• Ενέργεια

    Βρετανία: Η χρηματοδότηση μπορεί να «στεγνώσει» λόγω του φόρου για τα ουρανοκατέβατα κέρδη προειδοποιεί το λόμπι του πετρελαίου

    • Bloomberg


    Οι τράπεζες πρόκειται να περιορίσουν τη χρηματοδότηση, ύψους δισεκατομμυρίων λιρών,  για τους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου μετά την επιβολή φόρου για τα «ουρανοκατέβατα» κέρδη στη βιομηχανία, προκειμένου να βοηθηθεί η μάχη κατά της ενεργειακής κρίσης της χώρας, προειδοποιεί το βρετανικό λόμπι του πετρελαίου.

    Η κυβέρνηση εισήγαγε το μέτρο νωρίτερα φέτος και στη συνέχεια το επέκτεινε τον Νοέμβριο, καθώς προσπάθησε να καλύψει μια τρύπα στον προϋπολογισμό που προκλήθηκε από την επιδότηση των λογαριασμών φυσικού αερίου που έχουν εκτοξευθεί από τότε που η Ρωσία διέκοψε τις προμήθειες στην Ευρώπη.

    Η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου προειδοποιεί ότι η Εισφορά Τιμών Ενέργειας, η οποία επιβάλλει φόρο 35% στα κέρδη από τους παραγωγούς της Βόρειας Θάλασσας, κινδυνεύει να στερέψει τις επενδύσεις σε έναν τομέα που είναι βασικός για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, ακόμη και όταν αυτή απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

    Οι εταιρείες ζήτησαν από την κυβέρνηση να συμπεριλάβει ένα κατώτατο όριο τιμών, ώστε το μέτρο να μειωθεί ή και να εξαφανιστεί καθώς οι τιμές  πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώνονται. Χωρίς κάποιες αλλαγές, υπάρχει ο κίνδυνος οι τράπεζες να αποσύρουν ένα είδος χρηματοδότησης που βασίζεται στην αξία των αποθεμάτων ορυκτών καυσίμων, υποστηρίζει το λόμπι της βιομηχανίας Offshore Energies UK.

    «Η κλίμακα του φόρου και η έλλειψη ενός σαφούς μηχανισμού τιμών για την κατάργηση της εισφοράς καθώς οι τιμές αρχίζουν να ομαλοποιούνται είναι βασικά ζητήματα», δήλωσε ο Michael Tholen, διευθυντής βιωσιμότητας και πολιτικής του ομίλου. «Αν δεν αντιμετωπιστούν αυτά, ορισμένες εταιρείες θα αντιμετωπίσουν μείωση έως και 50% στη δανειοδοτική τους ικανότητα που βασίζεται στα αποθεματικά, καθώς οι διευκολύνσεις θα επανεξετάζονται με την πάροδο του χρόνου από τις τράπεζες».

    Η χρηματοδότηση από τις τράπεζες παρέχει περίπου 14 δισεκατομμύρια λίρες σε μικρομεσαίους παραγωγούς του Ηνωμένου Βασιλείου, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι στοιχεία από την Brindex, έναν βιομηχανικό όμιλο για ανεξάρτητες εταιρείες.

    Από τότε που αυξήθηκε ο φόρος τον Νοέμβριο, το αργό πετρέλαιο Brent μειώθηκε περίπου 8% και το φυσικό αέριο μειώθηκε περισσότερο από 25%.

    Η εισφορά ήδη ώθησε ορισμένους παραγωγούς να επανεξετάσουν τις τοπικές τους δαπάνες. Ο επικεφαλής της Shell στο Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι η εταιρεία θα επανεκτιμήσει τις προγραμματισμένες επενδύσεις ύψους 25 δισεκατομμυρίων λιρών — παρά τα κέρδη ρεκόρ φέτος — και δεν θα πληρώσει τυχόν φόρους για «ουρανοκατέβατα» κέρδη λόγω επενδύσεων.

    Η γαλλική TotalEnergies θα μειώσει τις επενδύσεις στη Βόρεια Θάλασσα του Ηνωμένου Βασιλείου κατά 25% το επόμενο έτος ως απάντηση στον διευρυμένο φόρο. Ο μεγαλύτερος Βρετανός παραγωγός, η Harbour Energy Plc, δήλωσε ότι επανεξετάζει τις επενδύσεις και δεν θα συμμετάσχει σε επερχόμενο γύρο μίσθωσης νέων τοποθεσιών εξερεύνησης.



    ΣΧΟΛΙΑ