• Business

    Eni: Μειωμένα κατά 34% τα κέρδη δ’ τριμήνου – Αναμενόμενη η πτώση

    • Bloomberg
    Claudio Descalzi, CEO Eni

    Claudio Descalzi, CEO Eni


    Eυθυγραμμίστηκαν με τις προβλέψεις τα κέρδη του δ’ τριμήνου της Eni, καθώς η δραστηριότητά της στο φυσικό αέριο, βοήθησε στην αντιστάθμιση της αδυναμίας στη διύλιση και τα χημικά.

    Ειδικότερα, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη το τέταρτο τρίμηνο ήταν 1,64 δισ. ευρώ, σε συμφωνία με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για 1,63 δισ.

    Ήταν ωστόσο χαμηλότερα κατά 34% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

    Σύμφωνα με το Bloomberg, οι επιδόσεις του ιταλικού κολοσσού απηχούν αυτές αντίστοιχων εταιρειών, όπως της Shell και της TotalEnergies, όπου η ικανότητα βελτιστοποίησης του παγκόσμιου εμπορίου υγροποιημένου φυσικού αερίου αντιστάθμισε εν μέρει τις γενικά χαμηλότερες τιμές ενέργειας και την ανεπαρκή ζήτηση για χημικά.

    Η μονάδα διύλισης και χημικών της Eni σημείωσε προσαρμοσμένη λειτουργική ζημία 87 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με τη μέση εκτίμηση των αναλυτών για κέρδη 182,8 εκατ. ευρώ.

    Οι «αρνητικές τάσεις» στον κλάδο μείωσαν τα περιθώρια κέρδους κατά περίπου 40% από πέρσι, ανέφερε η εταιρεία.

    «Τα οικονομικά μας αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Claudio Descalzi.

    «Η δημιουργία ταμειακών ροών 16,5 δισ. ευρώ πριν από τις συναλλαγές κεφαλαίου κίνησης μας έδωσε σημαντικό περιθώριο για τις σημαντικές ταμειακές αποδόσεις προς τους μετόχων ύψους 4,8 δισ. ευρώ», συμπλήρωσε.

    Όπως αναφέρει το Bloomberg, η ελεγχόμενη από το κράτος ενεργειακή εταιρεία πλησιάζει στην ολοκλήρωση ενός σχεδίου αγοράς μετοχών ύψους 2,2 δισ. ευρώ.

    Η κίνηση θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών να πουλήσει έως και το 4% των μετοχών της εταιρείας, προκειμένου να βοηθήσει στη μείωση του χρέους της χώρας και στη χρηματοδότηση διαφόρων προεκλογικών υποσχέσεων.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ιταλία σκοπεύει να συγκεντρώσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ από τη συγκεκριμένη πώληση.

    Διαβάστε επίσης: 

    Ambrosia Capital για OTE: Τιμή στόχος τα 18,90 ευρώ για τον «ξεχασμένο πρωταθλητή»

    Google: Ξεκινά καμπάνια κατά των fake news ενόψει ευρωεκλογών

    Swiss Re: Εκτίναξη κερδών έφεραν οι αυξήσεις των επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ