• Business

    Enerjisa (όμιλος Sabanci): Ο ισχυρός τουρκικός όμιλος έλαβε άδεια εμπορίας ενέργειας στην Ελλάδα

    Guler Sabanci, Πρόεδρος Ομίλου Sabanci Holding,


    Άδεια Εμπορίας Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη ΡΑΕ με ισχύ 50 MW, έλαβε η τουρκική εταιρεία «Enerjisa Europe Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης»  που ανήκει στον ιστορικό και ισχυρό  τουρκικό  όμιλο Sabanci.

    Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία ενέργειας στην Τουρκία, με  10 εκατ. πελάτες ή το 22% της τουρκικής  αγοράς και διαθέτει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ σε ΑΠΕ στην Τουρκία. Είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης από το 2018.

    Μέσω της   Enerjisa Europe, που ξεκίνησε να αδειοδοτείται στην Ευρώπη από πέρσι, ο ιστορικός και ισχυρός τουρκικός όμιλος, κάνει την πρώτη εμφάνισή του στην Ελλάδα.

    Η Enerjisa είναι θυγατρική του μεγάλου τουρκικού ομίλου Sabanci με δραστηριότητα στους κλάδους της ενέργειας, βιομηχανίας, χρηματοοικονομικά, λιανικής και υλικά κατασκευών.

    Ο τομέας της ενέργειας,  είναι η μεγαλύτερη μη τραπεζική δραστηριότητα του τουρκικού ομίλου,   που   ως παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας διαθέτει τη μεγαλύτερη εγκατεστημένη ισχύ ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Τουρκία.

    Η στρατηγική διεθνοποίησης του ομίλου Sabanci

    Στρατηγική του ομίλου για τα επόμενα πέντε  χρόνια είναι η διεθνοποίησή του και  επίσης να κατευθύνει το 75% των νέων επενδύσεών του,  στους τομείς της ενέργειας και των τεχνολογιών του κλίματος, των τεχνολογιών υλικών και των ψηφιακών τεχνολογιών, που ονομάζει «νέα οικονομία».

    Δραστηριοποιείται ήδη στην παραγωγή τσιμέντου και το 2021 απέκτησε την ισπανική βιομηχανία λευκού τσιμέντου Buñol, που  έφερε την Çimsa στην παγκόσμια ηγετική θέση στο λευκό τσιμέντο.

    Ο όμιλος τοποθετεί  τη «νέα οικονομία» στο επίκεντρο της πενταετούς στρατηγικής του παγκόσμιας ανάπτυξης και επιτάχυνε τις επενδύσεις του σε ψηφιακές τεχνολογίες. Με στόχο να διπλασιάσει τα μη τραπεζικά έσοδά της στη «νέα οικονομία» έως το τέλος του 2025, η Sabancı Holding πραγματοποίησε δύο σημαντικές διεθνείς εξαγορές.

    Έχοντας εξαγοράσει τη SEM, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα του ψηφιακού μάρκετινγκ με γνώμονα τα δεδομένα, και τη Radiflow, μια από τις κορυφαίες startups στον κόσμο στον τομέα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (λειτουργικές τεχνολογίες), η Sabancı Holding ενίσχυσε επίσης την παγκόσμια παρουσία της στον ψηφιακό τομέα.



    ΣΧΟΛΙΑ