• Business

    Ένωση Ελλήνων Επενδυτών: Πάρτε επιτέλους μέτρα για την ανάκαμψη της Κεφαλαιαγοράς

    • Γιάννης Κυριακόπουλος – Δικηγόρος-Οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών
    Γιάννης Κυριακόπουλος

    Γιάννης Κυριακόπουλος – Δικηγόρος-Οικονομολόγος, πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών


    Πρίν από 2 μήνες, η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών (HEL.IN.AS.) έγινε επίσημα μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεων Προστασίας Επενδυτών ΒΕTTER FINANCE.

    Σημαντικό ρόλο για την αποδοχή της ως μέλους απετέλεσε το γεγονός ότι η Ενωσή μας στο έχει εξ αρχής επιλέξει να παρεμβαίνει αποφασιστικά και μαχητικά στο πλευρό των επενδυτών, όχι μόνον μέσω δημόσιων παρεμβάσεων η καταγγελιών στις εποπτικές αρχές αλλά και μέσω των δικαστηρίων.

    Είναι γνωστό στις Δικαστικές και τις Εποπτικές Αρχές ότι η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών διαδραμάτισε ουσιαστικό, πρωταρχικό ρόλο στο να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες για διάπραξη χρηματιστηριακών αδικημάτων, απάτης, χειραγώγησης κλπ με το οποίο παραπέμφθηκαν οι φερόμενοι ως υπαίτιοι για το μεγαλύτερο χρηματιστηριακό σκάνδαλο της Folli-Follie στην σύγχρονη οικονομική ιστορία.

    Μάλιστα, ιδιαίτερα θερμή ήταν η αποδοχή της Ενώσεώς μας στην Διεθνή Οικογένεια της Better Finance (που αριθμεί 50 Ενώσεις από 25 χώρες) από το πιο «ισχυρό» μέλος της, της Γερμανική Ενωση, (DSW – Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz e.V.) η οποία έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην δικαστική προστασία των επενδυτών σε πολύκροτες υποθέσεις όπως η υπόθεση του Diesselgate, της Wirecard, των ευθυνών της ίδιας της Γερμανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αλλά και των εμπλεκόμενων Ορκωτών Ελεγκτών.

    Σημαντική δε είναι η προσπάθεια που γίνεται μέσω της Better Finance στα Ευρωπαϊκά Όργανα (ESM, EIOPA,Ευρωβουλή, Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλπ) ώστε να ενισχυθεί ο ρόλος και η δυνατότητα παρέμβασης στα κέντρα λήψεως αποφάσεων των ιδιωτών επενδυτών και των τελικών χρηστών ασφαλιστικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

    Ποια όμως είναι η ουσιαστική χρησιμότητα της Ενώσεώς μας, όταν ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ πλέον (ούτε) ιδιώτες επενδυτές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο;

    Θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο βιβλίο, (που κάποια στιγμή σκέπτομαι ειλικρινά να γράψω…), μετά από τα 27 χρόνια που έχω ενεργό δράση στην Ελληνική Κεφαλαιαγορά και με τις δύο ιδιότητές μου, τη Νομική και την Χρηματοοικονομική. Όμως ο καιρός για λόγια έχει τελειώσει. Ηρθε η ώρα για πραξεις! Ακούμε συνεχώς για νομοπαρασκευαστικές επιτροπές, για φιλόδοξες παρεμβάσεις στην Κεφαλαιαγορά, αύξηση εποπτείας, κλπ, φιλότιμες μέν αλλά αποσπασματικές και χωρίς στόχο.

    Εστιάζουμε σήμερα, ξεκινώντας την δημόσια τακτική εφ’εξής παρέμβασή μας, πριν επικοινωνήσουμε με όλους τους αρμοδίους, σε 2 βασικά θέματα, ΑΜΕΣΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ:

    Α. Περιορισμός όλων των πολύπλοκων αναχρονιστικών εντύπων για το άνοιγμα χρηματιστηριακού κωδικού, ΑΜΕΣΑ! Προ 20ετίας, υπήρχε λόγος εξονυχιστικού ελέγχου ταυτοπροσωπίας, καθώς πολλοί «πονηροί» τότε επιχειρούσαν μέσω συγγενικών κωδικών να χειραγωγήσουν μετοχές, ή να κάνουν άτυπη «διαχείριση», ενώ λόγω του «άτυπου αέρα», πολλοι διέφευγαν του ελέγχου κι έτσι δημιουργήθηκαν σημαντικά χρέη στις Χρηματιστηριακές Εταιρείες. Πλέον, με την προσαρμογή της νομοθεσίας λόγω MIFID I, II, III κλπ, κατά τον έλεγχο συμβατότητας και καταλληλότητας, αλλά κυρίως την ηλεκτρονική καταχώριση των εντολών πρακτικά δεν υφίσταται τέτοια δυνατότητα. Σήμερα, η διαδικασία αυτή πρέπει άμεσα να εκσυγχρονισθεί και να συμβαδίσει με την ψηφιακή επανάσταση που βιώνουμε σήμερα όλοι οι Ελληνες στην καθημερινότητά μας! Δεν μπορει να έχει καθιερωθεί πλέον στο Δημόσιο και τις Τραπεζες η ψηφιακή θεώρηση υπογραφής, και για το Χρηματιστήριο να πρέπει να απαιτούνται τόσες θεωρήσεις γνησίου υπογραφών με …φυσική παρουσία από τα ΚΕΠ!

    Ξέρετε ποιο είναι το αποτέλεσμα; Μόνον στην Ενωσή μας, έχουν φθάσει εκατοντάδες καταγγελίες μικροεπενδυτών που προτιμούν να αποφύγουν όλη αυτή την γραφειοκρατία και έτσι έχουν πέσει θύματα απάτης, από εταιρείες (ανύπαρκτες) με έδρα την Βουλγαρία, τις …Βαλεαρίδους Νησους, την Λιθουανία ή όπου γής, καθώς η ευκολία για να ανοίξουν κωδικό σε αυτές είναι απίστευτη! Ετσι έχουν χαθεί, μόνον από αυτές τις περιπτώσεις που επισήμως μέσω της Ενώσεώς μας ζητουν δικαστική προστασία, δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ που λείπουν από εισηγμένες εταιρείες ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ, που είναι υγιείς επιχειρήσεις και χρειάζονται χρηματοδότηση, απουσών των τραπεζών!

    Θα μπορουσε κανείς εύκολα (το κάνουμε συχνά στην Ελλάδα με …την κατσίκα του γείτονα) να τους ..λοιδωρήσει για την ευπιστία τους. Όμως, ποια είναι σήμερα η πραγματικότητα;

    Οι αποταμιεύσεις λόγω καραντίνας (αλλα και άλλων λόγων που δεν είναι της παρούσης να αναπτυχθούν) έχουν εκτιναχθεί, προσφέροντας όμως μηδενικές αποδόσεις στην κυριολεξία, καθώς λόγω των συνεχών παρεμβάσεων των Κεντρικών τραπεζών, ο δανεισμός του Ελληνικού Δημοσίου έχει απόδοση ….κάτω από το 1%. Τι απόδοση λοιπόν να έχουν in transitu καταθέσεις, ή ακόμη και οι προθεσμιακές, Ελάχιστες. Κι ενώ η πλειονότητα των συμπολιτών μας έχει τοποθετήσει τα χρήματά της σε μηδενικών αποδόσεων, ελάχιστα είναι τα κεφάλαια των Ελλήνων σε μετοχές ή έστω μερίδια Αμοιβαίων κεφαλαίων, την στιγμή που σωρευτικά την τελευταία τριετία αρκετά Α/Κ έχυν επιτύχει σημαντικές υπεραξίες.

    Την ίδια στιγμή, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα υπολογίζει ότι το 2019 περίπου το 53% των νοικοκυριών είχε μετοχές ενώ η διάδοση των χρηματιστηριακών συναλλαγών μέσω της ψηφιακής επανάστασης έχει απογειωθεί λόγω της υγειονομικής κρίσης… Στην Ελλάδα; Ας μην αναφέρουμε τα νούμερα, είναι τραγικά λιγότερα, ενώ τεράστιο μέρος των διαθεσίμων των ελλήνων επενδύθηκαν σε ακίνητα, ταυτόχρονα με αλόγιστο δανεισμό που χορήγησαν οι Τραπεζες την δεκαετία 2000-2009.

    Κι ενώ τρισεκατομμύρια δολλαρίων επενδύονται διεθνώς (να δεχθούμε ότι πολλά εξ αυτών είναι μοχλευμένες θέσεις και εμπεριέχουν παντελώς αδικαιολόγητη κερδοσκοπία), η Ελληνική Κεφαλαιαγορά κρατά ομπρέλα…
    Β. Ενίσχυση της εποπτείας στους ΕΚΔΟΤΕΣ, δηλαδή τις εισηγμένες εταιρείες και ΔΡΑΚΟΝΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΕΛΕΓΧΟΥ στους Ορκωτούς Ελεγκτές. Εκεί θα πρέπει να ενισχυθεί ο έλεγχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της ΕΛΤΕ, αυτό είναι, κατά την ταπεινή μας άποψη, το πιο σημαντικό θέμα, που άπτεται της ακεραιότητας της Αγοράς.

    Αλήθεια, όταν επί 20 χρόνια, όπως προκύπτει αδιαμφισβήτητα, από τα στοιχεία του δικανικού ελέγχου στην FOLLI, εξαπατούνταν τόσο αδιάντροπα οι Eποπτικές Αρχές, οι ανάδοχοι τράπεζες, οι πιστώτριες της εισηγμένης εταιρείας τράπεζες, οι επενδυτές ΔΙΕΘΝΩΣ, η δυσκολία ανοίγματος χρηματιστηριακού κωδικού απέτρεψε την διενέργεια ενός τέτοιου τεράστιου σκανδάλου; ΟΧΙ ΒΕΒΑΙΑ.

    Κλείνοντας, επιθυμούμε να καλέσουμε όλους τους ενδιαφερόμενους επενδυτές να γίνουν ενεργά μέλη της Ενώσεώς μας, με σκοπό την υποβοήθησή μας στο έργο της ουσιαστικής, θεσμικής προσπάθειάς μας για το καλό της Ελληνικής Κεφαλαιαγοράς αλλά και της Ελληνικής Οικονομίας ευρύτερα. Οι προσπάθειές μας πλέον έχουν την ένθερμη υποστήριξη της BETTER FINANCE, της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ενώσεως Επενδυτών και Χρηστών Χρηματοοικονομικών και Ασφαλιστικών Υπηρεσιών.



    ΣΧΟΛΙΑ