμάχη με τα funds αναφορικά με τη συμφωνία με τις τράπεζες, όμως ο ίδιος επέλεξε να αποχωρήσει «φιλικά» και να συνεχίσει αλλού την πορεία του στον χώρο του dry bulk – άλλωστε, στους όρους της αποχώρησής του δεν περιλαμβάνεται καμία ρήτρα που να του απαγορεύει να δραστηριοποιηθεί σε ανταγωνιστική εταιρεία…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/angeliki-fragkou-sfingi-o-klios-tis-elliniki-ke-tis-amerikanikis-dikeosinis-gia-ti-sidira-kiria-tis-naftilias/81170

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/restis/82149

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ